Hayrettin Geçkin

öteki gözümle gördüm gerçeği
şaşakaldı iki gözüm

 

 Bir güzellik diyarı yaratma eylemidir kafamızda şiir: Sınırlanmışlığımızdan kurtulma, sonsuza dokunma, bir mümkünün kapısını çalma eylemi… İnsanın en gerçek yanının tomurcuğa durmasıdır bütün zamanlarda. Kıstırılmışlığımıza, susturulmuşluğumuza, yok sayılmamıza koca bir itirazdır; suca, toprakça, aşkça haykırışlarımızla… Dil ötesi bir dile ulaşmaktır, sevgiye ulaşmaktır, sözcüklerle sevişmektir.

 

Dünyayı anlama eylemidir şiir. Hastaysa, çaresizse, bakıma muhtaçsa, yok olmaya yüz tutmuşsa; onu kendi kaderiyle baş başa bırakmama eylemi… Bir yerinden tutmaktır ayağa kalkması için. Herkesi yardıma çağırmak, bir şeyler yapmak, sözcüklerle bir olup isyan çıkarmak… Dünyaya karşı çıkmak ve ondan yana olmaktır şiir. Daha güzel bir dünya çağrıştırmaktır, dünyayı henüz tanımamış olanlara, doğmamış olanlara… Haber vermektir gideni ve gelmekte olanı.

 

Kendimizi aramak, bulmak ve anlamak için her yöne açılan bir limandır şiir: Sözcüklere dokunmaktır her yolculuğa çıkışta. Yetinmez çükü şiir var olanla, verili olanla. Soru soru çoğalmaktır, kuşkulardan süzülmek, sancılardan geçmektir. Bir tohum zerresinde başaklar seyretmektir. Kendimizden başlamaktır insan olmaya, yana yakıla insanı aramaktır. Gitmek arzusudur içimizdeki, dinmek bilmeyen…

 

binip kafdağı’ndan atına
yarın daha güzel olacaklar satmaktır
düş fiyatına

 

Açıları arasında sonsuzluk bulunan bir düşgen çizmektir şiir: Düşleri gerçeğin sınırlarına almak için yeryüzünün en büyük kampanyasını başlatmaktır. Vefasız sevgiliye laf anlatmaktır. Bu yüzden ağırdır yarası ceylanınkinden ve avcıdan asla merhamet dilemeyendir. Doldurur yüreğine bütün sözcükleri kimi zamanlar ve susar. Lal şarkılar bestecisidir kimi zamanlar. Şiir de yanar kentler yandıkça, ateş aldıkça silahlar. Kerem’e çıkar adı, Aslı’ya… Külde makasçılık görevi verir şaire. Ve kül çiçek açar.

 

Kuş olup uçmaktır şiir: Maviye kanat çırpmaktır. Bir türlü ulaşılmayan karşı kıyıdır. Sonrasızlıktır. İpsiz sapsız bağlanmaktır güzele, güzel günlere. Umuda kan vermektir. Sudan uzundur yolu. Buluttan şapkası, güneşten gömleği ile bir kelebek olup duyarlıklara konmaktır. Dokuz köyden dışarıdır yurdu. Onun yurdu gönüllerdir, gidilmemiş yerlerdir.

 

Söz anlamaz çocuktur şiir: Kanar dizleri uslanmaz Tırmanır olmazlara, gidilmezlere. Her yaştadır, sil baştandır. Başlangıçtır onun için Binbirgece. Ararsan birkaç yıldız ötede bir düştedir. Dili dilden ötedir. Dili acıtır, yırtar, düşündürür, düş kurdurur, uykusuz bırakır. Bilineni sorgulayandır; olmayanı arayan, isteyendir. Bir uçurtmaya bağlar kendini, varır başka zamanlara. Şiir bahardır. Ölüme karşı yaşama inadıdır. Padişah fermanına karşı dağlardır.

 

bir kıyıdan bütün denizlere
bir tepeden bütün insanlara
kardeş olmaktır şiir

 

Şiir sevgiyle yıkanmaktır, arınmaktır. Sözcüklerin balkonundan dünyaya çiçek atmaktır. Düşmanlıklardan kurtulmaktır. Okumaktır, düşünmektir, düş kurmaktır, kendini yeniden yaratmaktır. Düşlerden taşmaktır. Yarınlara sarkmaktır.


Bugün 21 Mart Dünya Şiir Günü. Kutlu olsun!