İsviçre’de yaşayan sanatçı Zeynep Türmen Rovaletti’nin Galeri Akdeniz’de açmış olduğu fotoğraf sergisi devam ediyor.

Zeynep Türmen Rovaletti’nin, Kaynağını doğadan alan ve “Sessizliğin sesi” olarak adlandırdığı ve 26 fotoğrafını oluşan sergi 16 Kasım’da sona erecek.
Son yıllarda doğa fotoğraflara yönelen ve kendisini doğa fotoğrafları ile ifade eden sanatçının fotoğrafları bir çok yabancı dergide de yer almaktadır.

Sergiyi Yolcu Haber’den Tekin Üstündağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıçlarından ve İzmir CHP eski milletvekili Rıza Türmen, Prof. Dr. Tomris Türmen ile Galeri Akdeniz sorumlusu İsmet  Akdeniz ile birlikte gezdi.

Galeri Akdeniz’den İsmet AKdeniz “Sessizliğin sesi”ni Üstündağ’a şöyle anlattı:

Zeynep’in fotoğraflarının esin kaynağı doğa. Ancak doğa, gerçekte fotoğrafçının kendisi ve duygularını anlatan bir araç. Fotoğraflardaki doğanın sessizliğinde aslında yanlızlığını duyuyorsunuz. Sanatçının yaratıcılığı da yalnızlık duygusundan kaynaklanıyor. Bu öznel yalnızlık insanın evindeki yalnızlığını da yansıtıyor.

Fotoğrafların bir özelliği, sadelikleri yalnızlıkları. Bu yalnızlık konulara ve renklere yansıyor. Bazen yürüyen, yalnız bir köpek, bazen doğanın ortasında yalnız bir ağaç. Bazen yalnız bir tahta sıra. Renklerde de aynı sadeliği buluyorsunuz. Bütün fotoğraflarda giderek doğanın içinde soluklaşıp kaybolan tek bir renk ve obje bir uyum içinde bütünleşiyor. Bu sadelik içinde bir yaşam sevincinin pırıltılarını görüyoruz. Bir de bakıyorsunuz ki, kuru yapraklar yığını içinde bir filiz yeşermiş.

Zeynep ışığı çok iyi kullanıyor. Günün ilk ışıkları ya da son ışıkları sanatçının kamerasından süzülüp dünyaya yansıyan hüzünlü bir ışık demeti niteliğinde. Fotoğraflarda doğayı bir bütün içinde yorumlarken, kimi zaman bir tahta sıranın dokusu ya da karda yalnız bir kedi figürü gibi ayrılıklara odaklanmakta.

Zeynep’in doğası “ölü bir doğa” değil. Tersine, canlı, dışa vurumcu bir doğa. Fotoğraflardaki ışık ve renklerin dengesi doğaya özel bir anlam veriyor. Fotoğraflar bu nedenle çok etkileyici. Bu ilk serginin ileride başka güzel sergilerin habercisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Galeri Akdeniz:
Yıldızevler Mah. Tagora Cad. 720. Sokak, Şahinler Sitesi B-Blok Yıldız/Çankaya
Tel:0312 44129 99-2314543
www.galeriakdeniz.com
galeriakdeniz@yahoo.com