İstanbul ve Ankara Büyülşehir Belediye Başkanları yasal haklarını kullanarak açtıkları yardım kampanyası yasa çiğnenerek yasaklandı ve toplanan paralar bloke edildi. 3-4 Saat sonra Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan para toplama kampanyasını devreye soktu.

Yandaş yayın organları havada atladı bu kampanyanın üzerine. Kampanya duyulur duyulmaz bürokrat genel müdürler, valiler, kaymakamlar, okul müdürleri yardım edilecek nakit tutarını belirten  emirlerini yazılı olarak duyurdular astlarına.

Ve bir zamanlar yediden yetmişe herkesin güvendiği Yargıtayın yeni seçilmiş yepyeni başkanı durur mu hiç. Kaçırır mı böyle bir fırsatı. Yargıtayın tüm çalışanlarına ilk yazılı emrini verir.  Ve der ki: “Yargıtay Cumhuriyet savcılarımız ve tetkik hakimlerimiz için alt sınırı 1000 liradan, personelimiz için ise 100 liradan az olmamak üzere, ilan edilen hesap numarasına 20 Nisan 2020 tarihine kadar yardımda bulunulması hususu saygıyla duyurulur.”

Yargıtay binasının önünde bir elinde kılıç diğer elinde terazi taşıyan ve açık gözleriyle gelene geçene bakan kadın emri görmesine rağmen sesini çıkarmaz.

Yandaş AKP bankaları ve şirketleri de balıklama daldılar yarışın içine. Açlık sınırı altında yaşayan milyonlarca insandan utanmadan milyonları yatırdılar kampanya hesaplarına.

Ne zaman biteceği belli olmayan bu vahşi yarış kıyasıya sürüyor.

Vatandaş ise, aileden sorumlu bayan bakanın emri üzerine PTT şubelerinden dağıtılması uygun görülen 1000  TL yardım parasını almak için  koronavirüs riskini  hiçe sayarak kapı önünde birbirlerinini ezdiler.

Ne zaman biteceği belli olmayan bu yardımda toplanan paralarının sonu da daha önce toplanan yardım paralarının sonu ile aynı olacağa benziyor. Ne de olsa onlar onlara yetiyor…

Daha önce açılan ve sonucu net olarak bilinmeyen yardım kampanyalarının bazıları:

VAN DEPREMİ

Ekim 2011 ve  9 Kasım 201 yılında Van’da meydana gelen 2 ayrı deprem için Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Van İçin Tek Yürek”  adı altında yardım kampanyası başlatıldı. Kampanya sonunda  62 milyon TL bağış toplandı.

Dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise şu açıklamayı yaptı: Yardım hesaplarında 228 milyon 300 lira toplandığını ayrıca Başbakanlık kaynaklarına gönderilen 42 milyon 192 lira bulunduğunu açıklamıştı.

SOMA  MADEN OCAĞINDAKİ YANGIN

Somadaki Maden ocağında çıkan yangın sonucu hayatını kaybeden 301 işçi için Başbakan Erdoğan’ın imzasıyla yardım kampanyası açılmış ve AFAD görevlendirilmişti.
Afad toplanan 46 milyon 500 bin TL yardımın ailelere dağıtıldığını açıklamış, bir başka açıklamasında da toplanan yardım miktarının 52 milyon 516 bin TL olduğunu açıklamıştı. İki açıklama arasındaki 6 milyon 516 bin TL’nin  ne olduğuna dair AFAD’dan bugüne kadar bir açıklama gelmemişti.

FETÖ AYAKLANMASI

15 Temmuz Fetö ayaklanmasına karşıdönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın imzaladığı bir genelge ile yardım kampanyası açıldı. Araan geçen 3,5 ardından CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu’nun sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, toplanan  yaklaşık 339 milyon TL’nin Hazine kurumlar hesabına aktarıldığını ve kurulan vakıf tarafından nasıl değerlendirileceğine karar verileceğini söyledi.

ELAZIĞ SİVRİCE DEPREMİ

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ Akp adına açılan hesaba bağış kampanyası çağrısı yapmıştı.
AFAD tarafından yapılan 17 Şubat 2020 tarihli açıklamada kampanya kapsamında 100 milyon TL’ye yakın bağış toplandığı belirtildi.

Ayrıca Acun Ilıcalı’nın açtığı  kampanya da da 73 milyon TL toplamıştı.