Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, son dönemde kapanan Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmayla gündeme getirdi.

“Bütün şubelerinde ‘çiftçinin kara gün dostu’ yazan Toprak Mahsulleri Ofisi’ni son yıllarda çiftçinin yanında görmek imkânsız hale geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi adım adım tasfiye ediliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait şubelerin kapısına kilit vuruluyor” diye konuşan Keven, Yozgat’ta Şefaatli ve Doğankent Ajans Amirlikleri kapatılıp sezonluk tesis statüsüne indirildiğini, bölgenin en büyük silolarına sahip Yerköy Şube Müdürlüğü’nün ise işlevsiz bir konuma getirildiğini söyledi.

Lisanslı depoculuk adı altında çiftçilerin özel sektöre teslim edildiğini iddia eden Ali Keven,

“Bakanlık lisanslı depoların çok faydalı bir uygulama olduğunu şiddetle savunuyor ancak bu faydalı uygulamalar neden 17 yıldır TMO tarafından uygulanmadı? Neden çiftçiye sahip çıkılmadı? Tekelleşmeye yol açacak bu şirketlere neden rant kapıları oluşturuluyor? Bir tarafta devletimizin 80 yıllık devasa siloları diğer tarafta lisanslı depoculuk şirketleri var. Yenifakılı ve Sarıkaya ilçelerinde TMO tesisleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ait lisanslı depoculuk şirketine sessiz sedasız devrediliyor. Neyin karşılığında devredildi belli değil. Yerköy’de devlete ait silolar bomboş dururken çiftçiler iki yıldır özel bir şirkete ait lisanslı depoya yönlendiriliyor. Lisanslı depoculuk şirketlerinin girdiği bölgelerde TMO şubeleri tasfiye ediliyor. 1938 yılında temeli atılan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü adım adım bir tasfiyenin eşiğindedir. Cumhuriyetin bütün fabrikalarını, işletmelerini satıp yıktınız şimdi sıra Toprak Mahsulleri Ofisi’nde mi?”