CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, “Gazeteciler, bu bayrama da buruk girdi. Çünkü onlarca meslektaşları cezaevinde” dedi.
CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, Kurban Bayramı’nın kutlandığı şu günlerde, gazetecilerin bu coşku ve mutluluğu yaşayamadığını söyledi.
Her ay düzenli olarak yayımladığı “Medyada Hak İhlalleri Raporu”nun Temmuz ayı verilerini kamuoyu ile paylaşan Barış Yarkadaş, raporunu bayramda da çalışmak zorunda olan meslektaşlarına ithaf etti.
HER GÜN İKİ GAZETECİ YARGILANDI
Gazetecilere yönelik baskıların Temmuz ayında da sistematik bir biçimde sürdüğünü belirten Yarkadaş, “Temmuz’da ortalama her gün iki gazeteci yargı karşısına çıktı” ifadesini kullandı.
TEMMUZ’DA NELER OLDU?
Yarkadaş, Temmuz ayında yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:

“2020 yılının Temmuz ayında, 60 gazeteci hakim karşısına çıktı, 1 gazeteci gözaltına alındı.
2 televizyon kanalına 5 gün yayın durdurma cezası verildi.
2 gazeteciye soruşturma açıldı.
1 gazete cezaevine alınmadı.
1 gazeteye 5 günlük ilan kesme cezası verildi.
1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
2 sanatçıya hapis istemiyle dava açıldı.
1 gazeteci silahlı saldırıya uğradı.
1 gazeteciye 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verildi.
1 gazeteye tazminat davası açıldı.
2 gazeteci bir grubun saldırısına uğradı.
1 tutuklu gazeteci 5,5 saat hastane nezaretinde bekletildi.
RAPORUN AYRINTILI DÖKÜMÜ :
1 Temmuz 2020:

RTÜK, Halk TV ile TELE 1’e 5’er gün yayın durdurma cezası verdi.Gaziantep L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Evrensel’in “ilan hakkı bulunmayan gazeteler” kapsamında olduğunu iddia ederek ceza infaz kurumuna alınmamasına karar verdi.

2 Temmuz 2020:

T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek” iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

Cumhuriyet gazetesi muhabirleri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç’in duruşması görüldü.

46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın” davasının 19’uncu duruşması İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

MA Muhabiri Berivan Altan hakkında ‘terör örgütü üyesi olma’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

3 Temmuz 2020:

Meclis önünde baro başkanlarının eylemini takip eden Artı TV Ankara temsilcisi gazeteci Sibel Hürtaş gözaltına alındı.

4 Temmuz 2020:

Basın İlan Kurumu, 16 Nisan’daki sayısında yer alan “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlıklı haber gerekçesiyle Evrensel gazetesine 5 günlük ilan kesme cezası verdi.

TBMM Başkanlığı, Yılmaz Özdil hakkında “TBMM’yi alenen aşağılama” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” iddialarından soruşturma başlatılması talebiyle suç duyurusunda bulundu.

6 Temmuz 2020:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhuriyet gazetesine Kuzguncuk’taki evini konu alan “Boğaz’da kaçak var ” başlıklı haber nedeniyle 250 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Evrensel gazetesi Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cem Şimşek’e “Alman karikatüristler Erdoğan’ı fena çizdi” başlıklı haber nedeniyle “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği” iddiasıyla Bakırköy 27. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın 2. duruşması görüldü.

7 Temmuz 2020:

Mezopotamya Haber Ajansı Muhabiri Ruken Demir hakkında, yaptığı haberler gerekçe gösterilerek açılan davanın duruşması görüldü.

Sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen hakkında “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla 4’er yıl 8’er aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

9 Temmuz 2020:

Cumhuriyet Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın yargılandığı MİT TIR’ları davası mütalaa için süre verilerek ertelendi.

Kapatılan aktifhaber.com Genel Yayın Yönetmeni Yetkin Yıldız’ın AKP Bursa Milletvekili Efkan Ala’ya yönelik “hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla yargılandığı dava görüldü.

13 Temmuz 2020:

Gazeteci Murat Ağırel, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde 5,5 saat hastane nezaretinde bekletildiğini belirtti.

14 Temmuz:

2020Artı Gerçek yazarlarından gazeteci Nurcan Kaya hakkında ‘örgüt propagandası’ndan soruşturma açıldı.

Gazeteciler Mehmet Y. Yılmaz, Meşale Tolu, Hakan Aygün ve Kibriye Evren hakkında açılan davaların duruşması görüldü.

Gazeteci Can Özçelik’e Sözcü Gazetesi’nde yayımlanan ‘FETÖ borsası’ haberi nedeniyle soruşturma açıldı.

Jin News muhabiri Kibriye Evren’in “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt üyesi olmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın duruşması gerçekleşti.

Van’da 7 Nisan 2018 tarihinde tutuklanan ve 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan eski Dicle Haber Ajansı (DİHA) Van muhabiri gazeteci  Mehmet Dursun hakkında 2014 yılında haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın yedinci duruşması görüldü.

16 Temmuz 2020:

Gazeteci Gökhan Balcı, bugün sabah saatlerinde İstanbul’un Çekmeköy İlçesi’ndeki evinden çıkarken silahlı saldırıya uğradı.

Gazeteci Deniz Yücel “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasından beraat ederken, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Yücel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK 301’den suç duyurusunda bulunuldu.

17 Temmuz 2020:

Mezopotamya Ajansı muhabiri Ayşe Sürme ile Jinnews muhabiri Öznur Değer, haber çekimi yapmaya çalıştığı sırada bir grubun saldırısı sonucu darp edildi.

21 Temmuz 2020:

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 2019’un Aralık ayında gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne gönderilen gazeteci Aziz Oruç‘un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

22 Temmuz 2020:

Gazeteci Rojhat Doğru, 2 tutukluya bin TL para gönderdiği için “terör örgütü üyesi” suçlamasıyla hakkında 41 sayfalık iddianame hazırlandı.

24 Temmuz 2020:

Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün başvurusuyla, evli olduğu erkeğin kardeşi tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra evli olduğu erkek tarafından öldürülen Fatma Altınmakas’a dair haber ve içeriklere erişim engeli getirildi.

24 Temmuz 2020:

Sözcü gazetesi, T24, Odatv ve Toplumsal Haber’de yer alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hakkında dört habere “kişilik haklarının ihlâl edildiği” gerekçesiyle Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi.

25 Temmuz 2020:

Sendika.org alan adı üzerindeki erişim engeli, Mart ayındaki Anayasa Mahkemesi kararına rağmen devam ediyor. Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan sendika.org, AYM’nin hak ihlâli kararının üzerinden 136 gün geçtiğini