Karga Gak Demeden
19-05-2020
Ömer ŞAN

Bayram Bu Bayram!

            Pandemik senaryolardan kurtulamadık ya… Saldık salgına, emperyalizm oyuyor boyuna altına altına!

Yurttaş evde kaldıkça birikiyor faiz, iş, su, elektrik. Şirketler kaptırdıkça kaptırıyor zamını mamını! Sanki birilerine göre ‘Allah’tan bir lütuf’, gariban vatandaşa, emekliye, emekçiye, köylüye sille tokat misali!

Peki, ne olacak bu milletin hali? Okuyup üflemekle geçecek mi bunca yara, bunca eza? Aziz Nesin’in kitabı vardı, ‘Nah Kalkınırız’ diye, anımsar mısınız… İşte onun ‘Nah’ından geçer!

Evet, bugün bayram… 19 Mayıs 1919’un 101.yılı…

Nasılsa, kime ‘coyuyorsa’ artık corona havası devam ediyor, sokağa çıkma yasağı da var… Evde kalıyorsunuz yani! O dönemleri okuyun!..
Bakın… İhaneti gördük yine, yaşarken alasından, yavşaklığı da gördük!
Ve şimdi tutun; bir kez daha… Bu 101. yılında, 19 Mayıs’ın ‘Bayram’ oluş hikayesini anlatın çoluk-çocuğunuza, torunlarınıza, etrafınıza…
Anlatın ve öğretin ki… Gelecekte sizi lanetleyip küfretmesinler! Anlatın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışını.
Unutmayın ki… Sönmeyen, sönmeyecek meşaledir 19 Mayıs! Zulmün ve karanlığın üstüne güneş gibi doğan!
Başkaldırıdır esarete, emperyalizme ve zulme. Bağımsızlığa ve insan olmaya yürüyüştür!
Ve bugüne, bu günümüze, varlığımıza can katanların onurudur. 19 Mayıs, Atatürk’tür, Atatürk’ü anmadır, görmeden anlamaktır, gençliktir… Gelecektir en çok da!
Zeki, çevik ve aynı zamanda dürüst ve ahlaklı olmaktır ha… Bayramdır 19 Mayıs…
Her daim Kutlu Olsun!

Biz bunları öğütlerken, bize karşı ‘yerli ve millicilik’ oynayan, öteyi-beriyi ‘dar’ diye ‘b’cilike suçlayıp terörle yaftalayan yavşamış fetöş takımı hala iş başında… Listeli misteli işlerle uğraşıp, ayrıştırmaya ve kışkırtmaya devam ediyor birileri, yine birilerini…

Bakın mesela, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fatih Sultan Mehmet için “İstanbul’u işgal etti” demiş… Bununla kalmış mı? Kalır mı?..

Çıkmış bunun ardından da Kudüs için de, ‘İsrail’in bir şehri’ diyorlarmış… Yanlış anlamayın… Dili mili sürçmedi ha… Kendi yerli ve milli duygularını ifade etti! Birileri hala kandırılıyor, hala bakıyor!

Sevgili Ömer Lütfü Avşar ise, nezaketle eleştirip, “Sayın Bakan’ın turizmden ne kadar anladığını görmüştük… Şimdi de ne kadar kültürlü olduğunu gördük. Makamına yakışıyor!..” demiş… Ve sonrasına da eklemiş, “Ya iyice şaşırdılar ya da ‘hiçbir şey olmuyorsa da bir şeyler oluyor’!

Ve yine Avşar Hoca, uyarıyor… “Türkiye’de ilk koronavirüs vakası ‘resmi’ olarak 11 Mart’ta açıklandı ama Ocak’ta 879 milyon dolar, Şubat’ta 2,4 milyar dolar, Mart’ta 3 milyar dolar, ‘sıcak’ para çoktan ülkemizden kaçmış! Birileri uyur ve uyuturken, birileri uyanıkmış!..”

Biz baştan beri ne diyoruz? Memleketin çoğu hala uyumada! Kaçan kaçana! Hala başla CHP’yle, bitir CHP’yle!

***

“görebildiğin/ bütün güzellikleri/ yaşatabilmektir/ yaşamı var eden/ bütün güzelliklere,/ yaşamak!..”

Oysa Soma’ya 301 can gömdük! Soma… Hiç sorma… Unutma, Unutturma! 301can, 13 Mayıs 2014… Katliam gibi maden ocağı kazasında yaşamlarını yitiren tüm maden emekçilerine saygıyla…

***

Tam da bunlarla haşır neşir olurken, yaş çay fiyatı açıklandı, kampanya açıklamaları, il dışındaki üreticilerin memlekete geliş koşulları ve önlemler açıklanırken, Çaykur da kotayı dönüm başına 600 kilo olarak açıkladı… Bir hafta önce somurtanlar, teşekkür üstüne teşekkür…

Ama Çay, Kemençe Çalayi!
Yaş çayın alım fiyatı 3,27 TL olarak açıklandı. Geçen yıl 2,90 TL olan fiyatta 0,37 TL artış oldu… Destekleme ise yine kilo başına 0,13 TL olarak kaldı. Böylece 2020 sezonu için yaş çay fiyatı toplam 3,40 TL olarak belirlendi!
Herkeste bir ‘taban’ söylemidir gidiyor… Yalnız bu fiyat, ‘taban fiyat’ değildir! Çayda bu uygulama yoktur! Bazı ‘çayı ve çaycıyı çok sevdiğini’ söyleyenler bu ifadeyi boşa kullanır yani… Ve ayrıca… Resmi olarak açıklanan bu fiyat, Çaykur’un alım fiyatıdır!
Yineliyorum… Çayda ‘taban/tavan’ fiyat uygulaması yoktur, hiç bir zaman da olmadı! Çünkü çay, tarım ürünü kapsamında değildir! Yani ‘dümdük’ fiyattır bu!
Vergisi/stopajı, odası/borsası vesaire kesintisi olmamış fiyattır! Kesinti yapılmıyor, diyen ya bilmiyor, ya yalan söylüyor! Doğal olarak açıklanan bu rakam ve desteklemeden yapılacak kesintilerle biraz daha aşağı düşecektir fiyat!
Özele gelince, adından belli özel! Şimdilerde ‘ticari sır’a kadem basıyor! Zamanında, ‘ben özel sektöre karışmam’ demişliği de vardır, fiyat açıklayanın!
Ne diyelum, heyirli olsun… Ya bir de 3,5 olsa idi ne olacakti? Ata ata bituremezduk!

***

“uçuşurken/ minik kanatlarıyla/ umuda boyalı/ düşsel yarınlar…/ uçurtmanın/ ipinde asılı/ özgürlükler/ uçsuz bucaksız…” Güzel günler görelim artık… Güneş ve kır çiçekleriyle bezeli…

Ve Bayramlarımız hep Kutlu Olsun!