Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 23 Aralık’tan bu yana aşırı yağışların etkili olduğu Adana’da yine üreticilerin taleplerini dile getirdi. Kentin rekor düzeyde yağış aldığını, afetin kenti, yurttaşları ve üreticileri mağdur ettiğini vurgulayan Ayhan Barut, su yönetimi konusunda yetkili DSİ ve Sulama Birlikleri’nin nehir ağızlarında ve drenaj kanallarında temizlik yapmadığı yönünde çok yoğun şikayetler geldiğini, yetkililerin bu konuda açıklama yapması gerektiğini belirtti.

REKOR DÜZEYDE YAĞMUR YAĞDI

Adana’da 2019 Aralık ayının son haftasında kuvvetli yağış nedeniyle sel ve su baskınları yaşandığını anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Kentimizde 23 Aralık’tan itibaren hafta boyu aralıksız süren yağmur nedeniyle ilimizin çoğu yerinde cadde ve sokaklar göle döndü. Yurttaşlarımızın evi, işyeri, ekili ve dikili tarım arazileri su altında kaldı, çok büyük mağduriyet yaşandı. Meteoroloji yetkilileri, 23 Aralık’tan bu yana metrekareye 300 kilogram, Aralık ayı süresince ise metrekareye toplam 400 kilogramın üzerinde yağış düştüğünü belirtiyor. Sadece 25 Aralık’ta yani bir günde son 56 yılın rekoru olarak metrekareye Adana merkezde 147, İncirlik İstasyonu kayıtlarına göre de 198 kilogram yağış düşmüştür. Yıllık ortalama metrekareye 650 kilogram yağış alan kentimiz, 2019 Aralık ayı sonu itibariyle metrekareye 950 kilogramın üzerinde yağış düşmüştür. Aşırı yağıştan kaynaklı mağduriyetin giderilmesi için bizim gibi herkes elini taşın altına koyarak, büyük bir çaba gösterip mücadele etti. Tüm devlet organları, yerel yöneticileri ve milli iradeyi temsil eden seçilmiş milletvekilleri yağışın ilk gününden itibaren yurttaşlarımızın yanında olmaya, yaşanan ağır mağduriyete müdahale ederek çözüm üretmeye çalıştı.”

DSİ ve SULAMA BİRLİKLERİNİ SORGULADI

Adana’ya rekor düzeyde yağış düşmesinin oluşan kötü tabloda çok ciddi etkisinin bulunduğunu ancak alınmayan önlem ve yapılmayan çalışmaların da mağduriyeti arttırdığına dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Kentimize Aralık ayında rekor seviyede yağış düştüğü bir gerçek. Ancak su yönetimi konusunda uzmanlar bazı eksiklik ve ihmalden söz etmektedir. Geçen yıl meydana gelen su baskını ve taşkınlardan sonra drenaj kanalları ve nehir ağızlarının temizlense bu yıl aynı mağduriyetin yaşanmayacağını, önlem alınsa ve gereken çalışma yapılsaydı üreticilerimizi ve ekonomimizi vuran bu su baskınlarının bu noktaya ulaşmayacağını ifade etmektedirler. Su yönetimi konusunda yetkili DSİ Bölge Müdürlüğü ve Sulama Birlikleri’nin geçen yıl yaşanan su baskını, taşkını ve sel felaketi nedeniyle bir önlem alıp almadığını biz de çok merak ediyoruz. Acı tecrübelerin yaşandığı geçen yıldan bugüne kadar DSİ ve Sulama Birlikleri sorumluluk alanındaki drenaj kanalları ve nehir ağızlarında temizlik yapmış mıdır? Olası bir felakette yine üreticilerimizin, ekili dikili tarım arazilerimizin korunması için acil bir eylem planının harekete geçirilmesi gerekiyor. Acaba DSİ’nin ve Sulama Birlikleri’nin olası kötü bir tabloya karşı önlem ve çözüm planı var mıdır? Sulama Birlikleri üreticileri ödemeler konusunda sürekli uyarıyor ama hizmet verme noktasında eleştirileri niye duymazdan ve görmezden geliyor? Bu sorulara içtenlikle yanıt verilip acil önlem alınmasını istiyoruz. Bu çerçevede aşırı yağış nedeniyle mağdur olan üreticilerimize çözüm bulunmasını, zarar tespit çalışmalarının ivedilikle tamamlanıp üretici zararının karşılanmasını, Çukurova’nın afet bölgesi ilan edilmesini, üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının faizsiz 2 yıl süreyle ertelenmesini tekrar talep ediyoruz. Bu çığlığın duyulmasını, üreticilerin taleplerine kayıtsız kalınmamasını istiyoruz.”