Türkiye’de son aylarda gündemden düşmeyen kurumların başında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gelmekte. Aldığı kararlarla itibarı yerlerde sürünen bu kurum, basın özgürlüğüne adeta savaş açmış durumda.

Geçen aylarda uyarı mahiyetinde açıklamalarla hukuk devleti sınırlarında hareket etmeye çağırdığımız RTÜK, geride bıraktığımız Eylül ayında silinmeyecek bir utanca imza attı. Eylül ayının ilk ve son günlerinde, ulusal düzeyde yayın yapan Türkiye’nin en çok izlenen televizyon kanallarından ikisinin ekranı RTÜK tarafından karartıldı.

Tele1’in yayını, gazeteci Merdan Yanardağ’ın Osmanlı padişahlarından Abdülhamit’e ilişkin değerlendirmeleri nedeniyle 3-7 Eylül 2020 tarihleri arasında 5 gün boyunca durduruldu. Karar, iptale yönelik mahkeme safhası devam ederken uygulamaya konuldu.

Halk TV ekranı da gazeteci Ayşenur Arslan’ın sınır ötesi operasyonlara yönelik ‘Medya Mahallesi’ programındaki değerlendirmeleri gerekçe gösterilerek 28 Eylül 2020 tarihi itibariyle beş gün boyunca karartıldı. Bu karar da mahkeme safhası devam ederken uygulandı.

Söz konusu iki karar, RTÜK yasası uyarınca gelecek zamanlarda verilebilecek en ağır cezaya da zemin oluşturdu. Bu iki kanalın lisansı, bir kez daha yayın durdurma cezası verilmesi takdirinde iptal edilebilecek.

Geldiğimiz aşamada RTÜK’ü basın özgürlüğü konusunda uyarmanın, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde davranmaya çağırmanın bir anlamı kalmamıştır. Çünkü basın özgürlüğü, ancak bu özgürlüğün bilincinde ve öneminin farkında olanlara anlatılabilir; basın özgürlüğü düşmanlarına değil. RTÜK’te Ebubekir Şahin’in başkanlığında geçen dönemi, Türkiye basın tarihine, asla silinmeyecek bir utanç dönemi olarak kaydettik.

Geçen ay basına yönelik baskı ve sınırlayıcı uygulamalardan bir diğeri de Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın düğün töreninden sonra eşiyle birlikte AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, damatlık ve gelinlikli halleriyle ziyaret etmesi sonrasında yaşandı. Ziyaret; kamuoyuyla fotoğraf karelerinin paylaşılmasının ardından ağırlıkla yargının siyasallaşması kapsamında yorumlanırken, meslektaşlarımıza yargısal işlem olarak yansıdı. Bizzat resmi makamlar tarafından servis edilen fotoğraf karesine ilişkin sosyal medya hesabından eleştirel bir mesaj paylaşan gazeteci Alican Uludağ savcılık tarafından ifadeye çağrıldı; Tele1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında yayınladıkları haberler nedeniyle soruşturma açıldı. Yargının bağımsızlığına leke düşürmekten çekinmeyenlerin meslektaşlarımıza yönelik yargısal işlem başlatmasının yegâne amacının gözdağı olduğunun farkındayız. Ancak bunun, ortada ‘suç’ diye bir şey olmaksızın gülünç bir duruma düşülerek yapılması, olsa olsa trajikomiktir.

Basına yönelik onlarca ihlali sıraladığımız Eylül ayı Medya Raporumuzda öne çıkan diğer iki başlık ise, hiç eksik olmayan gazetecilere yönelik siyasetçi ve resmi makam sahiplerinin tehditleri ile iktidar medyasının hedef göstermeleriydi. Gazeteci Şirin Payzın’ın MHP’li bir siyasetçi tarafından ölümle tehdit edildiği geçen ay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da gazeteci Barış Terkoğlu’nu hedef aldı. Her önüne gelen gazeteciyi tehdit eden ve ne tesadüftür ki tehdit ettiği gazetecilerinden bazıları tutuklanan Soylu’nun geriye doğru ‘tehdit çetelesi’ni çıkarmayı da sorumluluğumuz olarak görmekteyiz.

İktidar medyasının son rezaleti ise CHP’li Özgür Özel’i, fotomontajla PKK’li gösterilmesidir. Açıkça suç işleyen bu kanal, bu cüreti nereden bulmaktadır! Acaba bu sorumuzun yanıtını bulacak bir savcı var mıdır?

Türkiye’de basın özgürlüğü açısından geride bıraktığımız her ay bir öncekini aratır düzeye ulaşmıştır. Bunun nedeni gittikçe otoriter bir yönetimin hakim olmasıdır. Sonuç; ekranların utanç yazılarıyla, fotoğrafların fotomontajla karartılmasıdır. Unutulmasın ki dün olduğu gibi yarın da her karanlığı aydınlığa çıkaracak gazeteciler olacaktır.

İŞTE EYLÜL 2020 UTANÇ RAPORU

-TELE1 ekranı karartıldı

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın bir programdaki sözleri nedeniyle TELE1’e, daha önce uygulanmamış bir ceza olan 5 gün ekran karartma cezası vermişti. Cezaya itiraz eden TELE1, mahkeme tarafından haklı bulunmuş ve ‘yürütmeyi durdurma kararı’ almıştı. RTÜK’ün başvurusu üzerine cezayı değerlendiren üst mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Kararı uygulayan RTÜK, TELE1’in yayınını 3-7 Eylül 2020 tarihleri arasında durdurdu. (2 Eylül 2020)

-“Erişim engeli getirildi” haberine de erişim engeli

İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği, Anka Haber Ajansı, İledi Haber ve T24’ün “Bilal Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşının kazandığı 280 milyonluk ihaleyle ilgili paylaşıma erişim engeli getirildi” haberine de erişim engeli getirdi. 7 Ağustos’ta yayımlanan “TMSF’nin 280 milyon TL’lik konut ihalesini Bilal Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı kazandı” başlıklı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Aykut Emrah Polat’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun düzenlediği ihaleyi kazanmasına ilişkin habere erişim engeli getirilmişti. (3 Eylül 2020)

-İşçi intiharına erişim engeli

Erzincan Sulh Ceza Hakimliği, belediye görevlilerinin mısır tezgahına el koyması üzerine, kendini yakan ve hayatını kaybeden seyyar satıcıyla ilgili haberlere “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişim engeli getirdi. (4 Eylül 2020)

-Uşşaki Tarikatı lideri Fatih Nurullah’ın istismarına erişim engeli

Akyazı Sulh Ceza Hakimliği, Odatv’nin Uşşaki tarikatı lideri Fatih Nurullah’ın 12 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunmasına dair haberlerine Akyazı Cumhuriyet Savcılığı tarafından “gizliliği ihlal” gerekçesiyle erişim engeli getirdi. Odatv, Sulh Ceza Hakimliği’nin gönderdiği kararda linkin hatalı yazıldığını ancak zaten kapatılmış olan portalın yayınını sürdürdüğü alana yasak gelmesini engellemek için haberi yayından kaldırdığını açıkladı.
(4 Eylül 2020)

-RTÜK’ün Netflix kararı

RTÜK, Netflix’te “Cuties” filminin katalogdan çıkarılması gerektiğine karar verdi. Üst Kurul’da Netflix’te yayınlanacağı duyurulan filmin fragmanında yapımın 11 yaşında bir çocuğu konu almasına karşın 18 yaş üstü yetişkin izleyicileri hedeflemesi üzerinde duruldu. Uzman raporunda yer alan çocukların erken yaşta yetişkin yaşantısı içinde yer aldığı, istismar ve kötüye kullanım içeren bir yapımın potansiyel çocuk istismarı davranış örüntülerini ortaya çıkarabileceği değerlendirildi. RTÜK, yayıncı kuruluşun söz konusu programı kataloğundan çıkarması gerektiğine oy birliğiyle karar verdi. (7 Eylül 2020)

