Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kent merkezinde toplu taşımaya yaptığı yatırımları standartlara uygun bisiklet yolları ile güçlendirmeye hazırlanıyor. Eskişehir Ulaşım Ana Planı’nda geniş yer verilen proje kapsamında mevcut bisiklet yolları iyileştirilirken, bisiklet dernekleri ile yeni bir yol ağı da belirlendi. Ayrıca projeyi hayata geçirmeden önce Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Bisikletini Hatırla Eskişehir’ sloganıyla çeşitli etkinliklerle bisikletin önemi Eskişehirlilere tekrar hatırlatılması planlandı.  

Düz bir coğrafyaya sahip olması sebebiyle bisikletli ulaşıma uygun bir kent olan Eskişehir’de, geçmiş yıllardaki bisikleti ulaşım aracı olarak kullanma alışkanlığı vatandaşlara tekrar hatırlatılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planında yer alan ve Eskişehir Ulaşım Ana Planı’nda kendisine geniş yer bulan bisiklet ağı, toplu taşımaya da entegre edilerek kent içi ulaşımda aktif hale getirilecek. Bu kapsamda bisiklet dernekleri ve sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa hareket eden Büyükşehir Belediyesi, mevcut yolların iyileştirilmesi ve kent merkezinde bulunan önemli kamu kurumları, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi arasında şehrin ana bisiklet aksını oluşturmak için harekete geçti.

WRI Türkiye ve proje ortağı Hollanda Bisiklet Konsolosluğu iş birliği içerisinde ‘Haydi Türkiye Bisiklete’ projesinin 3 pilot kentinden birinin Eskişehir olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen “Geçmiş yıllarda özellikle Şeker Fabrikası, Tülomsaş, Basma Fabrikası gibi büyük fabrikalarımıza emekçiler bisikletler ile ulaşırdı. Ancak otomotiv sektörünün gelişmesine paralel olarak her eve araba, hatta arabalar girdi. Bisiklet ulaşım aracından ziyade spor amaçlı bir aktivite aracı haline geldi. Ancak artık şehirler her geçen gün artan araç sayılarını kaldıramaz hale geliyor. Bu yüzden toplum olarak bisikletin değerini tekrar hatırlamalı, biz yerel yönetimler olarak bu anlayışa uygun politikalar geliştirmeliyiz. Bu kapsamda WRI Türkiye’nin bu alanda seçtiği 3 pilot kentten biriyiz. Proje kapsamında Ekim ayında kentimizde bir çalıştay gerçekleştirildi ve bisiklet toplulukları ile belediyemizin bu alanda çalışan personelleri bir araya geldi. Ulaşım Master Planımızda da geniş yer ayırdığımız standart ölçülere uygun bisiklet yolları için dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının fikirleri çok kıymetli. Çünkü bisiklet toplulukları bisikleti ulaşım amacıyla kullanan ve kent merkezindeki sorunları yaşayarak gören hemşehrilerimizden oluşuyor. Ana aksı üniversiteler arasında olmak üzere şehrimizde 25 kilometrelik bisiklet ağı kurmayı ve bu bisiklet ağını bisiklet parkları ile toplu taşımaya entegre etmeyi planlıyoruz” dedi.

Bu çalışmaların başladığını ve imkanlar ölçüsünde hayata geçirileceğini belirten Başkan Büyükerşen, WRI Türkiye ortaklığında Eskişehirlilere çeşitli etkinlikler aracılığıyla bisikleti ve önemini hatırlatacaklarını belirtti. Büyükerşen “Ekim ayındaki toplantıda bisiklet toplulukları ile birlikte bir kampanya hazırlığımız oldu. Bu kapsamda biz bir yandan yolları inşa ederken, bir yandan da halkımızın bisiklete olan ilgisini arttırmak, bisikletin toplu taşımadaki önemini hatırlatmak istiyoruz. Bu amaçla ilk olarak bilboardlar ve sosyal medya aracılığı ile duyurusunu yapacağımız ve hemşehrilerimizden geçmiş yıllarda kullandıkları nostaljik bisikletleri ve bisikletli fotoğraflarını isteyerek oluşturacağımız bir sergi açacağız. İşe, eve, pazara, okula kısacası her yere bisikletle ulaşılabileceğini, bunun geçmiş yıllarda çok verimli bir şekilde yapıldığını göstermek istiyoruz. Öncelikli olarak ‘Bisikletini Hatırla Eskişehir’ diyerek kampanyanın başlangıcını yapacağız” dedi.

Kısa bir süre sonra kampanyanın başlayacağını ve bilboardlar ile sosyal medyadan duyurulacağını belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşların evlerine giderek nostaljik bisikletlerin ve bisikletli fotoğrafların toplanacağını belirttiler. Yetkililer ayrıca yıl içinde farklı etkinliklerle de bu kampanyanın sürdürüleceğinin altını çizdiler.