CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçe görüşmeleri sırasında TBMM kürsüsünden Bakanlara seslendi. Aleyhte yaptığı konuşmada, AKP’nin tarım politikalarını eleştiren Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanından taşeronda kalan işçiler için kadro istedi. Yaptığı konuşmayla kürsüde gerginlik yaratan Gençlik ve Spor Bakanına, “siyaset yapma işini yap” diyerek tepkisini gösterdi.

“KEPEK EKİN” DİYEN BİR BAKANA, ÇİFTÇİ NASIL İNANSIN?

Konuşmasına, “Bu bütçede işçi, emekçi, tarımla uğraşan hiçbir kesimin sorunlarına çözüm üretecek bir şey yok ama ben gene de tarımla ilgili konuşacağım” sözleriyle başlayan ve tarıma geniş yer ayıran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Aksaray’daki bir çiftçiyle olan diyaloğu üzerinden seslenerek, “Sayın Tarım Bakanı biraz evvel konuşma için kürsüye çıktığında dedi ki: “Muhalefet her şeyi bizden daha iyi anlatıyor, hatta iktidar milletvekilleri bile onlara inanıyor.” dedi. Sayın Bakan, siz Aksaray’a gitmişsiniz, çiftçiler demişler ki: “Kepek pahalı” “Seneye çok ekersiniz.” demişsiniz. E, şimdi size çiftçi nasıl inanacak?” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ SAYISI DAHA DA DÜŞECEK!

Tarımda sorunların katladığını, icralık çiftçilerin sayısının ise her geçen gün arttığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçimiz icralık. Yalan mı? Gidiyorsunuz bir kent merkezine, girişinde ya da çıkışında yediemin deposu var, bir bakıyorsunuz, traktörler dizilmiş; sanırsınız ki teşhir var, hepsi icralık, borçlarını ödeyemiyorlar. 2020 yılında eğer çiftçinin borçlarını ertelemezseniz, bugünkü çiftçi sayısı daha da çok düşecek” şeklinde konuştu.

GÜRER: ÇİFTÇİ ARTIK SİZE İNANMIYOR!

“İthalat yapmıyoruz” diyen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye 130 ülkeden ithalat yapıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Genç nüfus kırsal kesimden uzaklaştı, çiftçilik yapmıyor çünkü ürettiği ürün değerine satılmıyor. Üretici girdi fiyatları yüksek olduğu için maliyetine ürününü satamıyor, tüketici de pahalı ürün almak zorunda kalıyor. Ülkeyi ithalata mecbur bıraktınız, 130 ülkeden ithal ürün geliyor, diyorsunuz ki “İthalat yapmıyoruz.” Gidin, bir bakın bakayım, bir ilaç bayisinden içeri girin, orada, satış noktasında Türkiye yazılı bir tane ürün yok. İlaç ithal, gübre ithal, tohum ithal, mazot pahalı bir de yeraltından su çıkaran çiftçi, elektriğe gelen yüzde 72 zamla “Yandım anam!” diyor, siz de gelip diyorsunuz ki çiftçilerimize “Onu yaptık, bunu yaptık.” Televizyon başında sizi izleyen çiftçi sizin anlattığınıza inanmıyor sorunu o yaşıyor. Bakın, son Başbakanımız burada, geçtiğimiz günlerde Erzincan’daydık, Erzincan Tercan’a gittik, kulağında küpe olan hayvanları damızlık diye dağıtmışsınız çiftçiye, brusella hastalığı nedeniyle çiftçi, hayvanını şartlı kesime gönderiyor, 14 bin lira edecek hayvan 8 bin liraya satılamıyor” ifadelerini kullandı.

NİĞDE’YE BAKIŞINIZ, TARIMA BAKIŞINIZI GÖSTERİYOR..

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda planlı bir politikanın olmadığını, birçok üründe ilk sıralarda yer alan Niğde’nin, IPARD ve lisanslı depoculuk kapsamına alınmamasına da tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Niğde, patates üretiminde 1’inci, lahana üretiminde Türkiye 2’ncisi, fasulye üretiminde Türkiye 3’üncüsü, çavdarda Türkiye 1’incisi, Amasya elma ağacında Türkiye 1’incisi, kirazda Türkiye 8’incisi ama Adalet ve Kalkınma Partisinin uyguladığı tarım politika anlayışında Niğde IPARD kapsamında değil yani Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Destek Projesi’nde Niğde yok. Niğde, 42 ilde olan lisanlı depoculuğa da alınmadı. Onun için, tarımda planlı bir öngörünüz yok. Geleceğe bakışınız ile tarımla ilgili yapacaklarınız bu ülkenin geleceğini kurtaracak olandır çünkü Türkiye’nin tarımdan başka kurtuluşu yok” ifadelerini kullandı.

