Karga Gak Demeden
07-04-2020
Ömer ŞAN

Önlem ve Enlem!

Arkadaş, bir salgın başlıyor dünyanın bir ucunda, ne var ne yok insan türünün tamamını(!) etkiliyor! Sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi, aklınıza ne gelirse… Doğa’da ‘tık’ yok ama… Ekosistemin diğer canlılarında öylesine etkin değil.

Doğal yaşam adeta ‘bayram’ edecek ama bizim memleketin doymaz rantiyesi, siyasi erkin de yandaşlığıyla yağmaya ara vermiyor… Enine gidiyor, hep enine! Bizimkiler de tikine, hep tikine!

Ula, bi nefes alun da… Yoookkk! Tarım arazileri, ormanlar, maden sahası ilan edilen endemik tür alanları, doğal yaşamdan yana ne ararsanız vuruyor abalıya emperyalizmin yavşakları! Nasıl olsa ellerinde şimdi de bir ‘karantina’ kozu var ya…

Bakın, çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Hem salgının yayılması, hem hastalıkla mücadele, sosyal ve kültürel yönü, çevre ve yaşamsal yanı öte yanda… Bir de bunun sonrası var ha!

Mesela tarımsal üretim yok, tarlada çalışamıyor üretici! Çayda, fındıkta, ekinde… Çoğu tarla ekilmiyor, ekilen temizlenemiyor! Eğer gerekli önemler alınmaz, düzenlemeler yapılmaz ise bunun bir tık ötesi ‘kıtlık’ olacak! Ha bir de eğer insanlar böylesine tık boğazda kalırsa varın patlak verilecek enlemi siz hesap edin!

Buna da bizum buralarun dilinden bi turki edelum deduk… Ahan da, siz korsunuz avazini…

“Koronanun iban’i/ Satturacak sabani/ Millet dinden soğudi/ Artuk kalmaz imani…/ Devlet yardim toplayi/ Halkini bakamayi/ Dermanumuz kalmadi/ Yemeklan da doymayi/ Cameden ezanfektan/ Kurbanluk oldi insan/ Bi parkun yakamuzi/ Usanduk canumuzdan…”

Hazır demişken, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz neredeyse 2 haftadır haykırıyor, “Rize’de salgını önlemek ve Çay’ı kurtarmak için sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir” diye ama duyan var midur?..

Hani Cumhurbaşkanı, destek kampanyası başlattı ya… yardım kampanyasına önce 195.300.-TL bağış kararı alan yeşil-mavili Ç.Rizespor, daha sonra bu miktarı 1,5 milyona çıkardı! Kulüp Başkanı da, kendi hesabına 500 bin eklemiş bu rakama!

Ama yeşil-mavili Kulüp, toplam 130 kişilik personeline 2 yıldır, futbolcu primlerinden kesilen ve bütçesinde de yer alan primlerden kaynaklanan ödemeyi nedense yapamıyor! Bu arada, Kulüp personeli dediğimiz insanlar, malzemecisinden, altyapı çalışanlarına kadar olan çalışanlar oluyor ki; bu 130 kişinin toplam alacağı ise toplam 500 bin lira civarında bir miktar tutuyor!.. Hani, kenarda bilgi olarak dursun olur mu?

Tam bunları demişken, DİB’in başından da, ‘Yardımı belediyeye yapmayın’ fetvası ile ‘Zekatların ulusal düzeyde kampanyaya bağışı caizdir’ dine beyanlar gelmiş! Habu ne der… Ula, bulari nere buliyiler? Vollayi da bitmez habular ha! Anladunuz oni!

Hani tarikatlara serbest de, yasal ve hukuksal hakları olmasına karşın büyükşehir belediyelerine yasaklanan yardım kampanyaları vardı ya, hah onun için çıkıp maydanoz olmuş DİB’in başı!

Ancaaakkk… Bu ülkedeki vakaların baş sorumlusu, umrecileri ve yurtdışından gelenleri gelişigüzel, hiçbir kontrol yapmadan havaalanlarından yurda salan, öncelikle bu fetvaları veren DİB ve sonrasında da aynı sorumsuzluğu gösteren THY’dir! Doğal olarak bunların bağlı olduğu bakanlıklar elbette…

Bu arada dün, 6 Nisan yani, “Öldürülen Gazeteciler Günü” idi… Ne yazık ki, bu memlekette bir zamanlar da olsa gazetecilerin yanında bizatihi “Gazetecilik” de öldürüldü… Hele de 32 dişini gösterecek yavşamışlıkla gülerek, ellerinde mesleğin kanıyla dolaşanlar oldukça ebedi de ot bitmez o cenahlarda!

***

“Bir kuluçkayla başlar yaşama dalış…
Sancılı, zor, çetrefellidir tutunabilmek!
Ve en önemlisidir hakkıyla yaşatabilmek.
Omuzbaşlarında, birlikte, soluk soluğa…
Yürekler gülümserken, yumrukların havada kalmasıdır yaşamak…
Tırtıl kalmadan kozayı delebilmektir
Yaşama haykırarak!


Doğacak güzel günlerin anısına sevgiyle ve umutla…
Sağlıkla ve huzurla!

Dayanışma başarıyı getirecek! Lütfen, “Bana Bulaşmaz” demeyin! Sağlıklı yaşamı tehdit eden koronavirüs salgınını önemseyin Lütfen!

Sevgi ve umutla aşılacak bütün bu sıkıntılar… Omuz omuza, yürek yüreğe! Üreterek geleceğe başaklar ekeceğiz. Güzel günler göreceğiz elbet!

Evde Kal… Sağlıkla Kal… Bizimle Kal… Unutma, #İyilikDahaBulaşıcı