-RTÜK’ten TELE 1, Haber Global ve FOX’a idari para cezası

RTÜK; TELE 1’in “Forum Hafta Sonu” programının konuğu Mine Kırıkkanat’ın sözleri nedeniyle TELE1’e idari para cezası verdi. Üst Kurul, Erol Mütercimler’in yayın konuğu olduğu “Saynur Tezel ile Kayıt Altında” adlı programda imam hatip mezunları hakkında kullandığı ifadeleri kanuna aykırı buldu ve Haber Global’e üç kez program durdurma ve üst sınırdan para cezası uygulanmasına karar verdi. Selçuk Tepeli’nin ana haber bülteninde otoyol ve köprü ücretlerinden bahsederken kullandığı ifadeleri değerlendiren Üst Kurul, “Dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez” ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle FOX TV’ye idari para cezası uygulanmasına karar verdi. (16 Eylül 2020)

-Halk TV ekranı karartıldı

RTÜK’ten, Halk TV’ye beş günlük ekran karartma cezası tebliğ edildi. Karartma cezası, Ayşenur Arslan’ın programındaki ifadelerine dayandırıldı. Halk TV’nin cezanın durdurulmasına dönük hukuki girişimleri sonuçsuz kaldı. RTÜK tarafından yapılan “davaların reddedildiğine” ilişkin açıklamayı yalanlayan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “RTÜK’ün dava sonuçlanmış gibi açıklamada bulunması kamuoyunu yanıltmakta ve yanlış bir algı oluşturmaktadır. Bu yönüyle açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. Karar uyarınca Halk TV’nin yayınları 28 Eylül – 2 Ekim 2020 tarihleri arasında durduruldu. (25 Eylül 2020)

-Yeni Yaşam’ın internet sitesine erişim engeli

Yeni Yaşam Gazetesi’nin internet sitesine Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirildi. Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, muhalefet dönük çok yönlü bir saldırı olduğunu belirterek “Sitemizin kapatılmasının gerekçesini bile bilmiyoruz” dedi. (28 Eylül 2020)

-Erkan Mumcu’nun katıldığı program kaldırıldı

Erkan Mumcu, “Jülide Ateş ile 40” adlı programa katıldı. Mumcu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, programın Youtube’dan kaldırıldığını ifade ederek, nedenini sordu. Mumcu, “Program niçin YouTube’dan ve tüm diğer mecralardan kaldırıldı? 40 sorunuza pas geçmeden yanıt verdim. 1 soruya da lütfen siz yanıt verir misiniz? Program kaydı yok oldu da.. O bakımdan..” dedi. (28 Eylül 2020)

-RTÜK’ten ayın sonu günü 5 kanala ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK),  ayın son günü çeşitli program ve diziler nedeniyle ATV, Fox Tv, Kanal D, Show Tv, Tele-1 ve TV-8’e çeşitli cezalar verdi.

ATV’ye, “Esra Erol’da” isimli programda, şüpheli aile ilişkilerinin aydınlatılması amacıyla yapılan DNA testinin açıklanarak 6 aylık bir bebeğin biyolojik babasının belirlenmesinin, yargının yapabileceği işlemlerin ticari meta gibi sunulması; Fox Tv’ye, “Yasak Elma” isimli dizide, tek gecelik ilişkilerin normelleştirildiği, çocuk ve gençler için olumsuz rol model oluşturulduğu ayrıca kutsal değerlere saygısızlık yapıldığı; Kanal D’ye, “Yeni Hayat” dizisinde, dini inançlara saygı gösterme yükümlüğünün yok sayıldığı; Show Tv’ye, “Arıza” isimli dizide, dini değerlere saygısızlık, şiddeti sahneleri; Tele-1’e, “Karanlıktan Aydınlığa” isimli programda, ilahiyatçı Cemil Kılıç ile eğitimci Yaşar Koçer’in imam hatip liselerine ilişkin değerlendirmeleri; TV-8’e, “Doya Doya Moda” isimli programda, aşağılayıcı ifadeler gerekçeleriyle ceza verildi. (30 Eylül 2020)

 İŞTEN ÇIKARMALAR/GAZETECİNİN ÇALIŞMA YAŞAMI

-NTV’de işten çıkarmalar

Star TV ile kamera servisleri birleştirilen NTV’de görev yapan kameraman Tuncay Altun ve Davut Dede ile kamera servisi şefi Oktay Uçar’ın kurumla ilişkisi “tasarruf” gerekçesiyle kesildi. (8 Eylül 2020)

-NTV Antalya Bürosu kapandı

Antalya Bölge Temsilcisi olarak görev yapan Sibel Atasoy, NTV ile yollarını ayırdı. Doğuş Medya Grubu, Antalya Büro’yu kapattı. Kapatma kararı sonrası 20 yıldır kurumda kameraman olarak görev yapan Tanju İyidoğan ile de yollar ayrıldı. Yurt genelinde sadece İzmir ve Diyarbakır’da büro kaldı. (13 Eylül 2020)

 Sözcü’de zorla istifa

www.sozcu.com.tr ‘de görev yapan 12 çalışanın işine son verildi. Çalışanların, pandemi dolayısıyla işçi çıkarmanın yasaklanması nedeniyle istifaya zorlandığı iddia edildi. İstifa etmeyeceğini beyan eden çalışanlara ise “istifa etmezseniz sizi ücretsiz izne çıkarırız” denildi. Bunun üzerine tazminatlarını riske atmak istemeyen 15 kişi, istifa ederek gazeteden ayrıldı. Yapılan açıklamada, tenkisat iddialarının Sözcü’yü yıpratmak için ortaya atılan spekülasyonlar olduğunu ve kurum içi yeniden yapılanmaya başlandığı savunuldu. (13 Eylül 2020)

-Gazeteci Ferit Demir, DHA’dan istifa etti

DHA’nın Tunceli muhabiri Ferit Demir, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla DHA’dan istifa ettiğini duyurdu. Demir mesajında, “Doğan Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı olduktan sonra haber anlayışı tamamen değişti. Ben ısrarla gazetecilik yapmak istedim onlar önüme hep kalın bir set çektiler. Gazetecilik yapma şansım kalmamıştı ve 21 yıldır çalıştığım DHA ile bugün yollarımızı ayırdık.” dedi. (30 Eylül 2020)

GÖZALTI, TUTUKLAMA, DAVA VE YARGI KARARLARI

-Yolcu Haber Kurucusu ve Yazarı Özer Topçu’nun yargılanmasına devam edildi

Yolcu Haber yazarı ve kurucusu Özer Topçu Cumhurbaşkanına hakaretten iki ayrı dosyadan hakim karşısına çıktı. Duruşmanın birisinden beraat kararı çıkmasına rağmen savcı mütaalasında beraatle birlikte TCK’nun 301. Maddesinden yargılanması için başsavcılığa yazı yazılmasını istedi, duruşma hakimi de bu yönde karar alarak duruşmayı başka bir mecraya taşıdı. İkinci duruşma ise ileri bir tarihe ertelendi.