ROBOTLAR DÖNEMİ GELİYOR, TEK KURTULUŞ TARIM VE HAYVANCILIK!

Sanayi devrimiyle artık fabrikalarda insanların çalışamayacağına ve robotlar döneminin geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Endüstride dört sıfırı anlatıyorsunuz, artık fabrikalarda on bin insan çalışmayacak, robotlar dönemi geliyor. Tek kurtuluş tarım ve hayvancılıktır. Onun için, yapmanız gereken de katma değerli ürün üretmek, tarım sanayisini geliştirmektir. Niğde’de patates şu anda depoda, 90 kuruşa mâl oldu, 60 kuruşa tüccara satılamadı. Siz diyorsunuz ki taban fiyatları açıkladık, 1.350 liradan buğdayı açıkladınız, 1.100 liradan tüccar aldı. Niye? Toprak Mahsulleri Ofisi gidip de çiftçinin ayağına, alım yapmadı. Çiftçiye diyor ki: Çiftlikten kalk, Niğde’ye git. Mazot parasıyla birlikte hesap aynısına geliyor. Diyorlar ki: Buğdayda şunu yaptık, diğer ürünlerde bunu yaptık. Dâhilde işleme rejimi diye bir şey var. Yurt dışından buğday getiriyorlar, makarna ürettirip yurt dışına bunu geri satıyorlar. Ne yapıyorsunuz? Sanayiciyi destekliyorsunuz. Sanayiciye destek verirken aynı desteği çiftçiye veriyor musunuz? Bırakın sanayiciyi, çiftçiler alsın. Niye ithal buğday getiriyorsunuz? Türkiye’nin çiftçisini niye gömüyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

KÖYE GİTMEYEN NE BİLSİN KÖYLÜNÜN HALİNDEN?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanı Pakdemirli’ye, “Bizim milletvekilleri de muhalefete inanıyor.” şeklindeki açıklaması üzerinden de şu sözlerle yanıt verdi, “Değerli arkadaşlar, bakınız, çiftçilerin yaşadığı sorunları, besicilerin yaşadığı sorunları biz size anlatıyoruz, “Gelin, bu işlere çözüm üretin.” diyoruz. Sulama suyu konusunda da toplulaştırma konusunda da alanda yaptıklarınız yok. Siz de gidiyorsunuz Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili arkadaşlar; sizlere dert yanmıyor mu çiftçi? Tarım Bakanı diyor ki: “Bizim milletvekilleri de muhalefete inanıyor.” Çünkü siz köye gidersiniz ama o, köye gidiyor mu? Köye gitmeyen ne bilsin köylünün hâlinden, ne bilsin çiftçinin hâlinden?”

GÜRER, ULUŞTIRMA BAKANINA SESLENDİ: “TAŞERONDA KALANLARA KADRO VERİN..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu kürsüsünden, aleyhte yaptığı konuşmada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına dönerek 24 yıl önce temeli atılan ve hala bir çivi çakılmayan Niğde Havaalanını hatırlatarak, “Ulaştırma Bakanına sesleniyorum: Sayın Bakan, “Niğde’ye havaalanı yapacağız.” demişti eski Sayın Başbakanımız, onu yapmadınız. Ama sizden bir isteğim var: Demiryolunda, Karayolunda, PTT’de, kamuda kiralık araç şoförleri hâlâ taşeronda kaldı; onlara bir kadro verdirin, iyilik yapmış olun işçiye, emekçiye” dedi.

GÜRER, SPOR BAKANINA SESLENDİ: “SİYASET YAPMAYIN, İŞİNİZİ YAPIN!

CHP Milletvekili Gürer, konuşmasının sonunda, kürsü konuşması ile gerginlik yaratan Gençlik Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

 “Son sözüm de Gençlik ve Spor Bakanına: Sayın Bakan, buraya geldiniz, siyaset yaptınız. Sayın Cumhurbaşkanı hükûmet sistemini açıklarken ne diyordu? “Benim bakanım siyaset yapmayacak, iş üretecek; siyaseti milletvekilleri yapacak.” diyordu. Siz madem yapacaktınız buradaki arkadaşların günahı neydi? Niye, bunlardan bakanlık yapacak adam çıkmıyor mu? Onun için, işinizi bilin, işinizi doğru yapın. Buraya siz bakanlar bütçenizi sunmaya geleceksiniz, buradaki Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerine dahi davranış biçimi olarak yanlış yapıyorsunuz. Sizin siyaset yapmaya hakkınız yok. Sizin yapacağınız şey işinizi yapmaktır..”