Rize’de doğanın talan edilmesine karşı verdiği yaşam mücadelesi ile tanınan Mustafa Orhan yaşamını yitirdi.
HES’lere karşı verdiği mücadele ile tanınan “Vatandaş Mustafa” Mustafa Orhan 3 Kasım 2019 tarihinde hayatını kaybetti

Rize Fırtına Vadisi’nde kurulmak istenen HES’lere karşı verdiği mücadele ile tanınan ve “Vatandaş Mustafa” olarak bilinen Mustafa Orhan hayatını kaybetti. Orhan Çamlıhemşin’de Şenyuva köyündeki aile mezarlığında toprağa verildi.

Mustafa Orhan, Fırtına Vadisi’nde HES’lere karşı verilen mücadelede yer alan Av. Remzi Kazmaz’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Vatandaş Mustafa” adlı belgesele de konu olmuş, filmde bölgede verilen mücadele “Vatandaş Mustafa”nın gözünden aktarılmıştı. Mustafa Orhan, evinin karşısında bulunan alanda Çamlıhemşin Şenyuva (Çinçiva) Köyü’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Vatandaş Mustafa’nın cenazesine Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, Fındıklı Derelerin Kardeşliği Platformundan Mehmet Gürkan, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Yeşil Artvin Derneği Yönetim kurulu Üyesi Av. Bedrettin Kalın, Yeşil Artvin Derneği Üyesi Sami Özçelik,MHP Çamlıhemşin MHP İlçe Başkanı Eyüphan Zararsız, Vatandaş Mustafa’nın birçok il ve ilçelerden gelen sevenleri, Çamlıhemşin halkı katıldı.

Cenazeye Artvin’den katılan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan”, Vatandaş Mustafa olarak Türkiye’nin tanıdığı çok değerli büyüğümüz Mustafa Orhan’ın vefatı bizi derinden üzdü. Cerattepe Mücadelesi’nin eb zor anlarında yanımızda yer almıştır. Artvin’e gelip, “ben vatandaş Mustafa, Size destek vermeye geldim. Dedi. Ben de Vatandaş Neşe diyerek ona hoş geldiniz demiştim. Remzi Kazmaz’ın çektiği Belgesel filminin Artvin’de gösterimini de yaptık. Çamlıhemşin’de doğa bu kadar güzel ve doğal ise bunda merhum Mustafa Orhan’ın çok büyük payı var.

15 gün önce çok değerli bir ağabeyimizi Mazlum Çoruh’u kaybetmenin hüznünü yaşarken, şimdi de çok değerli ağabeyimiz (Vatandaş Mustafa) Mustafa Orhan’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Onların mücadelesini sürdüreceğiz. Bu doğa bize ait değil, Biz bunu anlatamıyoruz.

Bize atalarımızdan, dedelerimizden verilmiş kutsal emanettir.
Emaneti gelecek kuşağa bize verilmiş şekliyle bırakma zorunluluğumuz var. Onun için bugün Vatandaş Mustafa’nın cenazesinde yurdun 4 bir yanından insanlar gelmiş. Ruhu şad olsun, ışıklar içinde yatsın.”dedi.

Vatandaş Mustafa Çamlıhemşin’de 4 Kasım 2019 Pazartesi günü Öğlene müteakip kılınan cenaze namazının ardından sonsuzluğa uğurlandı. Mustafa Orhan evli 4 çocuk babası ve 81 yaşındaydı.

Türkiye’de ilk HES mücadelesi Fırtına Vadisi’nde başlatıldı. Çok az yer, çok az vadi HES belasından kurtulabildi. Bunlardan birisi de tıpkı Macahel Vadisi gibi Fırtına Vadisi oldu. Macahel Vadisi’nin Hasan Yavuz ne idiyse, Vatandaş Mustafa Fırtına Vadisi için oydu. Camili (Macahel) Çevre ve Koruma ve Geliştirme Derneği kurucu başkanı Hasan Yavuz 10 Haziran 2013 yılında 58 yaşanda iken çağın illeti amansız hastalığına yenilerek hakka yürüdü.

Fırtına Vadisi mücadelesinin sembol isimlerinden Vatandaş Mustafa da aynı şekilde amansız hastalığına yenilerek 81 yaşında sonsuzluğa yürüdü. 15 gün önce ise Yurttaş Mazlum Çoruh olarak tanınan Naci Özen’İ İstanbul Zincirlikuyu mezarlığında sonsuzluğa uğurladık. 6 Aralık 2015 yılında Savaş Altıkulaç’ı 30 yaşında, Ali Rıza Ülker’i(85)

18 Temmuz 2017 yılında Cerattepe savunucularından Hilmi Algın’ı, 80 yaşında ve son olarak Cerattepe mücadelecisi 96 yaşındaki Hatice Yelkenciyi çok yakın zamanda sonsuzluğa uğurladık. Kaybettiğimiz tüm doğa dostlarına rahmet dilerken, bize yükledikleri görevi nöbet alarak ömrümüzün sonuna kadar doğa için mücadele edeceğimize ant içiyoruz.

MUSTAFA ORHAN NAM-I DİĞER VATANDAŞ MUSTAFA!.

