-BİYOLOJİK ÖMÜRLERİNİ TAMAMLAYAN KURU AĞAÇLAR, ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DEKORATİF FİGÜRLERE DÖNÜŞTÜRÜLEREK YENİDEN HAYAT BULUYOR.

 -BAŞKENTLİLERDEN GELEN TALEPLER DOĞRULTUSUNDA UYGULAMANIN YAYGINLAŞMASI HEDEFLENİYOR.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sanatsal ve estetik dokunuşlarla Başkent’in çehresini değiştirmeye devam ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla kenti güzelleştirmeye yönelik çalışmalara bir yenisi eklenirken, yol kenarlarında ve parklarda bulunan ancak biyolojik ömürlerini tamamlamış kuru ağaçların estetik, dekoratif ve sanatsal çalışmalarla Ankara’ya özgü figürlere dönüştürülmesine başlandı.

ÖLÜ AĞAÇLAR CAN BULUYOR

 Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen projeyle ilk olarak Hipodrom Caddesi üzerinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önündeki 4 Çınar ağacı, dekoratif olarak şekillendirilerek birer sanat eserine dönüştürüldü.

Heykeltraş Hüseyin Şahin tarafından restore edilerek Ankara’ya özgü keçi, tavşan, güvercin ve kedi figürlerinin işlendiği kurumuş ölü ağaçlar, yeni görüntüleriyle tekrar can buldu.

 Uygulamanın Türkiye’de ve Ankara’da bir ilk olduğunun altını çizen Heykeltraş Hüseyin Şahin, şu bilgileri verdi:

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş, seçimlerden önce Ankara’yı bir sanat merkezi haline getirmeyi istediğini ifade etmişti. Sayın Yavaş, göreve geldikten sonra Ankara’da çeşitli noktalarda bulunan kurumuş ağaçlar hakkında bir değerlendirme yapılmasını istedi. Biz de ömürleri dolmuş ağaçları atıl durumdan kurtarıp bir sanatsal çalışmaya dönüştürmeyi düşündük. Yerinde ağaç tekniğiyle ağacı bulunduğu yerden sökmeden, atölyeye götürmeden makine ve testerelerle ağaç gövdelerini şekillendirdik. Ankara’da Çınar ağaçları ağırlıkta ve bu ağaçlar işlemeye uygun daha dayanıklı ağaçlardır. Talep olması halinde bu çalışmalarımıza devam etmeyi düşünüyoruz.”

BAŞKENTLİLERE SORULACAK 

Projeyi yaygınlaştırmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, Seğmenler ve Botanik Parkı ile diğer prestij parklarda uygulanması konusunda Başkentlilerin fikir ve önerilerine de başvuracak.

Uygulamayla cadde ve parklarda kurumuş ağaçların kesilip yok edilmesi yerine dekoratif çalışmalarla hem çevre güzelleştirilecek hem de anıtsal bir kimliğe bürünerek doğadaki devamlılığı sürdürmesi sağlanacak.

Kuru ağaçların yeniden değerlendirilmesiyle ilgili görüşünü paylaşan vatandaşlardan Nurettin Bülbül, “Kurumuş ağaçların kesilip atılmasından, yakılmasındansa bu şekilde tekrar kazandırılması daha mantıklı ve güzel olmuş. Görsel olarak güzel bir görüntü” derken, büyük paralar harcamak yerine küçük estetik dokunuşlarla da kentin güzelleşebileceğini vurgulayan Kürşat Çakır adlı bir başka vatandaş ise, “Ağaçlar güzel bir görselliğe bürünmüş. Kurumuş ağaçlar olmak kaydıyla Ankara’nın muhtelif yerlerinde de görmek isteriz. Yapanın da yaptıranın da emeğine sağlık” sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.