Karga Gak Demeden
14-01-2020
Ömer ŞAN

Söz Uçar, Yazı Yakalar!

Yok, bu kez çakma makma yok kafadan… Öyle demiş geçmişin bilgeleri, “Söz uçar, yazı kalır!” Mesela biz de 3 sene önce demişiz… “Maharet millete hastane yapmak değil evlat, milleti hasta etmemek, hasta olmamak! Ve maharet cezaevi yapmak değil çocuk; suç ortamını yok etmek!..” Diye!.. Başka söz yok üstüne.

Hazır buradan girmişken, kafamıza takıldı, çıkaralım inceden… Yurt genelinde birçok ilde olduğu gibi Rize’de de, ilginç bir şekilde ‘İntiharı Önleme İl Kurulu’ oluşturuldu. Hedefi amacı nedir, yazılıp çiziliyor ama ‘çizgi’ yok maalesef!

Açıklamalar ve kağıt üzerinde hedefi, ‘intihar girişiminde bulunan bireylerin sorunlarına ivedi olarak çözüm üretmek ve tekrarlayan intihar girişimlerinin önüne geçilmesi’ olarak belirtilen bu kurulun, bu girişimleri veya niyeti nasıl anlayacağı veya nasıl bilgi sahibi olacağı ise ‘mucizevi’ bir olay gibi hala askıda duruyor! Sonrası da sıkıntı!

Mesela Cumhurbaşkanı geçen hafta çıktı, “Maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor. Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da evde kalıyor” dedi… Ama 2 bin 374’lük Asgari ücrete inceden bir jest de yapmadı!

Tam da bu sıralarda ‘Açlık sınırı 2.178 TL, Yoksulluk sınırı ise 7.532 TL oldu!.. Peki, kim aç, kim sefil kaldı?

Alın evlilik hesabını siz yapın, çoluğu çocuğu da katmayın!

Gene şu ‘F’ tipi sallamalar, iddia ve saçmalıklar gündeme gelince CHP, Mecliste, bir kere daha ‘FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılması’ için öneri getirmiş ve malum yine AKP’den ‘ret’ yemiş… Niye peki? Ne oldu da ret geldi? Kriptotik bir durum mu var aceba?.. Caahalık ya!

Bir de bu arada, partisini, idealleri ve umudunu silip atarak, söylediklerini yalayıp yutarak biat eden ve kaç dönemdir de görevinde sayan gene hemşerimiz bir bakan var… Sıkışınca öteye beriye çamur atar ama eline yüzüne bulaştırır… Hak yer, can yakar! Canlı yayında rahatsızlanmış! Ancak sevinemeyiz de uyarı veririz..

Bazen öyle olur işte! Ah alır; zulmünle abad olmaya kalkarsın… Gün olur kan kusanlar, ‘kızılcık şerbeti içtik’ der! Gün olur, kan burnundan gelir. Yunus’un sözünü anımsar mısınız:”Zulüm ile abad olanın ahiri berbad olur!..” İbn Teymiyye de, “Devlet, küfürle değil, zulümle yıkılır” der!

Hemen yanı başımızda İran odaklı fena gelişmeleri izlemleyebildiniz mi? Süleymani durumu yani… Senaryo mu, plan mı, yem mi? Düşürülen Ukrayna uçağı, Irak’ta vurulan ABD sefirliği… Aslında ilk gün buna vurgu yaparak, öyle, gösterildiği gibi değil, dedik! Mesela, İran Hava Savunma Sistemleri, yanlış algılamadan oluşan ‘kaza’ ile yolcu uçağını vurduğuna dikkat çektik! Buradaki ‘yanlışlıkla’ ifadesi de bir başka hata! Kısaca planlı cinayet.

Ama emperyalizm fena… İran emperyalizmi mi, emperyalizmin İran’ı mı?..

İran’ın yanlışlıkla düşürdüğü Ukrayna uçağında hayatını kaybedenlerin anısına saygıyla!..

Hazır emperyalizm demişken, HES belası bitmiyor! Rize Güneysu’nun Gürgen köylüleri direniyor! Köylüler bu kez, Halkolim Mahalle köprüsü üzerinde toplanarak, daha önce iptal ettirdikleri Alicik HES için, ‘yol yapıyoruz’ yalanına sığınarak çalışmaların sürdürülmesine tepki gösterdiler.

Güneysu’nun derelerine boru döşüyorlar… Sularını içiyorlar Potomya’nın. Doymuyorlar! Köylüler de durmuyor, yargıya hukuka güveniyor.

İngiliz gazetesi Independent’in haberine göre; “Bilim adamları, yakındaki bir galaksiden gizemli bir radyo sinyali geldiğini söylüyor.” Birileri bizi çağırıyor olabilir mi?

Evliliği, asgari ücreti koyduk bir kenara… Bakın şimdi Rize’de ne olmuş! ‘Rize’nin sorunları’ diye bir sosyal medya hesabı var… Paylaşmışlar… Engelliler haftasında boyca poz verip mesajlar sıralayan zatı yetkililer, her şeyini unuttu! Mesela şehirdeki engelli park yerleri ve engelli rampaları önü işgal altındaymış! Engelliler kimsenin umurunda değilmiş artık. Demek bir kez daha kanıtlandı ki… Asıl engel zihniyetin içeriğinde!.. Bilin yani.

Bir de Almanya’da gurbetçilere son vurgun yapılmış! Sahte emeklilik şirketleri, yaklaşık 700 bin kişiden en az 1500, en fazla 3000 Euro topladı. Günü gelen emekli oldu. Vurgunu fark eden ve 25 milyar Dolar zarara uğrayan SGK, binlerce gurbetçinin emekliliğini iptal emiş… Pekiii, SGK’yı kim, nasıl batırmıştı, diyorlardı?

Hani Rize’nin ve bölgenin öz evladı, yerel ezgilerin sesi Selçuk Balcı’ya ‘resmi veto’ gelmişti ya Ayder’den! Fındıklı’dan davet gelmiş.

Aslında ‘Viçe Fest Kış’ geldi de böyle oldu. Yasak ve engellemelere alerjisi oldu mu adamın böyle oluyor! Ayder’de resmi veto yiyen Selçuk Balcı, Ayder ile aynı gün Fındıklı’da düzenlenen ‘Viçe Fest’ kış etkinliğine çağrıldı. Hem de bu kez yanında Apolas Lermi ve Marsis de var! De hayden o zaman ha…

Bir de bu arada Kalandar da kutlu olsun ha… Kalandar, Rumi yılbaşıdır ve Miladi Ocak’ın 13.gecesi kutlanır.
Doğu Karadeniz’in bazı bölgelerinde halen bilinir ve çeşitli etkinlik oyun ve manilerle kutlanır…
Biz de, “Kirlangiç yuva yapar ağacun kovuğuna/ Bekarlar neler çeker Kalandar soğuğuna…” Diyerek kutluyoruz, Kalandar’ınızı…

Aha, buraya yazıyoruz, uçmasın diye ha!