Mahkemenin ‘yürütmeyi Durdurma’ ve İptal Kararına Rağmen HES Çalışmaları Devam Ediyor…

HES çalışmaları nedeniyle adeta vadileri delik deşik edilen Rize ve ilçelerinde, mahkemelerin verdiği ‘durdurma ve iptal’ kararlarına karşın çalışmaların devam ettiği ortaya çıktı.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ‘ana-baba ocağım’ dediği Güneysu’nun Gürgen Deresi üzerinde, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından, derenin çevreye zarar vermesini önlemek ve köy yolu için yapıldığı kaydedilen perde betonun arkasında HES borusu döşendiği iddia edildi.

Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Kalender, 2010 yılında, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen ve daha sonra da onaylanan HES yapımının kaçak şekilde, yasadışı olarak devam ettiğini kaydetti.

Aynı dere üzerinde yapılması planlanan Alicik HES projesinin ‘ÇED Raporu’nun uygunsuz, eksik ve gerçek dışı bilgi-belgelerle hazırlandığı için 2010 yılında, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyleyen Kalender, buna karşın HES çalışmalarının sürdürüldüğünü iddia etti.

Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde 2010 yılında Baro Enerji tarafından yapımı planlanan Alicik 1-2 HES’in ‘ÇED Raporu’nun iptali için açılan davada Bilirkişi İncelemesi sonucunda, Rize İdare Mahkemesi, ‘projenin yapılması halinde çevreye ve doğal hayata geri dönüşü imkansız zararlar verebileceği’ gerekçesiyle ÇED Raporu’nu iptal etmişti.

Bu kararın üzerinden 9 yıl geçmesine karşın geçen hafta içerisinde aynı dere üzerinde Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından, derenin çevreye zarar vermesini önlemek ve köy yolu için yapılan veya vatandaşa bu şekilde anlatılan perde betonun arkasında ‘Fora İnşaat’ adlı firma tarafından HES borusu döşendiği tespit edildi.

Olaya tanık olan köylü vatandaşlar, “Meğer bizi, size yol yapıyoruz deyip kandırmışlar. Bu şekilde buna izin veremeyiz” diyerek tepki gösterdiler.

Olay üzerine bir araya gelen vatandaşlar topladıkları imzaları ilgili kurumlara ileteceklerini belirttiler.

            Hukuksuz ve Kaçak HES Yapılıyor!

Yaşanan gelişmeler sonrasında yazılı bir açıklama yapan Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Kalender, “2010 yılında aynı dere üzerinde planlanan Alicik HES projesi ÇED Raporu Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Hiçbir dayanağı olmadan, hiçbir tanıtım, bilgilendirme toplantısı yapılmadan, 2010’da DSİ ile Baro İnşaat arasında imzalanan ve ÇED Raporunun iptaliyle hükümsüz durumuna düşen sözleşmeye atıfta bulunularak hukuksuz, kaçak bir şekilde HES çalışması yapılmaktadır. Burada mahkemenin kararları hiçe sayılmaktadır” dedi.

            Yasadışı HES!

Projenin neyi, nereyi kapsadığı, nasıl yapılacağı hakkında hiçbir bilgi-belge olmadığına vurgu yapan Kalender, “Tamamen yasadışı ve hukuksuz bir çalışma yapılarak suç işlenmektedir. Bu işlerin bir süreci vardır. Bu prosedüre uyulmadan adeta yangından mal kaçırırcasına bir telaşla oldu bittiye getirilmek isteniyor. Ancak bugün görüyoruz ki vatandaşlar bu konuda çok daha bilinçli” diye konuştu.

            ÇED Raporu Olmadan İzin Verildi!

HES için 2010 yılında yapılan kapsamlı Bilirkişi İncelemesi sonucunda tutulan rapordaki verilerin, HES yapılması durumunda bir çevre felaketi oluşabileceği yönünde olduğuna vurgu yapan Kalender, “Rize İdare Mahkemesi de bu rapora dayanarak projeyi iptal etmişti. Simdi ne değişti de, üstelik ÇED Raporu bile olmadan böyle bir projeye izin verildi? Üstelik suya duyulan ihtiyaç her geçen gün daha fazla artış gösterirken. Hatta Rize’de yaşanan su sıkıntısının sebebi, vadilerin yeterince yağış alamaması ve su kaynaklarının azalma eğiliminde olması da resmi kaynaklarca açıklanmışken. Ne değişti” diye konuştu.

            HES Yerine İçme Suyu

Yine aynı dönemde dava açılan aynı dere üzerindeki Tepe HES ÇED Raporu’nun da yine Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden sonra, Güneysu Belediyesinin bu dere üzerinde yaptığı içme suyu projesinin şu anda Güneysu ve köylerine içme suyu sağladığını anlatan Kalender, açıklamalarını şöyle tamamladı:

“HES iptal oldu, su gerçek sahibinin, yöre halkının hizmetine sunulmuş oldu. Yani bir başka deyişle buradaki HES projesi hayata geçseydi, Güneysu su projesi hayata geçirilemeyecekti. Sadece bu örnek bile suyun yöre halkı için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu hukuksuz ve kaçak çalışmaların devam etmesi durumunda haklarımızı yine Rize İdare Mahkemelerinde arayacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz.”