 -Rudaw muhabiri Ravin Sterk tahliye edildi

Mart ayında tutuklanan Rudaw TV muhabiri Rawin Sterk’in “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma savcısı, Rawin Sterk’in dosyasının İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı “KCK Basın Davası” ile birleştirilmesini talep etti. Savcı, atılı suçun vasıf ve mahiyeti gereği Sterk’in tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme, Rawin Sterk’in dosyasının İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki “KCK Basın Davası” ile birleştirilmesine ve Sterk’in yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi. (2 Eylül 2020)

-Kenan Kırkaya’ya 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Yeni Yaşam Gazetesi Yazarı Kenan Kırkaya’yı “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargıladığı davada kararını açıkladı. 6 Temmuz 2020 tarihli duruşmada verilen kararla; gazeteci Kırkaya, 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve Kırkaya’nın 5 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına hükmetti. (3 Eylül 2020)

-Işıl Özgentürk hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhuriyet gzetesi yazarı Işıl Özgentürk hakkında Batmanlı kadınlar hakkında yazdığı yazı nedeniyle soruşturma başlatıldı. Özgentürk, ihraç edilen Uzman Çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısından sonra intihar eden İpek Er’den bahsettiği köşe yazısında bir öğretmen dostunun “Batman’daki genç kızların ya dağa çıkmak ya da kentte görev yapan asker, bürokrat biriyle evlenmek şeklinde iki seçeneği olduğu; bekaretini kaybetmiş genç kızların da intiharı kurtuluş olarak gördüğü” yönündeki sözlerini aktarmıştı. Yazının tepki toplaması üzerine Özgentürk, “Tamam anlaşıldı; Batman halkından özür diliyorum. Bölgede dolaşırken gördüğüm, duyduğum her şey yalanmış” ifadelerini kullanmıştı. (3 Eylül 2020)

-Keleş ve Aslan’ın davası ertelendi

2017’de kayyum ataması sonrası Van Büyükşehir Belediyesi önüne yerleştirilen bariyerlerin fotoğraflarını çekerken gözaltına alınıp tutuklanan gazeteci Selman Keleş ve Arif Aslan’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 9. duruşması Van’da görüldü. Duruşmaya, yurt dışında bulunan Selman Keleş katılmadı. Mahkeme heyeti, savcının talebi doğrultusunda Arif Aslan’ın dosyasının ayrılmasına ve hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının devamına karar verdi. Dava, ileri bir tarihe ertelendi. İki gazeteci, sekiz aylık tutukluluğun ardından 21 Kasım 2017 tarihinde görülen ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi (3 Eylül 2020)

-Diken yöneticileri beraat etti

www.diken.com.tr kurucusu Harun Simavi, Genel Yayın Yönetmeni Erdal Güven ve eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Semin Sezerer’in, Fuat Avni haberleri nedeniyle “üye olmadan örgüte yardım” suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada savunmaların ardından mütalaasını açıklayan savcı, sanıkların atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı, eylemin habercilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşıldığından her üç sanığın da beraatini talep etti. Mahkeme heyeti, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle Erdal Güven, Harun Simavi ve Semin Sezerer’in beraatine karar verdi. (3 Eylül 2020)

-Diriliş Ertuğrul’u eleştiren Candemir’e gözaltı

Gazeteci Oktay Candemir, TRT’de yayınlanan “Diriliş Ertuğrul” dizisiyle ilgili yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek Türk Ceza Kanunu’nun 130. maddesi kapsamında “kişinin hatırasına hakaret etmek” iddiasıyla Van’da gözaltına alındı. Candemir savunmasında Osmanlı padişahlarına hakaret gibi bir niyeti olmadığını yaptığı paylaşımların mizah amaçlı olduğunu söyledi. Candemir, yurt dışına çıkış yasağı ve kolluk birimine haftada bir gün imza vermek şeklindeki adli kontrol şartlarıyla serbest bırakıldı. (7/8 Eylül 2020)

-Müyesser Yıldız’ın avukatı beklenmeden karar verildi

Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, tutukluğunun üçüncü ayında yeniden mahkemeye çıkarıldı. Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği, avukatın duruşmaya katılmasını beklemeden “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle Yıldız’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Yıldız ifadesinde, ”Yazmış olduğum yazılar nedeniyle suçlanıyorum. Dosyada kısıtlılık olduğu için neyle suçlandığımı bilmiyorum. Ben gazetecilik faaliyeti dışında herhangi bir suç işlemedim” dedi.(8 Eylül 2020)

-BirGün çalışanlarına açılan ‘Berat Albayrak davası’ ertelendi

BirGün Gazetesi çalışanı Uğur Koç, İbrahim Aydın ve Mustafa Komuş hakkında Berat Albayrak’ın şikayeti üzerine “Ekşi Sözlük’teki Berat Albayrak-Özge Ulusoy başlığı kaldırıldı” haberi için “hakaret” suçlamasıyla açılan dava, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurunun sonucunun beklenmesine yönelik talebin reddine ve dosyanın esas hakkında mütalaanın hazırlanması üzere iddia makamına gönderilmesine karar verdi. Dava 19 Kasım’a ertelendi. (8 Eylül 2020)

-Gazeteci Engin Korkmaz hakim karşısındaydı

ÇGD Antalya Şube Başkanı gazeteci Engin Korkmaz’ın, ‘cumhubaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Bir sonraki durşuma tarihi, 15 Ocak 2021 olarak belirlendi. (9 Eylül 2020)

-ETHA çalışanlarının davası ertelendi

ETHA editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp’ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandıkları dava, eksik hususların giderilmesi amacıyla 22 Aralık’a ertelendi.(9 Eylül 2020)

-Özgür Gündem davası ertelendi

Özgür Gündem ana davasının görülmesine İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dava, avukatların mazeret bildirmesi nedeniyle 24 Aralık 2020’ye ertelendi. (9 Eylül 2020)

-Barış Pehlivan, Murat Ağırel ile Hülya Kılınç tahliye edildi

Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisiyle ilgili haber ve paylaşımları nedeniyle yargılanan gazeteci Murat Ağırel, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Barış Terkoğlu, Ferhat Çelik ve Aydın Keser hakkında mütalaasını açıklayan savcılık, İYİ Partili Ümit Özdağ’ın söz konusu MİT mensuplarının isimlerini açıkladığı basın toplantısına ve bu nedenle fezleke hazırlanmasına yer vermeden, MİT mensuplarının isimlerinin ilk olarak gazeteciler tarafından koordineli şekilde ifşa edildiğini öne sürdü. Savcılık, kamuoyuna yansıyan görüntülere rağmen, tutuklu gazeteci Pehlivan’ın cezaevinde darp edilmesine yönelik görüntüler ve bu konudaki haberleri, ‘karalama’ olarak nitelendirdi ve herhangi bir darp olayı yaşanmadığını öne sürdü.

Gazeteciler, mütalaa sonrası ikinci kez hakim karşısına çıktı. “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklamak” suçlamasından Hülya Kılınç, Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Barış Terkoğlu, Ferhat Çelik, Aydın Keser beraat etti. “MİT Kanununa muhalefet” suçlamasıyla Hülya Kılınç ve Barış Pehlivan 3 yıl 9 ay, Ferhat Çelik, Aydın Keser ve Murat Ağırel 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu bulunan Kılınç, Pehlivan ve Ağırel’in yurtdışına çıkış yasağıyla tahliyelerine karar verildi. (8- 9 Eylül 2020)

-Müyesser Yıldız, Hulisi Akar’a tazminat ödeyecek

Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Müyesser Yıldız ile Hulusi Akar arasında karşılıklı açılan manevi tazminat davasının görülmesine Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam edildi. Tazminat olarak Akar, Yıldız’dan 250 bin TL, Müyesser Yıldız ise sembolik olarak 5 TL talep etmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kara Havacılık Komutanlığı FETÖ davasında Abdullah kod adlı bir gizli tanığın mahkemedeki ifadelerini haberleştirdiği gerekçesiyle Oda TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’dan manevi tazminat talep ettiği mahkemede, Yıldız’ın Akar’a 20 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verildi. Yıldız’ın Akar’a karşı açtığı 5 TL’lik manevi tazminat davası ise reddedildi. (10 Eylül 2020)

-Paradise Papers haberleri için açılan tazminat davası ertelendi

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Paradise Papers” haberleri gerekçesiyle gazetenin eski muhabiri Pelin Ünker ve eski Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç hakkında Çalık Holding tarafından açılan tazminat davası İstanbul 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, istinaf mahkemesinin Pelin Ünker hakkında verdiği beraat kararının İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nden istenmesine, Erinç’in sosyoekonomik durumunun araştırılması için yenidn yazı yazılmasına karar verdi. Dava, 22 Aralık 2020 tarihine ertelendi. (10 Eylül 2020)