Fırtına Havzasına kurulması planlanan Hidroelektrik Santrali’ne (HES) karşı hukuk savaşını başlatanlardan Av. Remzi Kazmaz’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Vatandaş Mustafa” adlı belgesel film ile bu bölgede yaşanan tüm olaylar, Vatandaş Mustafa’nın gözüyle ve yorumuyla anlatılmıştı.

Vatandaş Mustafa’nın ölüm haberini alan Av. Remzi Kazmaz, bir mektup kaleme aldı. Vatandaş Mustafa’nın kısa hayat hikayesinin anlatıldığı o mektup şöyle:

“Rize Çamlıhemşin Çinçiva köyünde doğdu. Fırtına Deresi’nde büyüdü. Zamanı gelince her Hemşinli gibi gurbetin yolunu tuttu.

Önce Erzurum’da uzun yıllar fırın ve pastane işletti. Ardından Samsun’da birçok yerde çalıştı ama gönlü hep Çamlıhemşin’de Fırtına Vadisi’nde kaldı. O da biliyordu bir gün herkes doğduğu topraklara geri dönecekti.

Ama o erken döndü. Çünkü Fırtına Deresi onu çağırıyordu. O hiç duraksamadı, koşarak geldi Fırtına Vadisi’ne. Gördükleri karşısında şaşkına döndü…

Büyük dozerler Fırtına Deresi içinde taş ve çakılları yerinden oynatıyor, derenin yatağını bozuyordu.

Bir gece yatağından panik içinde fırlamıştı. Çünkü dere üzerinde Hidroelektrik Santrali (HES) kurmak isteyenler kayaları dinamitlerle kırarak HES inşaatı için yol açıyorlardı.

Ertesi sabah olay yerine gidince yolların tıkandığını, ağaçların kesildiğini, derenin içinde kaya, moloz ve topraklarla suyun yönünün değiştiğini gördü.

GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

‘Vatandaş Mustafa’ yaşamını yitirdi ‘Vatandaş Mustafa’ yaşamını yitirdi
Tek başınaydı ve elinden hiçbir şey gelmiyordu. Ta ki Avukat Remzi Kazmaz ile HES’lere karşı yapılan bir eylemde Çamlıhemşin Jandarması tarafından göz altına alınana kadar.

Remzi Kazmaz ve vatandaş mutfağının yolları bir karakol hücresinde kesişti.

Bir tarafta bir Çevre avukatı, aktivist, solcu, devrimci; diğer tarafta doğduğu topraklara karşı hizmet etmek ve korumak için köyüne dönen vatandaş Mustafa.

Sağcı muhafazakar MHP taraftarı, her gün camide ezan okur ama durmadan dereler üzerindeki HES’lerin zararlarını cemaate anlatan dindar bir adamdı.

O nedenle Avukat Remzi Kazmaz ile Vatandaş Mustafa, karakolda hiç anlaşamaz, hatta birbirleriyle kavga ederlerdi.

VATANDAŞ MUSTAFA FİLM OLDU

Aynı zamanda yönetmenlik yapan Remzi Kazmaz, Vatandaş Mustafa’nın filmini çekmeye karar verdi…

Çekilen film önce Dağ Film Festivali’nde birincilik ödülü aldı. Daha sonra Remzi Kazmaz ile birlikte tüm Türkiye’yi gezerek hem filmi hem de fırtına mücadelesini anlattılar, onlarca ödül aldılar.

O bizim kahramanımız ve çevre önderimizdi. O bilge bir doğaseverdi. Ama en hasından ve en yüreklisinden. En zor koşullarda o hep en ön saflardaydı. Derelerin Kardeşliği Platformunu onunla kurduk. Kurduğumuz bu platform Türkiye’nin her köşesindeki Çevre-Doğa mücadelesine kol kanat gerdi. Önderlik yaptı, birçok mitinge konuşmacı olarak gitti.

OKUMA YAZMAYI ASKERLİKTE ÖĞRENDİ AMA ÜNİVERSİTEDE DERS VERDİ

Askerlikte okuma – yazma öğrenen bu yiğit adam, gün geldi üniversitelerde öğrencilere çevre – doğa dersi verdi.

Her gittiği yerde saygı ve sevgi gördü. Derelerin kardeşliğinin felsefesi gereği her dere- vadi- HES mücadelesinde bir Vatandaş Mustafa yaratmaktı. HES’lere karşı başlatılan mücadelede birçok vatandaş Mustafa ortaya çıktı. İşte bugün Vatandaş Mustafa’nın açmış olduğu bu yolda, eğer destanlar yazılıyorsa biliniz ki onda Vatandaş Mustafa’nın mücadelesinin izleri vardır.

Seni anlatmak ne filmlere ne de kitaplara sığar. Seni yaşamak, seninle omuz omuza mücadele etmek benim için bir onurdu. Sen benim her zaman doğa ve çevre mücadelemde örnek olarak yaşayacaksın ve bütün çevrecilerin kahramanı olarak mücadelemizde yaşayacaksın. Seni asla unutmayacağız.

Mekanın cennet, yıldızlar yoldaşın olsun.”