Kızılay’ın peşini bırakmıyoruz’ diyen Halkevciler, Ankara ve İstanbul’da sokaktaydı

“Kızılay, AKP’den temizlenmelidir!”

Halkevleri Ankara ve İstanbul’da Kızılay’a akıtılan paraya ilişkin eylem yaptı. Halkevciler, Ankara’da, faturalara gelen vergi yükünü protesto etmek için, faturaları Kızılay’a gönderirken, İstanubul’da Kızılay önüne 10 liralık para bıraktılar.

Ankara Halkevleri, faturalara gelen vergi yükünü protesto etmek için, faturaları Kızılay’a gönderdi. Halkevciler, polisin engelleme çabasına rağmen basın açıklaması yaptı.

Halkevleri, doğalgaz vergilerini protesto etmek için “Doğalgaz faturalarını Kızılay ödesin” şiarıyla basın açıklaması yaptı ve faturaları Kızılay’a gönderdi. Yenişehir PTT Şubesi’nden faturaları Kızılay’a postalayan Halkevi üyeleri, basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, valilik izni olmadığı gerekçesiyle engellemeye çalıştı, eyleme katılanları gözaltına almakla tehdit etti. Ayrıca, gazetecilerin görüntü alması da engellendi.

Polis engeline rağmen açıklama yapan Halkevleri Genel Merkezi Kadın Sekreteri Nebiye Merttürk, geçen hafta çıkan haberleri hatırlatarak, “Edindiğimiz bilgilere göre Kızılay’ın bizim bilmediğimiz bir görevi daha varmış! Kamu yararına bir kurum olan Kızılay, Başkentgaz Ensar Vakfı’na bağış yapabilsin ama aynı zamanda da vergi ödemesin diye, vergi kaçakçılığına aracı olmuş” dedi.

“Buradan vergiler dolayısıyla beli bükülen, faturalarını ödeyemeyen herkese çağrımızdır! Vergiyi dert etmeyin, Kızılay’a güvenin!” diyen Merttürk açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Kış ayları hepimiz için zor geçerken, aldığımız ücretin büyük çoğunluğunu doğalgaz parasına yatırırken bir belge çürümüş bir düzenin yüzünü bir kere daha ortaya çıkardı. Daha önce İstanbul’daki inşaatlarında 10 işçinin ölümünü sessiz sedasız kapatan ve aynı zamanda Başkentgaz’ın da sahibi olan Torunlar, hani şu istismarcılığıyla ünlenen Ensar Vakfın’a 8 milyon dolar bağışlamış! Yetmezmiş gibi bu bağışı vergi kaçırmak için Kızılay’ın üstünden yapmış!

Tek kelimeyle söylersek ortada olan durumun adı çürümüşlüktür.

Kızılay böylesi bir düzende aracı rolü oynayan, para aklayan ya da aklatılan, vergi kaçırılan bir kuruma dönüşmüştür. Yetmezmiş gibi yıllarca toplanan deprem vergilerinin hesabı verilmeden, nereye harcandığı söylenmeden kendisi ve dahil olduğu çıkar şebekesi için Elazığ Depremi’nin yaşandığı akşam mesaj sistemi ile halktan yeniden para toplamanın peşine düşmüştür.

İçinde bulunduğumuz tablo, iktidarından sermayesine, aslında kamuya bir yararı olmayan kurumlarına kadar bir çıkar şebekesini gözler önüne sermiştir. Bu işten en zararlı çıkan her zamanki gibi halktır. Üst üste zamlı faturaları ödeyen de, soğuk kış aylarında kombiyi yeterince yakamayan da, deprem, afet gibi durumlarda gösterdikleri duyarlılığı sömürülen de halktır.

Bizim bu çıkar şebekesine verecek tek bir kuruşumuz bile yok. Biz doğalgaz faturalarımızla Ensar’a yurt yaptırmak istemiyoruz! Yandaş şirketlere, Ensar’a milyonlarca lira aktarılmasını istemiyoruz! Artık bu faturaları ödemek istemiyoruz!

Halkevciler olarak halkın cebine göz diken şirketlerin de, bu şirketlere paravan olan kurumların da, bütün bunlara göz yuman, denetlemeyen, halkın değil sermayenin çıkarını gözeten Akp’nin de peşini bırakmayacağız. Bulunduğumuz her yerde gerçekleri haykırmaya, suçluları teşhir etmeye devam edeceğiz!”

İSTANBUL’DA KIZILAY ÖNÜNDE EYLEM

Halkevleri, Kızılay Kadıköy Şubesi önünde yaptığı eylemde “AKP’li gerici vakıf ve derneklere paravanlık yapan Kızılay’ın peşini bırakmıyoruz” dedi

İstanbul’da Halkevciler, Başkentgaz’ın Kızılay’ı paravan olarak kullanıp Ensar Vakfı’na para aktarmasını protesto etti.

Kızılay Kadıköy Şubesi önünde düzenlenen eylemde, “Kızılay, AKP’den temizlenmelidir” yazılı pankart açan Halkevciler, “AKP elini Kızılay’dan çek” sloganı attı.

Halkevleri adına açıklama Eren Özmen tarafından okundu. Elazığ depremi, Van’daki çığ felaketi ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir uçağın pistten çıkması gibi olayları hatırlatan Özmen, sözlerinin devamında “Ülkemizin üzerinden kara bulutlar mı dolaşıyor yoksa AKP iktidarı mı? Bunca felaketin üst üste gelmesi Kızılay’da yaşananları gizleyemez” dedi.

“Kızılay, AKP’nin çiftliği değildir”

Özmen, Başkentgaz’ın Kızılay’a yaptığı 8 milyon dolarlık bağışın, 7 milyon 925 bininin Ensar Vakfı’na aktarılmasına ilişkin, “Başkentgaz’ın sahibi Torunlar’ı, Ali Sami Yen arazisine yaptığı gökdelen inşaatlarında 10 işçiyi katletmesinden, Ensar’ı Karaman’da 45 çocuğun istismarından tanıyoruz. Çekin kirli ellerini Kızılay’ın üstünden!” ifadelerini kullandı.

“AKP’li gerici vakıf ve derneklere paravanlık yapan Kızılay’ın peşini bırakmıyoruz. Kızılay, AKP’nin çiftliği değildir” diyen Özmen, sözlerinin devamında dört talep sıraladı:

-Kızılay, tüm AKP’lilerden arındırılsın.

– Kızılay Başkanı Kerem Kınık derhal istifa etsin.

– Kızılay, gerici dernek ve vakıflara para aktarılan paravan şirket olarak kullanılmasın.

– Ensar Vakfı’na ve diğer gerici vakıflara aktarılan paralar geri alınsın.

Halkevciler açıklama sonrası, Elazığ depreminin ardından halktan 10 TL bağış isteyen Kızılay Başkanı Kerem Kınık’a yanıt olarak Kadıköy Şubesi girişine “10 TL” astı ve “AKP’ye soruyoruz: 10 TL Kerem Kınık’ın olsun, deprem vergilerimiz nerede?” dedi.