CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU: “ÜRETİMİ ARTIRMADAN SADECE TÜKETİMLE SORUNLARI ÇÖZEMEZSİNİZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, geçtiğimiz ay baz etkisinin ortadan kalkmasıyla enflasyonun Kasım ayında tekrar çift haneli rakamlara yükseldiğini belirterek, “Baz etkisi bitti, çift hane geri geldi” dedi.

Erdoğdu bugün TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, aylık enflasyonun 0.38, yıllık enflasyonun ise yüzde 10.56 olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Baz etkisi bitince tek haneli enflasyon hayali çok çabuk bitti. 12 aylık ortalamalara göre, gıda enflasyonu yüzde 20,76’yı buldu. Enflasyon sepetindeki 418 maddeden 296’sının fiyatı arttı. Bazı vergiler ile harç ve cezalarda yapılan yıllık artışta referans olarak kullanılan 2019 yılı yeniden değerleme oranı, Vergi Usul Kanunu’na göre 12 aylık ortalama üretici fiyat artışına göre belirlenir. Bu oran 2020 için yüzde 22,58 olarak belirlendi ama enflasyon yüzde 10.56. Yani devletin zammı, enflasyonu katlayarak vergi, harç ve cezalara yüzde 22 zam yaparken, emekçinin ücret ve maaşına yapılacak zamda ise enflasyon rakamını dikkate alacak.”

Aylık en yüksek artışın yüzde 2,69 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, ulaştırma, konut ve gıda ile alkolsüz içecek gruplarındaki 0,05 artışın da aylık enflasyon yükselişinde etkili olduğuna dikkat çeken Erdoğdu, “Gıda enflasyonu yüzde 8,89’a yükselirken, işlenmemiş gıda grubu enflasyonunun, özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle bir miktar sınırlandırdığını söyleyebiliriz” dedi.

AMAÇ ÜCRETLERE DÜŞÜK ZAM

Açıklanan bu rakamların yaşanan gerçek enflasyonun çok altında olduğunu ifade eden Erdoğdu, “Çarşı pazarda fiyatlar uçarken, yıllardır büyümeden pay alamayan ücretli kesim zamlarla ve vergilerle krizin faturasını öderken, ülkeyi yönetenler krizden çıkış için ücretlere daha da düşük zam yapmak için yılsonuna doğru rakamları düşük olarak açıklamayı adet haline getirdiler” diye konuştu.

Erdoğdu 2020 yılının ilk yarısında da terse dönen baz etkisiyle beraber, enflasyonun çift hanelerde seyretmeye devam edeceğine işaret ederek şöyle devam etti:

“Her zaman söylüyoruz, üretimi artırmadan sadece tüketimle ekonomideki sorunlar asla çözülemez. Ama ülkeyi yönetenler üretim deyince sadece bina üretmeyi, betona para gömmeyi anlıyor. Oysa katma değeri yüksek sanayi üretimi ile tarımsal üretimi arttırmak ilk yapılması gereken. Tek bildiklerin enflasyon karşısında geliri eriyen vatandaşı borçlandırıp tüketime yönlendirmek. Başka ekonomi politikaları yok. 17 yıldır herkesi her kesimi borçlandırdılar. Yine faizleri düşürerek gemiyi yürütme derdindeler. Oysa artık borçlanma ekonomisi değil, üretim ekonomisini esas alan, Türkiye’nin kaynaklarını verimli kullanan ve bunu hakça paylaştıran bir düzene geçmek gerekiyor.”

Aralık ayında da benzer seyrin süreceğini ve piyasanın, yılı yüzde 11,5 -12,0 aralığında kapatılacağını beklediğine işaret eden Erdoğdu, “Merkez Bankası’nın açıkladığı 2019 yılının son Enflasyon Raporunda bu yıl için enflasyon öngörüsü yüzde 13,9’dan yüzde 12’ye revize edilmişti. 12 Aralık’taki yılın son Para Politikası Kurulundan bir kez daha faiz indirimi kararı çıkması sürpriz olmayacak” dedi.