-Erdoğan, şikayetini geri çekti

İleri Haber eski Genel Yayın Yönetmeni Onur Emre Kaya hakkında 2014-2015 yılları arasında İleri Haber sosyal medya hesabından yapılan dört paylaşım gerekçesiyle “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın görülmesine Anadolu 53. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davacı taraf, mahkeme heyetine dilekçe sunarak şikayetini geri çekti. Şikayetin geri çekilmesine gerekçe olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılında yaptığı bir konuşmada söylediği “Şu ana kadar şahsıma her türlü saygısızlığı, hakareti yapanları bir kereye mahsus olarak affediyorum ve davalarımı çekiyorum” sözleri gerekçe gösterildi. Hakim, eksiklerin giderilmesi sebebiyle davanın 22 Ekim 2020 tarihine ertelenmesine karar verdi. (10 Eylül 2020)

-Üç gazeteci tahliye edildi

“FETÖ medya davası” olarak bilinen dava kapsamında dört yıldır cezaevinde bulunan ve denetimli serbestlik süreleri dolmuş olmasına rağmen tahliyeleri geciktirilen Abdullah Kılıç, Habib Güler ve Bayram Kaya Silivri Cezaevinden tahliye edildi. (10 Eylül 2020)

-Van TV çalışanlarının davası ertelendi

Van TV çalışanlarının, kanalın 2016’da yayınlanan bazı haber bültenleri gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası” iddiasıyla yargılandıkları davanın görülmesine Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dava kapsamında sunucu Sibel Eres, Kadir Cesur, Nahide Aslan, Gülsün Altan; programcı Serdar Altan; Sorumlu Müdür Koçali Özipek ve Van TV ortaklarından Gürcan Bayrakçı ile Nedim Dalga’nın yargılandığı davada mahkeme, dosyadaki eksikliklerinin giderilmesine, dava konusu haberler, bülten anonsları ve manşetlerin yeniden incelenmesine karar vererek davayı ileri bir tarihe erteledi. (15 Eylül 2020)

-Ahmet Sever’in davası ertelendi

Gazeteci yazar Ahmet Sever,’in “İçimde kalmasın: Tanıklığımdır” isimli kitabındaki ifadeleri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret ve kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı üç ayrı davanın duruşmaları, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sever’in savunmasının istinabe yoluyla alınması için gelecek cevabın beklenmesine karar veren mahkeme, 3 Aralık 2020’ye erteledi. (15 Eylül 2020)

-Dirik ve Acarer’in duruşması görülmedi

Türkiye’den Suriye’deki cihatçı gruplara sarin gazı yapımında kullanılan kimyasal silah hammadesi sevkıyatı yapıldığına ilişkin iddiaları haberleştiren Hakan Dirik ve Erk Acarer’in “iftira” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  Hakan Dirik ve Erk Acarer’in avukatlarının mazeret bildirmesi sebebiyle duruşma görülmeden ileri bir tarihe ertelendi. (16 Eylül 2020)

-Gazeteci Hayri Demir’in davası görülmedi

Gazeteci Hayri Demir hakkında Suriye’nin kuzeyinde yaptığı gazetecilik faaliyeti gerekçe gösterilerek “terör örgütüne üyelik” ve “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla açılan davanın görülmesine Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Demir’in evinden 2017 yılında çalınan ve sokakta bulunarak polise teslim edilen iki hafıza kartından çıkan fotoğraflar iddianamede delil olarak davada karşısına çıktı. Demir’in avukatı mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Mazereti kabul eden mahkeme, duruşmanın 1 Aralık 2020 tarihinde görülmesine karar verdi. (16 Eylül 2020)

-Gazeteci Sayılğan hakkında ceza istemi

Eski DİHA muhabiri İdris Sayılğan hakkında Ağustos 2015 – Mart 2016 tarihleri arasında sosyal medya hesabından yaptığı yedi paylaşım gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın görülmesine Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sayılğan, kendisinin gazeteci olduğunu ve sosyal medyadaki paylaşımlarının haber alma ve verme özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti ve beraatini talep etti. Esas hakkındaki mütalaasını yazılı olarak sunan savcı, Sayılğan’ın “zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sayılğan’ın avukatları esasa ilişkin savunmayı yazılı olarak sunacaklarını belirterek, ek süre talep etti. Avukatların ek süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 2 Aralık 2020 tarihinde görülmesine karar verdi. (16 Eylül 2020)

-Zarakolu hakkında ihlal kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, KCK İstanbul Ana Davası’nda yargılanan yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun güvenlik, özgürlük ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yaklaşık beş ay tutuklu yargılanmış olan Zarakolu’na 6 bin 500 avro manevi tazminat ödenecek. (16 Eylül 2020)

-Berkin Elvan haberine ilişkin dava ertelendi

Gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar’ın Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşması, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Coşkun, savunmasında “Haberde yayınlanan fotoğrafta şahsın yüzü blurlanmış ismi de açık şekilde yazılmamıştır. Bir gazeteci olarak kamu yararı olduğu için haberin fikri takibini yaptım. Hedef göstermek yönündeki suçlamayı kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme, duruşmaya katılamayan Ali Açar’ın savunmasının tamamlanması için bir sonraki celseyi 10 Kasım 2020’ye erteledi. (17 Eylül 2020)

-Can Dündar için kaçak sayılma süreci başlatıldı

MİT TIR’ları davasında yargılanan Can Dündar hakkında mahkeme kararıyla “kaçak sayılma” süreci başlatıldı. Dündar hakkında, “mahkemeye gitmemesi durumunda kaçak sayılarak tüm mallarına el konulması” kararı verildi. 500’den fazla gazeteci, yazar ve aydın ortak protesto açıklaması yaptı. Açıklamada, mülklere el koyma kararının “intikam amaçlı bir gasp eylemi” olduğu belirtildi. (18 Eylül 2020)

-Aziz Oruç, bir haftada iki kez hakim karşısına çıktı

Patnos Cezaevi’nde 9 aydır tutuklu bulunan gazeteci Aziz Oruç’un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Ağrı’da görüldü. Oruç’un tutukluluğunun devamına karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 9 Kasım’da görülecek.

Oruç bir hafta içinde ikinci kez hakim karşısına çıktı. 2016’da yayımlanan haber üzerinden 6 gazeteciye açılan davada, Oruç’un dosyası yurt dışında olduğu için ayrılmıştı. Mahkeme, dosyadaki eksik hususların giderilmesine karar verilerek, davayı 10 Aralık 2020’ye erteledi. (21-24 Eylül 2020)

-Parlak hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

15 ay tutukluluğun ardından tahliye edilen Ferhat Parlak’ın “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Esas hakkında mütalaasını sunan savcı, gazeteci Ferhat Parlak’ın “örgüt üyeliği” suçu kapsamında 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, ifadesi henüz alınamayan gizli tanıkların ifadelerine başvurulmasından vazgeçti. Parlak, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için mahkemeden ek süre talep etti. Parlak’ın talebini kabul eden mahkeme,  Parlak ve avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için bir sonraki duruşmayı 7 Aralık 2020 tarihine erteledi. (21 Eylül 2020)

-Temizkan hakkında hapis istemi

Gazeteci Sabiha Temizkan’ın 2014’te attığı bir tweet nedeniyle yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yaptığı paylaşımı bir haber sitesinden aldığını ancak haber linkini almadığını belirten Temizkan, söz konusu paylaşımda “terör örgütü propagandası” yapmadığını ifade etti. Esas hakkında mütalaasını sunan savcı Temizkan hakkında “örgüt propagandası” suçundan hapis cezası istedi. Dava 15 Ekim’e ertelendi. (22 Eylül 2020)

-Özgür Gündem davası ertelendi

Gazeteci Hüseyin Aykol, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya ile siyasetçi Hatip Dicle’nin kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayımlanan bir dizi haber nedeniyle TCK 301. madde uyarınca yargılandıkları davanın 16. duruşması görüldü. Hakim değişikliği nedeniyle önceki celsenin tutanakları okundu. Avukatlar, dosyada eksik hususlar giderildikten sonra savunma yapacaklarını söyledi. Dava 15 Aralık 2020’ye ertelendi. (22 Eylül 2020)

