Barış Yarkadaş, Haziran’da 37 gazetecinin hakim karşısına çıktığını, 2 gazetecinin ise tutuklandığını söyledi.
CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarını eleştiren gazetecilere yönelik sistematik baskının hız kesmeden sürdüğünü dile getirdi.
Her ay düzenli olarak yayımladığı “Medyada Yaşanan Hak İhlalleri Raporu’nun 2020 yılı Haziran ayı verilerini kamuoyuyla paylaşan Yarkadaş, “Geride bıraktığımız ay da gazeteciler için sıcak geçti” dedi.
Raporunu AKP ve MHP’nin TBMM’ye getirdiği “Çoklu Baro” teklifine direnen tüm avukatlara ithaf ettiğini belirten Yarkadaş, “Getirilmek istenen sistem, hukukun son kalıntılarını da kazımayı amaçlıyor” ifadesini kullandı.
Yarkadaş, Haziran ayında yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:
HAZİRAN AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ
2 gazeteci tutuklandı, 5 gazeteci gözaltına alındı, 37 gazeteci hakim karşısına çıktı.
3 gazeteci 4 yıl 21 gün hapis cezası aldı. 3 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 3 gazeteci ifade verdi.
1 gazeteciye dava açıldı, 2 televizyon kanalına para cezası verildi.
1 yazar hakkında yakalama kararı çıkartıldı, 1 gazetecinin hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.
1 haberin yayınlanması yasaklandı, 1 televizyon kanalı hakkında inceleme başlatıldı.
1 şair ifade verdi, 1 haber sitesinin 3 içeriği erişime engellendi, 1 gazeteci tehdit edildi.
1 gazeteci silahlı saldırıya uğradı, 1 gazetecinin internet sitesi ve radyosu erişime engellendi.
1 gazeteci İçişleri Bakanı tarafından sosyal medyada hedef alındı.
1 gazeteye 45 gün resmi reklam ve ilan kesme cezası verildi.

HAZİRAN AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ

1 Haziran 2020: Cezaevinde pankreas kanseri teşhisi konulan gazeteci Mevlüt Öztaş, tedavi gördüğü hastanenin sağlık kurulunca verilen “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen taburcu edildikten sonra yeniden cezaevine gönderildi.

4 Haziran 2020: RTÜK, Tele1’e ‘Menderes demokrat falan değildir. Menderes diktatör müsveddesidir’ sözleri, Ulusal Kanal’a da ’27 Mayıs İhtilali Kutlu Olsun’ marşı nedeniyle üst sınırdan idari para cezası verdi.

5 Haziran 2020: “Ayrımcılık virüs dinlemedi: Camiler dezenfekte edildi, cemevi ve kiliseler edilmedi” başlıklı haberi nedeniyle gazeteci Lezgin Akdeniz hakkında soruşturma açıldı.

5 Haziran 2020: Doğu Perinçek’in yazar Aziz Tunç hakkında, kendisine hakaret ettiği iddiası ile suç duyurusunda bulunmasının ardından Tunç hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

5 Haziran 2020: Şair Ahmet Telli, adına açılan sahte bir Facebook hesabından “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” gerekçesiyle ifadeye çağrıldı. Kendisine ait olmayan bir sosyal medya hesabından yapılan paylaşım nedeniyle karakola ifade vermeye giden Telli, ifadeden sonra hakkında bir soruşturmanın açılıp açılmayacağı hakkında bir fikrinin olmadığını söyledi.

5 Haziran 2020: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un İstanbul’da bir vakıf arazisine yaptırdığı bir yapıya ilişkin Sol haber portalında yayımlanan habere erişim, mahkeme kararıyla engellendi. Sol haber portalı ayrıca yeğenini bilirkişi olarak gösteren bir hâkim ve AKP’li bir vekilin eşinin kültür ve turizm müdürü olmasına ilişkin iki diğer habere de mahkeme kararıyla erişim engeli getirildiğini bildirdi.

5 Haziran 2020: Gazeteci Metin Uca’ya, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde Anadolu Ajansının önceden açıkladığı verilerle seçim sonuçlarının birebir uyuşmasına ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşım nedeniyle 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verildi.

5 Haziran 2020: Yargıtay 8. Ceza Dairesi, dönemin Gerger Kaymakamı Ömer Bilgin’i eleştiren Gerger Fırat gazetesinin Haber ve İstihbarat Müdürü Özgür Boğatekin’e verilen 1 yıl 15 günlük hapis cezasını 6 yıl sonra onadı.

8 Haziran 2020: Tele1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ile Oda TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız gözaltına alındı.

9 Haziran 2020: Yeniçağ Gazetesi Yazarı Yavuz Selim Demirağ köşesinde; posta kutusuna 9mm’lik bir mermi bırakılarak tehdit edildiğini yazdı.

11 Haziran 2020: Batman’da yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapan Hayrettin Önen, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralandı.

12 Haziran 2020:  “Askeri casusluk” soruşturması kapsamında gözaltına alınan OdaTV Ankara Haber Müdürü Yıldız tutuklandı.

16 Haziran 2020:  Sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alınan Amerika’nın Sesi Van muhabiri Arif Aslan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Gazeteci Aslan, HDP’nin ‘demokrasi yürüyüşü’nü takip ediyordu.

16 Haziran 2020: MİT tırları davasında yargılanan Can Dündar’ın internet sitesi ve internetten yayın yapılan radyosuna, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) devreye girmesiyle mahkemece erişim engeli getirildi.

