TBMM’de komisyonda sunum yapan Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Faruk Bilir’e sert eleştiriler yöneltildi.

CHP’li Mahmut Tanal, 82 milyonun kişisel verilerini koruyamayan Bilir’in Twitter hesabının korumalı olduğunu açıklayarak tepkisini dile getirdi. 

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir’in, kurumun 2018 Yılı Faaliyet Raporu’na ilişkin sunum yaptığı TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun 27’nci Yasama Dönemi Üçüncü Yasama Yılının ilk toplantısı hararetli tartışmalara sahne oldu.

Komisyon üyesi olan muhalefet partisi milletvekilleri, sunum bitiminde Başkan Bilir’e sert eleştiriler yöneltti.

82 MİLYONUN KİŞİSEL VERİLERİNİ KORUYAMADINIZ

Toplantıda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, KVKK’nın 82 milyonun kişisel verilerini koruyamadığını söyledi.

50 milyon vatandaşın kimlik ve adres bilgilerinin çalınarak internet ortamına sızdırıldığını hatırlatan Tanal, bu olayın yeterince sorgulanmadığını, YSK’nın suçlandığı sızıntının kaynağının tespit edilemediğini dile getirdi.

KİŞİSEL VERİLER İNTERNETTE SATILIYOR

Kişisel verilerin internet sitelerinde ve gazete ilanlarıyla satıldığını belirten Tanal, “Girin internete, bin liraya, 2 bin liraya satılıyor mu, satılmıyor mu? Bu ilanlar var. Mevcut olan ilanları kurum araştırmıyor mu? Bunları duymuyor mu, görmüyor mu?” diye sordu.

SEÇİM MEKTUPLARI

Seçim dönemlerinde “AKP Genel Başkanı” adına vatandaşların adreslerine mektup gönderildiğini, SMS yollandığını hatırlatan Tanal, iktidar partisinin vatandaşların bilgilerine nasıl ulaştığının basında tartışıldığını, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun ihbar doğrultusunda resen harekete geçip, ne tür işlem yaptığını merak ettiğini ifade etti.

BAŞKANIN TWİTTER HESABI NEDEN KORUMALI?

CHP’li Mahmut Tanal, vatandaşın kişisel verilerini koruyamayan Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir’in Twitter hesabını incelerken, Bilir’in hesabını korumalı hale getirdiğini fark ettiğini anlattı.

Tanal’ın Bilir’in Twitter hesabıyla ilgili sözleri komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı: “Şimdi, Kurumun Başkanı Faruk Bey’in sayfasına girmeye çalıştım, ‘Bakalım nedir?’ dedim. Sayın Başkanın sosyal medya sayfası korumalı. Şimdi, bir kurumun başındasınız ve kurumu da tanıtmak istiyorsunuz. Millet sizi takip edecek, kurumla ilgili verdiği mesajlar nedir, siz bunu niye kapalı yaptınız bilmiyorum. Yani bu kurumun başında olan bir Başkanın kendi sosyal medyasını özel korumaya almaması lazım. Bu anlamda bir sefer ‘tanıtım’ diyoruz, kurum başkanının kendisinin halka açık ve net bir vaziyette bunu korumaya almaması lazım.”

Tanal’ın korumalı Twitter hesabı eleştirisi karşısında Faruk Bilir sessiz kalırken, araya giren Komisyon Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, “Faruk Bey’in de kişisel verileri var ve veriler konusunda böyle bir inisiyatif kullanmak istemiş. Ben cevap vereyim Sayın Tanal” yorumunu yaptı.