Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Çoklu Baro’nun toplumu böleceğini belirterek, “Barolar, yandaşa makam mevki tahsis etme, ona rozet takma yeri değildir. AKP paralel baro kurmak istiyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda “Çoklu Baro Yasası” hakkında yaptığı konuşmada, AKP’nin seçimle ele geçiremediği baroları bölerek etkisizleştirmek istediğini söyledi. Milletvekili Köksal sözlerine Sakarya’daki patlamada yaşamını yitiren, şehit olan hemşehrimiz Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Manga ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar dileyerek başladı.

ÇOKLU BARO, TOPLUMU BÖLER…
Çoklu baronun toplumu böleceğini belirten Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir uygulama için Meclis çalışıyor. Kamu hizmeti gören bir tüzel kişiliğin, birden çok baro kurulmasıyla bölünmesi hedefleniyor. Avukatların siyasi, dini veya etnik esaslara göre ayrışması arzu ediliyor. Parti aidiyeti, cemaat veya tarikat mensubiyeti gibi kriterlerle bir araya gelen avukatlar kendi barolarını kurabilecekler. Görüyoruz ki, kamu hizmeti veren barolar eğer il bazında birden fazla baroya bölünürse ideolojik, mezhepsel veya etnisitiye dayanan barolar ortaya çıkacak. Bir ilde birden fazla baro olursa siyasi kimliklere, mezhepsel veya etnik kökene dayalı baro oluşursa demokrasi ve hukuk paydası ortadan kalkar, siyasi hak talepleri ortaya çıkar, demokrasi mücadelesi zayıflar. Barodaki bütünsellik ve hukuk güvenliğinde parçalanma olur. Çoklu baro, toplumu böler.” dedi.
BAROLAR HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SAVUNUR, AKP ÜSTÜNLERİN HUKUKUNU İSTİYOR..!
“Barolar, yandaşa makam mevki tahsis etme, ona rozet takma yeri değildir.” diyen Köksal, “Biliyoruz ki hâkim, savcı alımlarında AKP referansı olmadan alım yapmıyorsunuz. Yargıyı ele geçirmek için AKP’li il, ilçe yöneticisi avukatları hâkim, savcı olarak atadınız. O da yetmedi gözünüzü savunmaya diktiniz. Seçimle ele geçiremediğiniz baroları bölerek etkisizleştirmek istiyorsunuz. Sizinkisi koltuğu alamadım yeni koltuk tahsis ederim mantığı, paralel baro kurmak. Bir dönemki ortağınızdan öğrendiğinizi burada aynen uyguluyorsunuz. Barolar, yandaşa makam mevki tahsis etme, ona rozet takma yeri değildir. Barolar avukatı çileli meslek yolunda koruyup kollama, önünü açma, hak, hukuk, adalet arayan vatandaşların bağımsız savunmaya ulaşma yerleridir. Barolar, yoksula ücretsiz avukat tayin etmek için vardır. Kadın ve çocuk haklarını korumak için vardır ve bugün bakın hemen hemen bütün ülkelerde büyük ve gösterişli adliye binaları, o sırmalı cübbeleriyle hâkim, savcılar vardır ama sadece hukuk devletinde ve hukukun üstünlüğünden söz edilen yerlerde bağımsız, özgür ve güçlü avukatlar vardır. Bunun teminatı da, koruyucusu da bölünmemiş barolardır. Zaten sizi rahatsız eden de bu. Hukukun üstünlüğünü savunan barolar. Çünkü, siz üstünlerin hukukunu istiyorsunuz.” şeklinde konuştu.

SIRA BAĞIMSIZ SAVUNMAYA GELDİ
Milletvekili Köksal konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bakın, Mussolini “Eğer, İtalya’da avukatlar olmasa burayı daha rahat idare ederdim.” diyor. Aynı dönemde Mustafa Kemal Atatürk, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin açılışında “Bu kurumun açılışında duyduğum mutluluğu hiçbir girişimimde duymadım.” diyor. Çünkü, Mustafa Kemal Atatürk güçlü ve bağımsız bir savunma istiyor. Siz ise bağımsız olan her şeyden nefret ediyorsunuz. Bağımsız medya, bağımsız yargı, bağımsız STK bitti; sıra bağımsız savunmaya geldi. Her şeyin kendinize bağlı olmasını istiyorsunuz. Sizin bakanınız var, sizin vekiliniz var, sizin valiniz var, sizin kaymakamınız var, sizin müdürleriniz var, bırakın da vatandaşın bağımsız bir avukatı olsun.”

AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ, “PKK VE FETÖ’NÜN
BARO KURMASINDA SAKINCA GÖRMÜYORUM” DEDİ
AKP Grup Başkan Vekilinin “PKK ve FETÖ’nün baro kurmasında sakınca görmüyorum.” sözlerini hatırlatan Köksal, “Avukatları döve döve buradan avukat yasasını geçirmeye çalışıyorsunuz ama amaç barolar üzerinden ülkeyi adım adım bölme projesini hayata geçirmekse, dilinizin altındaki bakla üniter yapıyı parçalayıp cumhuriyetin temelini oymaksa şimdiden bunun altyapısını hazırlıyorsanız, şunu söyleyeyim: “Hak, hukuk, adalet.” diyerek başlattığı adalet yürüyüşüyle milyonlara umut olan Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere, hiçbir Cumhuriyet Halk Partili buna asla izin vermeyecektir. Nitekim, Grup Başkan Vekiliniz “PKK ve FETÖ’nün baro kurmasında sakınca görmüyorum.” diyor. Gerçi, Habur’da kırmızı halılarla teröristleri davulla turnayla karşılayıp çadır mahkemelerinde beraat ettirenlerin, Apo’nun mektubunu okutanların, TRT’ye terörist Osman Öcalan’ı çıkartanların, Türkiye Cumhuriyeti’ni tabelalardan kaldıranların, iktidarında PKK mahkemeleri kurulanların, andımızı yasaklayanların, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki şerefli Türk askerlerine kumpas kuran FETÖ’ye arka çıkanların bölünme kaygısı olduğunu, hiçbir şekilde bölünmeden rahatsız olduklarını düşünmüyorum. Türkiye, bu manzaraları unutmadı, unutmayacak. İşte, bakın, sizin kurduğunuz iktidarınız döneminde oldu bunlar, sizin iktidarınız döneminde. Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan deyip barolardan başlayarak bu ülkeyi bölmeye çalışanları ne bu millet ne de tarih asla affetmeyecektir.” diye konuştu.