Özer Topçu

AKP, iç ve dış politikada sıkışıp apıştı. AKP’nin politik süreci bitti. AKP’nin politik misyonu ABD’nin istekleri idi.
O alacağını fazlasıyla aldı. ABD, AKP eliyle ülkemizde kurumsallaştı. Ona göre artık AKP olsa da olur, olmasa da. ABD derken zaten Trump’u değil, Pentagon’u kastediyorum. AKP’nin Pentagon’ca desteklenmemesi, onun son kullanma tarihinin geçtiğinin işaretidir. O da Adnan Menderes taktiğini uygulayarak adeta tarihi tekerrür ettirir pozisyonu aldı. Rusya’ya yaklaşarak son barutunu kullanma derdine düşmüş havasına girmiş gibi görüyorum. Suriye politikasında Rusya ne dediyse hepsini yaptı. En son iki ülke istihbarat başkanlarının Rusya’da bir araya gelmeleri, ilk önce Libya’da Hafter’e karşı savaş pozisyonu alıp, bir kaç gün sonra, Rusya’nın yörüngesine  girerek kendisini etkisizleştirmesi ve orada ara bulucu rolüne girip, Hafter’in Türkiye’yi dışlayarak masaya oturma eylemini dayatması, sıradan olay değildir. AKP’nin Rusya tarafından nakavt edildiği de anlaşılmalıdır.
Böylece AKP’nin Rusya tarafından da korunamayacağı anlaşılmıştır.
AKP’ye bir yol kaldı. O da, içerideki politikasında kimsenin aklına gelmeyecek büyüklükte reformlar yapmaktır. Cemaatlerden bütün bağlarını kopartıp cumhuriyetin kurucu mayası ile kendisini yeniden hamur edip, yeniden var etmektir.

Bunu yapmak öyle kolay iş değildir. ABD, içeride kendisini imha edecek düzenekleri yerleştirmeden, düzenek olma ihtimali olan herkesle barışmalıdır. Bunları yapamıyorsa, derhal ülkeyi terk ederek büyük bir yıkımı önlemlidir. Şu an cemaatlere güvenip ülke de şov yapmaya kalkar ise, bu işten çok ama en çok zararlı çıkacak kesim AKP’dir.

Son tahlilde, ülkede kağıtlar yeni baştan karılıyor. Beklentim hükümetin istifa ettirilip, yeni bir bakanlar kurulunun kurulması yönündedir. Bu da, devlet yapısını cumhuriyetin özüne dönüştürme çabası içinde olan kimseler ile mümkün olacaktır. AKP, böylesi bir gömlek değiştirme sürecine girmeden bir adım ileri gidemez. Kurucu ruh ile kendi göbeğini kesme pratiği hem içeride hem de dışarıda ülkenin yeniden prestijini sağlayacaktır. AKP’nin iktidarda kalmasının bundan başka yöntemi yoktur.