-ETHA çalışanlarının davası ertelendi

Aralarında ETHA editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Cuştan’ın bulunduğu 23 kişinin “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı davanın 10. duruşması İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar için kararın infazının beklenmesine karar verdi ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 18 Şubat 2021 tarihinde görülecek. (23 Eylül 2020)

-Zehra Özdilek, beraat etti

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Zehra Özdilek’in, yaptığı bir röportajda gizli tanığın adını yazdığı gerekçesiyle “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandığı dava İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, suçun yasal unsurları oluşmadığından Özdilek’in beraatine karar verdi. (24 Eylül 2020)

 -Alican Uludağ, ifadeye çağrıldı

Gazeteci Alican Uludağ, Ankara Başsavcısının düğünü sonrası Cumhurbaşkanını ziyaret etmesine ilişkin paylaşımı nedeniyle savcılığın daveti üzerine ifade vermeye gitti. İktidar yanlısı yayınlarıyla bilinen medya tarafından Uludağ’ın gözaltına alındığı yönünde yalan haberlerler üretildi. (24 Eylül 2020)

-Fatih Portakal hakim karşısına çıktı

Fox TV eski haber sunucusu Fatih Portakal’ın bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle “Bankacılık Kanununa muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması, İstanbul 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Fatih Portakal hakkında aynı sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla düzenlenen ayrı bir iddianamenin mevcut dosyayla birleştirilmesine karar vererek davayı 5 Kasım 2020 tarihine erteledi. (24 Eylül 2020)

-Antalya’da gazetecilerin yargılandığı dava ertelendi

Antalya’da yerel gazetecilerin “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada yargılanan gazeteci Özkan Mayda, Zaman ve Cihan Haber Ajansı eski muhabiri Cihat Ünal, Hasan Yavaşlar, Ömer Özdemir ve Adem Akyürek hazır bulundu. Mahkeme, mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi. Dava, 12 Ocak 2021 tarihine ertelendi. (24 Eylül 2020)

-Köşe yazarı Mümtazer Türköne tahliye edildi

Zaman Gazetesi davasında 2018 yılında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan ve 2016 yılından beri tutuklu bulunan yazar Mümtazer Türköne, Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi. (24 Eylül 2020)

-T3 Vakfı’nın Çiğdem Toker hakkında açtığı tazminat davası görülmeye başlandı

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker hakkında T3 Vakfı’nın şikayetiyle açılan davanın görülmesine Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde başlandı. Davacı avukatı Serkan Kaya yazılı beyanlarını tekrar ettiklerini belirterek, tanıklarının dinlenmesini ve dosyada sundukları flash belleğin incelenmesini talep etti. Toker’in avukatı Fahri Emeksiz de yazılı beyanlarını tekrar ettiklerini ifade ederek, Toker’in yetki belgesi sunması için ek süre talep etti. Mahkeme, sunulan flash belleğin çözümünün yapılabilmesi için uzman bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Toker’in avukatının talebiyle davaya konu olan yazıda bahsedilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “STK, Okul, Yurt Faaliyet Raporu – 2018” başlıklı raporun belediyeden istenmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma 15 Ekim 2020 tarihinde görülecek. (24 Eylül 2020)

-Merdan Yanardağ’a adli kontrol kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TELE1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında düğününden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman haberleri nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında İstanbul’da ifadesi alınan Yanardağ, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. SEGBİS ile mahkemeye katılarak savunmasını yapan Yanardağ, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yanardağ hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. (28 Eylül 2020)

-Gazeteci Hakkı Boltan gözaltına alındı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürütütğü bir soruşturma kapsamında aralarında gazeteci Hakkı Boltan ile aralarında HDP’li siyasetçilerin de bulunduğu isimler gözaltına alındı. Polis, gazeteci Boltan’ın Diyarbakır’daki evine sabah saat 05.00’te baskın düzenledi. (30 Eylül 2020)

 TEHDİT, HAKARET, HEDEF GÖSTERME, ŞİDDET

 -MHP’li Şişman, Şirin Payzın’ı tehdit etti

MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Selami Şişman, T24 yazar ve programcısı Şirin Payzın’ı, babası gazeteci Nizam Payzın’ın vefat ilanını paylaşarak tehdit etti. Payzın’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili paylaşımına yorum yapan Şişman, “Bülbül yuvasının, kapana kısılmış, suyun öbür yakasının köksüz, lağımcıları, Türk vatanında yaptıklarınız, yapacaklarınız için anlayacağınız dilden the end, Türk’ün kökleri sizleri sardıkça kuduracaksınız, nefes alamayacaksınız” ifadesini kullandı. Payzın, “Korkmuyorum. İstediğin kadar tehdit et. Vefat etmiş babamın ölüm ilanını kullanarak beni tehdit eden, etmeye cesaret eden bu adam siyasi parti yönetiminde. Cesaret ediyor çünkü etmemesi için neden yok… Hukuk yok, ahlak kalmadı. Rakip siyasetçilere ‘soysuz’ de, milletvekili, gazetecileri tehdit et” tepkisini gösterdi. (1 Eylül 2020)

-Soylu, Terkoğlu’nu hedef aldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Odatv Haber Müdürü ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu’nu hedef aldı. “Yalanı ve ihaneti muhatap almazsanız hata edersiniz. Muhatap olacaksınız” diyen Soylu, Terkoğlu’nun adını anmadan, “O berduşa sesleniyorum ben senin gibi birinin öbürünün adamı değilim, bu milletin adamıyım. Kimin adamın olduğun da belli. Kimlerle iş tuttuğunuz da, kime uşaklık yaptığınız da belli” ifadelerini kullandı. Terkoğlu, İçişleri’ndeki FETÖ operasyonlarının ‘Soylu’ya rağmen yapıldığını’ yazmıştı. (10 Eylül 2020)

 -Akit’in şimdiki hedefi TGC

Yeni Akit, “Eşcinselliği eleştiren Dilipak’ı üyelikten atanlar teröristleri ise kolluyor / TGC’nin FETÖ aşkı” sürmanşetiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni hedef aldı. Haberde, “İstanbul Sözleşmesi’ni ve eşcinsel sapkınlığı eleştiren yazarımız Abdurrahman Dilipak’ı üyelikten ihraç eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin FETÖ medyasına destek verip kalemli teröristleri 15 Temmuz darbesinden sonra bile bünyesinde tuttuğu ortaya çıktı” denildi. (15 Eylül 2020)

-Akit, TTB’yi hedef gösterdi

Yeni Akit, “İhanet odağı TTB kapatılsın” sürmanşetiyle Türk Tabipleri Birliği (TTB) nezdinde doktorları hedef gösterdi. Haberde, “Marjinal sol örgütlerin karargâhı gibi davranan TTB, şimdi de koronavirüs illeti ile kahramanca mücadele eden sağlıkçıları provoke edip eyleme çağırdı. TTB’nin bardağı taşıran bu son damlasına sert tepki gösteren sağduyulu sağlıkçılar, STK’lar ve siyasetçiler ‘Bölücülerin, ihanet odaklarının üssüne dönüşen TTB derhal kapatılsın’ çağrısında bulundu” denildi. Yeni Akit ertesi gün de, “TTB yönetimi Kandil üssü gibi” manşetiyle TTB’yi hedef gösterdi. Haberde, “Terörle mücadelede hainlerle aynı safta yer alan, koronavirüsle mücadele sürecinde ise sağlıkçıları sabote eden Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Merkez Konseyi, Yüksek Onur Kurulu ve Etik Kurulu’nda yer alan bir çok ismin Kandil’deki terör baronlarının talimatıyla kaleme alınan PKK bildirgesine imza attıkları için meslekten ihraç edilen akademisyenlerden ve HDP’de görev almış kişilerden oluştuğu ortaya çıktı” denildi. Haberde hocaların tek tek fotoğraflarına da yer verildi. Akit, ertesi gün de “İhanet nerede TTB orada” manşetini attı. Haberde de “Son olarak koronavirüsle mücadeleyi sabote etmeye çalışan TTB’nin sicili oldukça kabarık. Memleket aleyhine bütün faaliyetlerde ön saflarda yer alan TTB’nin Türkiye’ye karşı Ermenilerin sözde soykırım tezlerini savunduğu, açlık grevine başlayan teröristler için özel diyet listesi hazırladığı, PKK Elebaşı Abdullah Öcalan’ın sağlığı için özel heyet oluşturduğu hatta PYD’li teröristlere ‘barış ödülü’ verecek kadar ileri gittiği ortaya çıktı” ifadeleri kullanıldı.  (18-19-20 Eylül 2020)

