CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Alamos Gold firması ve yerli ortağı Doğu Biga Madencilik Şirketinin Kaz Dağları Kirazlı mevkiinde neden olduğu ağaç katliamına karşı bir yılı aşkın süredir “Su ve Vicdan Nöbetinde” bulunan gençlere kesilen Covit 19 cezalarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Özgür Ceylan, Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, AVM’lerin, park ve bahçelerin, toplu ulaşım araçlarının serbest olduğu bir dönemde doğada sosyal mesafeyi ihlal etmeden nöbet tutan insanlara hangi gerekçe ile cezalar kesildiğini sorarken, “Kazdağları Nöbetine katılanların sağlığını korumak adına bakanlığınızın yoğun bir gayret içerisinde olduğuna kesilen cezalar vesilesiyle tanıklık ediyoruz” dedi.

Tedbirler Çanakkale’de değil, Kaz Dağlarında uygulanıyor

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İçişleri Bakanı tarafından cevaplanması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergesinde, hızla yayılan Kovid-19 salgınının, toplum sağlığı açısından oluşturduğu riskin yönetilebilmesi için sosyal hareketliliğin ve insanlar arası temasın azaltılarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması hayati derecede önemli olduğunu belirtirken, “Çanakkale’de ise bu tedbirlerin kent merkezlerinden ziyade Kazdağları’nda daha sıkı uygulandığına ilişkin duyumlar almaktayız” dedi. Özgür Ceylan, Türkiye’nin birçok ilinde Covid 19  tedbirlerine uymadıkları gerekçesiyle vatandaşlara idari para cezaları kesildiğini basın yayın organlarından izlediklerini belirtirken, “Su ve Vicdan Nöbeti” için Kaz Dağlarında bulunan gençlere çok sayıda idari para cezası kesildiğini ileri sürdü. Özgür Ceylan önergesinde, “Su ve Vicdan Nöbetine katılanların sağlığını korumak adına bakanlığınızın yoğun bir gayret içerisinde olduğuna kesilen cezalar vesilesiyle tanıklık ediyoruz” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, Türkiye genelinde toplam kaç yurttaşa, Covid 19 tedbirlerine uymadıkları gerekçesiyle idari para cezası kesildiğini ve kesilen cezaların parasal karşılığının kaç Türk Lirası olduğunu sordu.  Özgür Ceylan, tedbir kapsamında Çanakkale’de toplam kaç kişiye cezai işlem uygulandığını sorarken, kesilen cezaların parasal tutarı kaç Türk Lirası olduğu hakkında bilgi isterken, “Çanakkale merkez ve ilçelerinde toplam kaç kişiye söz konusu tedbirlere uymadıkları gerekçesiyle ceza kesilmiştir?” diye sordu.

 Bakanlık Çevrecilerin Sağlığı’nın peşine düştü.

Kirazlı bölgesinde nöbet tutan çevrecilerden kaçına ceza kesildiği ve kesilen cezaların toplam tutarının kaç Türk Lirası olduğuna dair bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Çanakkale’de kesilen cezalardan ne kadarı Kazdağları’nda nöbet tutan çevrecilere kesilmiştir? AVM’lerin, park bahçelerin, toplu ulaşım araçlarının serbest olduğu bir dönemde doğada sosyal mesafeyi ihlal etmeden nöbet tutan insanlara hangi gerekçe ile cezalar kesilmiştir?” diye sordu. 13 Ekim 2019’da ruhsatının yenilenmemesine rağmen bölgedeki varlığını sürdürmekte olan Alamos Gold ve yerli iştirakinin çalışanlarına kesilen cezaların olup olmadığı hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Yoksa bakanlık olarak sadece çevrecilerin sağlığından mı endişe ediyorsunuz? Onlar doğayı, bizde onları koruruz anlayışının sonucu mu cezalar kesilmektedir?” diye sordu.