CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 1.5 yıl içinde ülkemizde 3 bin 720 orman yangının meydana geldiğini bildirdi. 

Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadele eden hava araçlarının kiralamalarında günlük garanti uçuş sisteminin uygulandığı yönündeki iddiaları da doğruladı. 

GÜRER, ORMAN YANGINLARINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına, ülkemizde meydana gelen orman yangınları ve bu yangınlarda kullanılan müdahale yöntemlerinin detaylarıyla açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

YANGINLARA MÜDAHALE EDEN HAVA 

ARAÇLARINA UÇUŞ GARANTİSİ Mİ VERİLİYOR?

Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Ülkemizde son 2 yıl içinde meydana gelen orman yangını sayısı kaçtır?

Ülkemizde yangın söndürme helikopterleri ihalesi ile ihaleyi alan şirkete, her helikopter için 1,5 saat uçuş garantisi verildiği iddiaları doğru mudur?

Son 2 yılda yangın söndürme uçak ve helikopterleri ihalesini hangi firmalar kazanmıştır?

Bu firmalara süreç içerisinde ne kadar para ödenmiştir?

Son 2 yıl içerisinde Yangın söndürme uçağı ve helikopteri ihalesi alan firmalar, kaç tane orman yangınına müdahale etmiştir?

Bu firmaların müdahale ettiği orman yangınlarında, ne kadar orman alanı yanmıştır, ne kadar kurtarma sağlanmıştır?

Türk Hava Kurumunun hangarlarında bekletilen yangın söndürme uçaklarının, orman yangınlarında kullanılmasını sağlayıcı bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

1.5 YILDA 3 BİN 720 ORMAN YANGINI MEYDANA GELDİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son iki yılı kapsayan 01 Ocak 2019-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında Ülkemiz genelinde 3 bin 720 adet orman yangını meydana geldiğini açıkladı.

YANGINA MÜDAHALE EDEN HAVA ARACINA GÜNLÜK GARANTİLİ UÇUŞ SİSTEMİ 

Ülkemizde orman yangınlarıyla mücadele görev yapan hava araçları kiralamalarında günlük garanti uçuş saati sistemi uygulandığını belirten Bakan Pakdemirli, “ Hava aracı sahipleri tarafından miktarı belli olmayan bir iş için fiyat belirlenmesi mümkün olamayacağı için, günlük garanti uçuş saati uygulanmaktadır. Sözleşme süresi sonunda toplam uçuş miktarı havuz olarak değerlendirilmektedir.

Bakanlığımız tarafından yapılan hava aracı kiralama ihalelerinin hepsi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılmaktadır” dedi.

HAVA ARAÇLARININ EMİR KOMUTASI İDAREDE

Yapılan ihaleler sonucunda imzalanan sözleşmelere göre yüklenicilere ödemeler yapıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, Yüklenicilerden kiralanan helikopter ile ilgili emir komuta tamamen idareye aittir. Hava araçları sevk idaresi Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. İhtiyaç görülen bütün yangınlara hava aracı sevk edilmektedir” diye konuştu.

İHTİYAÇ GÖRÜLEN YANGINLARA HAVA ARAÇLARI MÜDAHELE EDİYOR

İhtiyaç görülen bütün yangınlara hava aracı ile müdahale edildiğini anlatan Bakan Pakdemirli, söndürülmeyen her yangının çok büyük alanları yakma potansiyeli bulunduğunu ve yangınlara müdahale edilerek binlerce yerleşim yeri, binlerce hektar tarım ve orman alanının yanmaktan kurtarıldığını dile getirdi.

Bakan Pakdemirli, “2020 yılında amfıbik uçak ihalesinde en düşük teklif veren THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi -CMC Savunma San Tic. A.Ş iş ortaklığı ile sözleşme imzalanmış ve hizmet alınmaktadır” dedi.

GÜRER: “FİRMAYA NE KADAR PARA ÖDENDİĞİ NEDEN AÇIKLANMIYOR?”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Sayın Bakan’ın verdiği yanıtlardan anlaşıldığına göre otoyollar, köprülerde geçiş garantisi, hastanelerde hasta garantisinden sonra orman yangınlarına müdahale edecek hava araçları için de uçuş garantisi ile ihale yapılmış. Ancak sayın Bakan, geçtiğimiz 2 yılda meydana gelen 3 bin 720 orman yangınından kaçına hava aracı ile müdahale edildiği, bu araçlarda yapılan müdahalede ne kadar orman alanının kurtarıldığı ve firmaya bu süre içinde uçuş garantisi kapsamında ne kadar para ödendiğini açıklamamış. Sayın Bakan’ın uçuş garantili firmalara ne kadar para ödendiğini açıklamaması kafalarda soru işaretlerine  neden olmayacak şeffaflıkta olmalıdır. Yangın olsun veya olmasın, firmaya uçuş garantili ihale aldığı için para ödeniyor. Bu sistem savunan bir mekanizmanın, bu sistem için ödenen miktarı  açıklaması gerekir” diyerek tepkisini dile getirdi.

CİĞERLERİMİZ YANIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman yangınları ile her yıl binlerce dönüm alanın yok olduğuna dikkat çekerek insan kusuru ve kasıt ile orman yakılmasının  daha ağır cezai yaptırımlarının olması gerektiğini de ifade etti.