-Türkiye’den TTB manşeti

Türkiye gazetesi, “TTB’den teröre destek devlete köstek / Bu tabiplere ‘tedavi’ şart” manşetiyle çıktı. Haberde, “Türk Tabipleri Birliği, hekimlerden aidat olarak topladığı milyonlarca lira ile HDP gibi terör yandaşlarına ve marjinal örgütlere hamilik yapıyor” ifadeleri kullanıldı. (22 Eylül 2020)

-A Haber, CHP’li Özel’i hedef gösterdi

A Haber, Özgür Özel’i elinde silah olan bir PKK’lı fotoğrafı ile montajlayarak hedef gösterdi. Özel, “Bu küstahlığın, hadsizliğin, terbiyesizliğin hesabı kanun önünde sorulur” tepkisini gösterdi. (26 Eylül 2020)

İLKE İHLALLERİ – MANİPÜLASYONLAR

-AKİT TV, ‘Anırkabir’ ifadesini kullandı, idari para cezası kesildi

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları sebebiyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve devlet erkanı Anıtkabir’i ziyaret etti. Anıtkabir’de yapılan tören televizyonlardan canlı olarak yayınladı. Anıtkabir ziyaretinin haberini veren Akit TV KJ’sinde, “Devletin zirvesi Anırkabir’de” ifadesi yer aldı. Akit TV, olayda bir kastın bulunmadığını, KJ hatası yaşandığını savundu. CHP kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanlığı’na şikâyette bulundu. İfadenin toplam 1 dakika 43 saniye süresince ekranda kalması sebebiyle “yayın hizmetleri eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünün ihlal edildiği tespit edilerek yayıncı kuruluş hakkında idari para cezası yaptırımı uygulanmasına karar verildi. (30 Ağustos / 17 Eylül 2020)

 -Akit’ten “tarımda zirve” manipülasyonu

Yeni Akit, “‘Samancıların’ beş yalanını Akit deşifre ediyor / Tarımda bir tek CHP’ye yetmiyoruz” manşetiyle AKP güzellemesi yaptı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının kullanıldığı haberde, “CHP’nin başını çektiği azgın azınlık tarafından dile getirilen ‘Tarım bitti. Her şeyde bağımlı hale geldik’ yaygarasının ‘algı operasyonu’ olduğu ortaya çıktı. Akit, Türkiye’nin gıda ve tarım performansında zirveye ulaştığını ortaya çıkardı” ifadeleri kullanıldı. (1 Eylül 2020)

 -“Erdoğan ve Türk aklı oyunu dağıttı” manşeti

Takvim gazetesi, “Türk korkusu” manşetiyle çıkarken AKP propagandası yaptı. Haberde “Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili Mavi Vatan’dı. Hem enerji hem de güvenliği için gemileriyle mavi sulara açıldı. Karadeniz’de gaza ulaştı. Karanlık el çıldırdı! Merkel’i, Macron’u, Miçotakis’i piyon yaptı. Papa’yı öne attı. Ancak Başkan Erdoğan ve Türk aklı oyunu dağıttı” denildi. (2 Eylül 2020)

-Akit, “Organize ahlaksızlık” diye saldırdı

Yeni Akit, “Organize ahlâksızlık” manşetiyle TİP Milletvekili Barış Atay, gazeteci Nevşin Mengü, ressam Bedri Baykam, oyuncu Müjdat Gezen, CHP’li Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel’i hedef aldı. Haberde, “İdeolojilerinin kölesi olan, milli iradeye küfreden, ayaklarına değen her taştan AK Parti hükümetini sorumlu tutan azgın azınlığın organize ahlâksızlığını gözler önüne seriyoruz. Her meselede siyasi çıkar elde etmek manipülasyon yapan laikçi kafanın ağlaması da öfkesi de hep yalan çıkıyor” denildi. Haberde, Atay için “terörist sever, evli kadınla barlarda düşüp kalkan sözde emekçi” ifadeleri kullanıldı. (3 Eylül 2020)

-Bahçeli’nin “idam” çıkışına iktidar medyasından destek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “İdam cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir” şeklindeki çıkışı iktidar medyasını hareketlendirdi. Türkiye gazetesi, açıklamanın ardından birinci sayfasından “Vatandaş da ‘gerekli’ diyor / İdama destek” başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, “Çocuk istismarı ve devlete karış işlenen suçlar için idam cezası getirilmesine vatandaşlar da destek veriyor” denildi. Yeni Akit ise “AB’nin dediği değil milletin istediği olsun / İdam cezası geri gelsin” manşetiyle çıktı. Haberde, “Milletin, tecavüzcüler, darbeciler, teröristler ve vatan hainlerinin idam edilmesi yönündeki ısrarlı talebi bir defa daha gündemde. Siyasetçiler, idam cezasının hukukumuzda yer alması gerektiğini vurgularken hukukçular, ‘Milletin ezici çoğunluğu idam müeyyidesinin geri gelmesini istiyor. AB dayatmasıyla kaldırılan idam cezasının geri dönmesi, Avrupa vesayetinden kurtulmanın göstergesi olacaktır’ dedi” ifadeleri kullanıldı. (6-8 Eylül 2020)

-RTÜK Akit’i şaşırttı; Akit ateş püskürdü

Birinci sayfasından defalarca muhalif kanalların karartılması, programlara ceza kesilmesi için RTÜK’e çağrı yapan Akit, kendisine bağlı televizyon kanalında Anıtkabir için “Anırkabir” ifadesini kullandıktan sonra RTÜK tarafından kesilen cezaya ateş püskürdü. “RTÜK kime hizmet ediyor?” manşetini atan gazete, “Akit TV’nin KJ’sinde ‘Anıtkabir’ kelimesindeki ‘t’ harfi yerine sehven ‘r’ yazılmasını fırsat bilip inananların gür sesi Akit’e jet hızıyla ceza kesen RTÜK, devletin bölünmez bütünlüğüne saldıran şer medyasına karşı ise adeta kör. Akit TV’ye ‘niyet okuma’ üzerinden ceza verenlerin, Halk TV, Tele 1, FOX ve İMC TV’den yapılan kasıtlı manipülasyonlara ve CHP, HDP ile FETÖ’nün milli iradeye yönelik ağır küfürlerine sessiz kalması ‘Bu kimin RTÜK’ü?’ dedirtti” ifadelerine yer verildi. (6 Eylül 2020)

-11 yurttaş selde öldü; Akit AKP propagandası yaptı

Yeni Akit, Giresun’da çarpık, plansız yapılaşmanın sonucu yaşanan sel felaketinde 11 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından “Nerede acı var devlet orada” manşetiyle yine AKP propagandası yaptı. Haberde, “Geçmişte yaşanan her afet sonrası dile getirilen ‘Nerede bu devlet?’ feryatları, AK Parti’nin iktidara gelmesiyle son buldu. Sel, deprem ve heyelan gibi doğal afetlerin yaşandığı şehirler, kısa sürede yeniden inşa edildi” denildi. (7 Eylül 2020)

 -“Kılıçdaroğlu sadece kötülük üretiyor”