16 Haziran 2020: İstanbul 8’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2016 yılında “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla kapatılmasına karar verdiği Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan ile yazarı Hasan Başak hakkında tutukluların gönderdiği mektupları yayınladıkları için “terör örgütü propagandası”, “suçu ve suçluyu övmek” ve “suç işlemeye alenen tahrik” iddialarıyla açılan dava duruşması görüldü.

16 Haziran 2020: Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Adil Demirci ‘nin “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

17 Haziran 2020: Gazeteci Beritan Canözer’e, “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davada 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.

17 Haziran 2020: Gazeteci Semiha Alankuş hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın 7. duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

18 Haziran 2020: İçişleri Bakanı Soylu, “Trabzon böyle bir yükseliş görmedi” başlıklı yazısı nedeniyle Sözcü yazarı Öztürk’ü sosyal medya üzerinden hedef aldı.

18 Haziran 2020: Gazeteci Rojhat Doğru’nun Kobani eylemleri sırasında çektiği görüntüler nedeniyle yargılandığı davanın yedinci duruşması Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

19 Haziran 2020: İleri Haber’in eski genel yayın yönetmeni Onur Emre Yağan’ın haberleri nedeniyle “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

20 Haziran 2020: Gaziantep OSB’de bulunan OBA Makarna fabrikasında çok sayıda Kovid-19 vakası olduğuna dair, yerel medya kuruluşlarında yer alan haberlere erişim engeli getirildi.

23 Haziran 2020: Basın İlan Kurumu , Ragıp Zarakolu’nun soruşturmaya konu edilen köşe yazısını gerekçe göstererek Evrensel’e 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi.

23 Hazian 2020: Artı Gerçek Muhabiri Rıfat Doğan’ın, Çorlu tren faciasının ilk duruşmasında görüntü çektiği ve paylaştığı gerekçesiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.

24 Haziran 2020: Evrensel gazetesinde 29 Haziran 2019 tarihinde yayınlanan “Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta” başlıklı yazısı nedeni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a “hakaret” ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan Ender İmrek’in ilk duruşması Bakırköy 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

24 Haziran 2020: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 12 Nisan’da istifa ettiğini duyurmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal hakkında dava açıldı.

24 Haziran 2020: Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisinin cenaze töreniyle ilgili haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler Mehmet Ferhat Çelik, Aydın Keser, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ile Murat Ağırel’in de aralarında bulunduğu sekiz basın çalışanı hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

24 Haziran 2020: Libya’da öldürülen MİT mensubu haberleri nedeniyle tutuklanan Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel hakkında yeni bir soruşturma açıldı.

24 Haziran 2020: Die Welt gazetesinin Türkiye Muhabiri Deniz Yücel hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” gerekçesiyle açılan dava karar açıklanmak üzere 16 Temmuz tarihine ertelendi.

24 Haziran 2020:  Gazeteci Erhan Akbaş’ın Erciş Belediye Meclis Üyesi olduğu dönemde yaptığı belediyecilik faaliyeti nedeniyle “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Van 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

25 Haziran 2020:  Karikatürist Carlos Latuff’un 2015’te Tahir Elçi’nin öldürülmesini konu alan karikatürünü paylaşan gazeteci Özgür Paksoy’a, “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

25 Haziran 2020: Tutuklu gazeteci-yazar Ahmet Altan’a 2010 yılında Taraf gazetesinde yayımlanan “Ölüm babanın emri” başlıklı yazısı ile ilgili olarak “Düzeltme ve cevabın yayımlanmaması” suçlamasıyla açılan davanın beşinci duruşması Anadolu 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

25 Haziran 2020: Gazeteci Sabiha Temizkan hakkında 2014 yılında yaptığı bir Twitter paylaşımı gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

25 Haziran 2020: Afrin operasyonu döneminde sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanan gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir hakim karşısına çıktı.

25 Haziran 2020: Redhack’in yayınladığı dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma” ve “Terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla yargılanan Gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Ömer Çelik, Metin Yoksu ve Eray Sargın’ın 9’uncu duruşması görüldü.

25 Haziran 2020: Gazeteci Oktay Candemir hakkında “kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek” ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün  Van 5. Asliye Ceza Mahkemesi görüldü.

26 Haziran 2020: Gazeteci Ayşe Kara, Diyarbakır’da gözaltına alındı.

26 Haziran 2020: RTÜK, TELE 1 TV hakkında Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın bir programda Abdülhamit’in aydınlara yönelik despotizmini eleştirdiği gerekçesiyle inceleme başlattı.

27 Haziran 2020: AKP Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’a özel gazete tasarlayan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Sarı, Yazı İşleri Müdürü Sedat Balta ve Haber Müdürü İsmail Erken ifade verdi.

29 Haziran 2020: Mezopotamya Ajansı’nın İstanbul muhabiri Sadiye Eser’in 2019 yılında yaptığı bir röportaj nedeniyle hakkında soruşturma açıldı.

29 Haziran 2020: Gazeteci Zeynel Abidin Bulut gözaltına alındı.

30 Haziran 2020: BirGün gazetesi Sorumlu Haber Müdürü Barış İnce, Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yılmaz, Sorumlu Haber Müdürü Cansever Uğur ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın’ın 2014 – 2016 yılları arasında gazetede Fuat Avni ile ilgili yayımlanan haberler gerekçe gösterilerek “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.