Halkevleri’nin 88. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında verilen ödüllerin bu yılki teması “Hakikatin Peşinde” oldu. Ödüller halkın haber alma hakkını savunanlara, adalet peşinde koşanlara, baskılara rağmen hakikati dile getirmekten çekinmeyenlere verildi.

Halkevleri’nin Basın, Sanat, Dayanışma Ödülleri Töreni, İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. 88. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında verilen ödüllerin bu yılki teması “Hakikatin Peşinde” oldu. Ödüller halkın haber alma hakkını savunanlara, adalet peşinde koşanlara, baskılara rağmen hakikati dile getirmekten çekinmeyenlere verildi.

Sunuculuğunu oyuncu Emre Canpolat’ın yaptığı gecede siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerinin de yer aldığı kalabalık bir davetli grubunun katıldı. Törende şu isimlere ödül verildi: Gazeteci Çiğdem Toker, Cumartesi Anneleri adına Zübeyde Tepe, Tele 1’deki programlarıyla bilinen gazeteci Murat Taylan, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına Mehtap Sakinci Coşgun, Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Ali Saadet, Jülide Kural, toplumsal davaların mahkeme salonu çizerleri Murat Başol ve Zeynep Özatalay, Bülent Şık, Şule Çet İçin Adalet Komisyonu adına Neslihan Duran, Çorlu Tren Katliamı Davası Aileleri adına Mısra Öz Sel, Evrim Ağacı, tutuklu Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, oyuncu Berkay Ateş, Evrensel gazetesinden Fatih Polat ve BirGün gazetesinden İbrahim Aydın, Taksim Dayanışması sözcüsü Mücella Yapıcı, gazeteci yazar Ercüment Akdeniz, Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Topuz, Adalet Nöbeti adına Avukat Türkan Yılmaz, Yeni Yaşam gazetesi okur temsilcisi Hüseyin Aykol, DİSK AR adına Deniz Beyazbulut.

Ödül töreninin ardından Emin İgüs davetlilere bir dinleti verdi.

Gecenin sunuculuğunu oyunculuk hayatına 1996’da Mersin Halkevi’nde başlayan Emre Canpolat yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, şöyle konuştu: “Bizler bu ülkenin onurlu insanları her koşulda, doğru bildiğimizden şaşmayacağız, susmayacağız. Yoksulluğun, sömürünün, hırsızlığın, zulmün ve katliamların üstününün örtülmek istenmesine karşı hakikatin peşinden koşmaya devam edeceğiz. Ve en önemlisi eşitlik, özgürlük, barış ve insanca yaşam düşümüzü hakikatimiz kılmak için mücadelemizi tarihimizden, Gezi direnişinin genç enerjisinden ve kadınların azminden aldığımız güçle büyütmeye devam edeceğiz. Bu gece sizlerle olmaktan onur duyuyoruz. Hakikat perdesini aralayan en büyük gücün dayanışma olduğunu bir an olsun akıldan çıkarmadan; İyi ki varsınız, iyi ki yan yanayız…”

 

Gazeteci Çiğdem Toker’in ödülünü TTB İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu verdi. Toker, “Değişik kılıklara girmiş kötülüklere karşı mücadelenin çok önemli bir zeminini oluşturan Halkevleri’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Meydan yasaklarına rağmen 778 haftadır kayıplarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri adına Zübeyde Tepe, ödülünü Haziran İsyanı’nda yaşamını yitiren direnişçilerden Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan’ın elinden aldı. Tepe, salonu “özgür bir vatan” dileğiyle selamladı.

Tele 1’deki programlarıyla bilinen Murat Taylan, ödülünü DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren’in elinden aldı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nden Mehtap Sakinci Coşgun ve Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Suruç’ta yaşamını yitiren Hatice ezgi Saadet’in babası Ali Saadet, ödüllerini Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Metin Altıok’un kızı, CHP’li eski milletvekili Zeynep Altıok’un elinden aldı.

Oyuncu Jülide Kural ödülünü DİSK Sine Sen Genel Başkanı Zafer Ayden’in elinden aldı.

Toplumsal davalarda mahkeme salonunda yaşananları çizgileriyle kamuoyuna yansıtan Murat Başol ve Zeynep Özatalay’a ödüllerini Ahmet Şık verdi.

Halkın sağlıklı beslenme hakkını savunduğu ve kansere yol açan gıdalar hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptığı için yargılanan Bülent Şık’a ödülünü Halk Bes Koop yönetim kurulundan Doğan Halis verdi.

Çorlu Tren Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin ailelerinden Mısra Öz Sel’e ödülünü Politeknik’ten Ersin Kiriş verdi.

Oyuncu Berkay Ateş’e ödülünü Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan verdi.

Diyarbakır Belediyesi’nin tutuklu Eş Başkanı Selçuk Mızraklı adına 2016’da KHK ile ihraç edilen bir sağlık emekçisi bir sendikacı olan, Diyarbakır Belediyesi Eş başkanlığı KHK’li olduğu gerekçesi ile elinden alınan ve bugün mücadeleye HDP Diyarbakır il Eş Başkanı olarak devam eden Hülya Alökmen Uyanık aldı. Alökmen’e ödülünü Halkevleri Onursal Genel Başkanı Abdullah Aydın verdi.

Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Topuz’a ödülünü Halkevleri eski Genel Başkanı ve HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy verdi.

Taksim Dayanışması sözcüsü Mücella Yapıcı’ya dönülünü Halkevleri Genel Sekreteri Özge Ozan verdi.

Gazeteci yazar Ercüment Akdeniz’e ödülünü Barış Akademisyenleri’nden Nazım Dikbaş verdi.

Yeni Yaşam okur temsilcisi Hüseyin Aykol adına törene gelen Yeni Yaşam idare müdürü Mehmet Şahin, ödülü Sendika.Org editörü Vecih Cuzdan’ın elinden aldı.

Adalet Nöbeti avukatları adına Avukat Türkan Yılmaz ödülünü Cumhuriyet Davası’nda yargılanan, hapis yatan avukat Bülent Utku’nun elinden aldı.

DİSK AR’dan Deniz Beyazbulut ödülünü CHP milletvekili Ali Şeker’in elinden aldı.

Tören, usta sanatçı Emin İgüs’ün verdiği dinleti ile sonlandı.