Yeni Şafak gazetesi, “Sadece kötülük üretiyor” başlığıyla CHP’nin altı okunu ve lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu fotoğraf olarak kullandığı bir haberi sürmanşetten yayımladı. Haberde, “CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kovid-19 ile başarılı mücadele veren Sağlık Bakanlığı’nı hedef aldı. Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: ‘Başlangıçta güven vermişti ama bir süre sonra Sağlık Bakanı da bütün güveni yitirdi. Neden? Şu cümle ile başladı: ‘Sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla…’ Sayın Cumhurbaşkanı dediğin kişi doktor değil ki onun talimatıyla.. Eğer talimatsa Bilim Kurulu’nun talimatı olacak” ifadeleri kullanıldı. (9 Eylül 2020)

 -Akit: Türkiye’nin 97 yıllık kamburu CHP

Yeni Akit, CHP’nin kuruluş yıl dönümünde “Türkiye’nin 97 yıllık kamburu: CHP” manşetiyle çıktı. Haberde, “97 yıldır milletten kopuk, milli-manevi değerlerden uzak bir politika izleyen CHP, alimleri ve halk yanlısı siyasetçileri idam sehpalarında sallandırması, ezanı Türkçe okutup camileri ahıra çevirmesi, heykel dikmekten başka bir proje üretmemesi, cuntacılara destek verip terör yandaşlarına kalkan olması ile hatırlanıyor. Kurulduğu günden bu yana darbelerin, yolsuzlukların, kuyruk çilelerinin ve zulmün adresi olarak bilinip, milli konularda Türkiye düşmanlarıyla kol kola girmekten çekinmeyen CHP zihniyeti, millet yararına projelere de takoz olarak küresel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin kamburu olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi. (9 Eylül 2020)

 -Aydınlık: Kılıçdaroğlu iç cepheyi zayıflatıyor

Aydınlık gazetesi, “Kılıçdaroğlu yeni dönem planını ilan etti / İç cepheyi tahrip harekâtını başlattı” manşetiyle çıktı. Haberde, “CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kurultayında açıkladığı Rand Corporation Raporu’nda yer alan ‘Dostlarla iktidar’ planını uygulamaya koydu. Parti Meclisi’ndeki konuşmasında dış tehditleri görmezden gelen Kılıçdaroğlu, iç cephede birliği zayıflatacak kışkırtıcı cümleler kurdu” denildi. (9 Eylül 2020)

 -Türkiye’den “İhanete destek” haberi

Türkiye gazetesi, “İhanete destek” başlıklı birinci sayfa haberinde, Libya’da hayatını kaybeden MİT personelinin haberleştirilmesine ilişkin davada yargılanan gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Mehmet Ferhat Çelik ve Aydın Keser’e destek için karar duruşmasına giden CHP, HDP ve İYİ Partili isimleri hedef aldı. Haberde,”MİT’çileri ifşa eden Oda TV sanıklarına CHP ve HDP’liler kalkan oldu. Bu ittifaka İYİ Parti İstanbul İl Başkanı da destek verdi” ifadeleri kullanıldı. (10 Eylül 2020)

 -Akit, idam çığırtkanlığına devam etti

Yeni Akit, “Bir katilin idamı 8 masumu kurtarıyor” manşeti ile yine idam çığırtkanlığı yaptı. Haberde, “Bilimsel veriler, idamın ‘çağdışı olduğu’, ‘caydırıcı bir etki oluşturmadığı’ ve ‘intikamcı’ bir yaklaşım içerdiği yönündeki iddiaları çürütüyor. Türk kamuoyu, tecavüzcüler, teröristler, katiller ve vatan hainleri için idam cezasının yeniden getirilmesi konusunda ortak bir irade ortaya koyarken, ABD’de yapılan araştırmalar ölüm cezasının suç oranını düşürdüğünü gerçekleşen her bir idamın olası 8 cinayeti engellediğini gözler önüne serdi” ifadelerine yer verildi. (10 Eylül 2020)

 -“Azgın azınlığın asıl kini dindar nesille” manşeti

Yeni Akit, “Azgın azınlığın asıl kini dindar nesille” sürmanşetiyle çıktı. Haberde, “Fizikte atomun, biyolojide hücrenin, matematikte rakamların, Türkçe’de dilbilgisinin işlenmesinden rahatsız olmayan laikçi kesim, din kültürü kitabında ‘Kabir, kefen, cennet ve cehennem’ konusunun işlenmesinden rahatsız oldu! Çocuklara yönelik sapkın kitaplara bile sahip çıkanların din dersine kazan kaldırmasını değerlendiren STK’lar, ‘Bunların bütün derdi dindar nesille’ dedi” denildi. (11 Eylül 2020)

 -Akit’in heykel düşmanlığı

Yeni Akit, “Biri ihya peşinde diğeri ilga… İşte iki zihniyet arasındaki fark / AK Parti ‘cami’ dedi CHP ‘heykel’ dikti” manşetiyle çıktı. Haberde, “İstanbul Sirkeci’deki heykel operasyonunun perde arkasından da bir skandal çıktı. Türbe ve camilerde verdiği pozlarla İBB Başkanlığı’na oturan CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelir gelmez, AK Partili Kadir Topbaş döneminde ‘olur’ verilen tarihi Emirler Mescidi Camii projesini yok sayıp o noktaya bile bile heykel diktiği öğrenildi” ifadeleri kullanıldı. (11 Eylül 2020)

 -Akit ve Milat’tan Erdoğan güzellemesi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un, “Türkiye, bölgede artık bir ortak değil. Sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan hükümetiyle” sözlerinin ardından Yeni Akit, “Tam bağımsızlık mücadelesine hız veren Türkiye, modern Haçlı saldırılarıyla karşı karşıya / Küresel çetenin hedefi Erdoğan” manşetiyle çıktı. Haberde, “Suriye, Libya, Ege ve Doğu Akdeniz’de emperyalist devletlerin kirli planlarını boşa çıkaran Erdoğan, Haçlı liderlerinin ve onların piyonlarının bir numaralı düşmanı haline geldi.  ‘Bizim Türk halkıyla sorunumuz yok, sorunumuz Erdoğan ile’ diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye’nin mücadelesinde zafiyet oluşturmaya çalıştığını ifade eden uzmanlar ‘Erdoğan etrafında kenetlenmeliyiz’ dedi” ifadelerine yer verildi. Milat gazetesi de iki gün sonra aynı içerikli haberi için “Ümmet için mücadele eden Erdoğan küresel haydutların hedefinde / Kes sesini küstah!” manşetini attı. Haberde, “Akdeniz’de sular ısınınca ellerinden sömürgeci kanı damlayan küresel haydutlar, sömürü düzeninin devamı için Başkan Erdoğan’ı hedef alarak Türk milletine saldırmaya başladı” denildi. (12-14 Eylül 2020)

 -Türkgün’den Kaftancıoğlu’na, “Teröriste hayran Atatürk’e düşman” manşeti

Türkgün gazetesi, “Teröriste hayran Atatürk’e düşman” manşetiyle bir konuşmasında Atatürk için “Gazi Mustafa Kemal” diyen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na saldırdı. Haberde, “Terör örgütünün siyasi uzantısı HDP ile ittifak kuran CHP, ihanet yolunda her gün yeni adımlar atıyor. Daha önce teröristlere sahip çıkan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Atatürk’ü ağzına dahi almadığını itiraf etti” ifadelerine yer verildi. (15 Eylül 2020)

 -Hekimler ölürken Aydınlık’tan “Milletimizin içi rahat olsun” manşeti

Aydınlık gazetesi, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz” eylemine “Milletimizin içi rahat olsun / Görevimizin başındayız” manşetiyle tepki gösterdi. Haberde, “TTB’nin ‘Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz’ eylemlerinin Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadelesinde zafiyet yaratacağına dikkat çeken Cumhuriyetçi hekimler, ‘Her şart altında en ön safta mücadele etmeye devam edeceğiz’ dedi” ifadeleri kullanıldı. (16 Eylül 2020)

