Sakarya’nın Sapanca ilçesinde Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılmak istenen teleferik projesi kapsamında vatandaşlara yönelik yaratılan mağduriyet de, ağaç kesimine karşı çıkılması nedeniyle baskılar da devam ediyor. Üç bin ağaç kesilerek, acil afet toplanma alanına teleferik yapılmasına karşı çıkarak çadır nöbetine başlayan vatandaşların direnişine yönelik polis tarafından müdahale edilmiş, çıkan arbedede biri polis 2 kişi baygınlık geçirmişti.

Sapanca’nın Kırkpınar Mahallesi yakınında Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılmak istenen teleferik projesi kapsamında bugün (13 Kasım) de ağaçlar yeniden eksilmeye başlandı.

Sabahın erken saatlerinde başlayan ağaç sökümü ve kesimine nöbet tutan vatandaşlar tepki gösterdi. İşçilerlerle vatandaşlar arasındaki gerginlik esnasında şirketin güvenlik görevlisinin vatandaşa silah gösterip ‘kafana sıkarım’ tehdidinde bulunduğu iddia edildi. Vatandaşlar tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan görevli gözaltına alındı. Teleferik projesinin yapım yerine tepki gösteren ve günlerdir nöbet tutan vatandaşlar yapılan uygulamaya müdahale etmesi için Sapanca Belediyesi Başkanı Özcan Özen’in ofisini adeta bastılar. Başkan Özen’e şikayetlerini aktaran vatandaşlar çözüm istedi. Başkan Özen proje alanına geleceğini ve olaylara yerinde müdahale edeceğini söylemişti.

Kesimin ardından mahalle halkı Sapanca Belediye Başkanının makamına giderek kesimin durdurulması ve projenin iptal edilmesini ve Başkanın daha önce hiç uğramadığı nöbet alanına gelip vatandaşı dinlemesini istedi. Bunun üzerine Sapanca Belediye Başkanı ilk kez nöbet alanını ziyaret etti ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşeceği sözünü verdi.

Kırkpınarlıların daha önce kurdukları nöbet çadırı geçtiğimiz hafta sabahın erken saatlerinde güvenlik güçlerince yerinden sökülmüş ve halk darp edilmişti. Kırkpınarlılar bunun üzerine olayı protesto etmiş, yolları kesmiş ve çadırlarını başka bir alanda yeniden kurmuşlardı.
“HUZURUMUZU GERİ VERİN”
Olaylardan sonra Belediye Başkanı’nın nihayet gelmesi sonrasında ise vatandaşların konuşmaları sitem doluydu.

Bir vatandaş; “Bize huzurumuzu geri verin. Bizim can güvenliğinizi korumak huzurumuzu sağlamak sizin göreviniz. Ama siz dersiniz ki ben çok zor durumdayım, biz ona da yardımcı oluruz. Canımız yanıyor gece uykularımız kaçıyor. Çok sakin mahalleye rastladınız. Canımız yanmasın can kaybı olmadan bu işi ne olur yalvarıyorum bırakın ve yerimizi geri verin. Toprağımızı geri verin. Yalvarmaktan başka bir çaremiz yok. Bir anne olarak senden bunu istiyorum.” dedi.

Başka bir vatandaş; “Keşke daha önce gelseydiniz de bu olayları yaşamasaydık. İlk o polisin arbedesini görseydiniz de. Bu annelerin bu bacıların ağlamalarını çığlıklarını kimse dayanamazdı” dedi.

Gelişmeler üzerine aynı gün bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, Kırkpınar’daki ağaç katliamının ve vatandaşlara yönelik baskının durdurulmasını isteyerek, “Kırkpınar halkı yalnız değildir” mesajı verdi.

KIRKPINAR’DA AĞAÇ KATLİAMINA SON! KIRKPINAR HALKI YALNIZ DEĞİLDİR!

Ekoloji Birliği olarak daha önce yurttaşlarımızın nöbet tutmakta olduğu yeni çadır alanını ziyaret etmiş ve mücadelelerine destek vermiştik.

Teleferik Projesi Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yap-işlet-devret modeliyle ihaleye açıldı. İhaleye tek şirket katıldı. Bursa Teleferik AŞ-Teleferik Holding AŞ Ortaklığı isimli şirketle 10 Eylül 2018’de 25 yıl süreli gelir paylaşımı sözleşmesi yapıldı. Proje ile ilgili bugüne kadar dört dava açıldı.

Kırkpınarlılar teleferik yapılması planlanan alanın 1945 yılında dedeleri tarafından satın alınarak köyün merası olarak kullanılmak üzere köy tüzel kişiliğine şartlı olarak bağışlandığını bağış sözleşmesinde bu alanda hiçbir ticari faaliyet yapılamayacağı hükmünün olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda afet toplanma yeri olan alan, halihazırda halkın nefes aldığı, çocuklarının oynadığı, bölge halkı için kutsal nitelikte bir alan.

Proje, 3 bin ağacın kesilmesine ve bölgenin rant alanı haline gelmesine yol açacak. Bu proje ile birlikte ilerde oteller, restoranlar, bungalowlar yapılarak yeşil alanlar ve ormanlık alanlar yok edilecek ve Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesi bozulacak. Ağaçların kesilmesiyle mahalle erozyona ve sel baskınlarına açık hale gelecek.

Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü, TMMOB Sakarya Şubeleri ve Sakarya sivil toplum örgütleri mahalledeki mücadeleye büyük destek veriyor. Ekoloji Birliği olarak bizler de Sapanca Kırkpınar Mahallesi halkının yanındayız. Kırkpınar halkı yalnız değildir!

EKOLOJİ BİRLİĞİ