-Erdoğan için “Dünyanın en güçlü sesi” manşeti

Yeni Şafak, “Dünyanın en güçlü sesi konuşacak” manşetiyle Tayyip Erdoğan propagandası yaptı. Haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Eylül’de koronavirüs salgını nedeniyle telekonferans ile yapılacak BM Genel Kurulu’nun ilk gününde dünya liderlerine seslenecek” denildi. Gazete, “Dünya 5’ten büyüktür ve artık Türkiye ekseni vardır” ifadelerini kullandı. (20 Eylül 2020)

 -Türkgün, TTB üzerinden CHP’ye saldırdı

Türkgün gazetesi, “İhanet nerede zillet orada” manşetiyle çıktı. Haberde, “CHP-HDP-İP zillet ortaklığı, Mehmetçik’in operasyonlarına karşı çıkıp terörist Demirtaş’ı sahiplenen ihanet siciline, terör örgütü PYD/YPG’nin sözde üst düzey yöneticilerine ‘Barış, Dostluk ve Demokrasi’ Ödülü veren TTB’yi de eklediler” denildi. (23 Eylül 2020)

 -“İP koptu, büyük çöküş kapıda” manşeti

Türkgün gazetesi, “İP koptu haydi evlerinize” manşetiyle İYİ Parti’yi hedef aldı. Haberde, “Kurultayda kurulan kumpaslarla birlikte iyice birbirlerine düştüler. Tehditler, suçlamalar, restleşmeler İP’in koptuğunu ve büyük çöküşün kapıda olduğunu gösteriyor” denildi. (25 Eylül 2020)

 -Akit’ten, “içeriden ihanet, dışarıdan saldırı” haberi

Yeni Akit, “Şer odakları, güçlenen Türkiye’yi yıkmak için dört koldan harekete geçti / İçeriden ihanet dışarıdan saldırı” manşetiyle çıktı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in fotoğraflarının kullanıldığı haberde, “Erdoğan liderliğinde her geçen gün yükselen ve İslam’ın en güçlü kalesi olarak kabul edilen Türkiye’yi tarih sahnesinden silmek isteyen şer odakları, yine sırt sırta verdi. Güçlenen Türkiye’den rahatsız olan Haçlı dünyası, Biden, Macron ve Erdmann aracılığıyla asıl hedefin Başkan Erdoğan’ı devirmek olduğunu dile getirirken, ipleri dışarıda olan Türkiye’deki kuklaları da salgın sürecini manipüle etmek, kur operasyonlarına çanak tutmak ve terörü desteklemek suretiyle ihanetlerine devam ediyor” ifadeleri kullanıldı. (25 Eylül 2020)

 -HDP’ye yönelik Kobani operasyonları için “Hesap vakti” manşetleri
2014 yılında yaşanan Kobani olaylarından 6 yıl sonra HDP’ye yapılan “Kobani” operasyonunda, aralarında HDP’li eski milletvekili, belediye başkanı ve parti yöneticilerinin de bulunduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon, iktidar medyasında benzer manşetlerle yer buldu. Sabah gazetesi, “37 can için hesap vakti” manşetiyle çıkarken haberde, “Kobani’deki olaylar bahane edilerek Türkiye’de sahnelenen bölücü kalkışmanın aktörleri adalet önünde” ifadeleri kullanıldı. Türkiye gazetesi aynı haberi “6-8 Ekim terör katliamında HDP’lilere ikinci dalga / Hesap Zamanı” manşetiyle verdi. Haberde, “Kobani bahanesiyle Türkiye’yi ateşe atıp 37 kişinin ölümüne yol açan HDP’liler için ikinci dalga gözaltı kararı verildi” denildi. Türkgün gazetesi de “Hainler hesap veriyor” başlığını kullandığı manşet haberinde, “Türkiye Cumhuriyeti devleti, 6-8 Ekim olayları faillerinin yakasını bırakmadı. 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ülkeyi kana bulayan hainler ve işbirlikçileri tek tek yakalanıyor” ifadelerine yer verdi. Aydınlık gazetesi ise “Sorumlular gözaltında / PKK talimat verdi HDP yaktı yıktı” manşetiyle çıkarken, haberde “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki terör eylemlerine ilişkin HDP yöneticileri ve eski milletvekillerinin aralarında bulunduğu 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi. Şüpheliler arasında terör örgütünün dağ kadrosunun da bulunması, PKK-HDP bağını bir kez daha gözler önüne serdi” ifadelerini kullandı. Yeni Akit, “Börü ve arkadaşlarının hesabı soruluyor” başlıklı birinci sayfa haberinde, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014’teki Kobani olaylarına ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Kobani olayları sırasında MYK üyesi olan 7 HDP’li vekil hakkında ise fezleke düzenleneceği bildirildi” dedi. Milat gazetesi, “Devlet unutmaz” manşetini atarken, haberde “6-8 Ekim 2014’te birçok ilde 37 kişinin öldüğü Kobani olaylarına ilişkin soruşturma derinleştirildi. ‘Her yerde direniş’ çağrısı yapan dönemin HDP yöneticileri gözaltına alındı” ifadelerini kullandı. Diriliş Postası ise, “Hesap zamanı” manşetini atarken, “2014’te Kobani bahanesiyle terör çağrısı yapan HDP’li siyasetçilere yönelik operasyon başlatıldı. 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi” ifadelerine yer verdi. (26 Eylül 2020)

-Akit, yine muhalefete saldırdı

Yeni Akit, “Böyle muhalefet düşman başına” manşetiyle çıktı. Haberde, “Emperyalist Batı’da içişlerinde birbirini yiyen iktidar ve muhalefet, söz konusu ülkenin bekası ve milli çıkarları olunca siyasi hırsları bir kenara bırakıp tek yumruk oluyor. Türkiye’de ise ideolojik kinlerine ve siyasi hırslarına gem vuramayan muhalefet, her milli meselede ve ülkenin yararına atılan her adımda iktidara takoz olmayı görev sayıyor” ifadelerine yer verildi. (26 Eylül 2020)

 -Türkiye, CHP’yi hedef gösterdi

Türkiye gazetesi, birinci sayfasından “Teröre sahip çıkma ittifakı” başlıklı bir haber yayımlayarak CHP’yi hedef gösterdi. Haberde, “Kılıçdaroğlu, Kandil’in siyasi ayağına yönelik Kobani operasyonu sonrası, Millet İttifakı’nın gizli ortağı HDP’nin Eş Başkanını arayıp ‘Yanınızdayız’ dedi. İlhan Cihaner de İYİ Parti ve Saadet’i ziyaret ederek ‘Ortak tepki verelim’ çağrısı yaptı” denildi. (27 Eylül 2020)

 -En tuhaf haber(!)

Yeni Akit, “28 Şubat kafalı kulak doktoru başörtüsünü çıkarmayan hastayı muayene etmedi / Hafız hastaya başörtü zulmü” sürmanşetiyle senenin en tuhaf haberlerinden birine imza attı. Haberde, “Başörtüsü hazımsızlığı şimdi de Ümraniye’de hortladı. Ümraniye Devlet Hastanesi  KBB hekimi Hidayet Hakan Tiregül kulak rahatsızlığı şikayetiyle gelen hastasını, başörtüsünü çıkarmadığı gerekçesiyle muayene etmedi” denildi. Haberde kişinin başörtüsünü çıkarmadan nasıl kulak muayenesi olabileceğine ilişkin ise bilgi verilmedi. (29 Eylül 2020)

 -Akit’ten “CHP’nin sicili ihanet dolu” haberi

Yeni Akit, “CHP’nin sicili ihanet dolu” başlıklı birinci sayfa haberinde, “1945 yılında Türkiye’ye sığınan 195 Azerbaycan askerini SSCB’ye teslim ederek şehit edilmelerine seyirci kalan CHP zihniyeti, şimdi de Azerbaycan’a silah yardımı yapılmasını eleştirerek yeni bir ihanete imza attı” ifadelerini kullandı. (30 Eylül 2020)