Barış Arifoğlu

9 Ekim 1967 ‘de CIA destekli askerler tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğünde devrim için gittiği Bolivya ‘daydı..

Hiçbir zaman rahat bir yaşamın peşinde değildi. Statü, mevki , makam peşinde hiç değildi. Öyle olsaydı, zengin sayılabilecek bir aileyi, tıp eğitimini ve kendisini bekleyen uzun ve rahat bir hayatı elinin tersiyle itip, ezilen, zulüm gören insanlara, özgürlüklerini, onurlu ve insanca bir yaşam haklarını kazandırmak için, üstelik de kendi ülkesinin dışındaki bir halk adına hayatını ortay koymazdı..

Öyle olsaydı, Küba’da başardığı devrimin ardından, bütün bir halk tarafından tanrı gibi tapılan bir insanken, bununla da yetinmeyip, başka halkların devrimini de başlatmak için kendini Bolivya dağlarında feda etmezdi..

Öyle olsaydı, tarih Ernesto Che Gueavara gibi bir devrimciyi yazamazdı..

Öyle olsaydı, bugün hala yaşayan ve sonsuza dek yaşayacak Che değil, mezar taşında Ernesto Guevara yazan sıradan bir ölü olurdu..

Söylenene göre ABD ‘nin yönlendirdiği askerler tarafından Bolivya’da yakalanıp elleri bağlı bir şekilde köy okulunda tutulurken o köyün öğretmenini görmek ister. Kadın gelir ve kadına okulun çok kötü durumda bulunduğunu, burada çocuklara eğitim verilmesini imkansız hale getirecek kadar ortamın pis olduğunu ve kendileri bu koşullarda bulunurken hükümet yetkililerinin mercedes’ler ile gezdiklerini söyler. Devrimi işte bunun için yapmaya çalıştıklarını, bunun için savaştıklarını belirtir.

Bunları söylerken çok ağır yaralıdır, astımı nedeniyle zor nefes almaktadır ve muhtemelen son dakikalarını yaşamakta olduğunun bilincindedir. Kendisinin işi bitmiştir belki ama uğruna ölümü göze aldığı insanlığın işinin bitmediğine inanır. Etkileyebileceği son insanı da etkileyip ona da adalet bilincini yerleştirmeye çalışır. Kendisine hiç yardımcı olmayan, onu bir türlü anlayamayan ve kendisini gammazlayan Bolivya köylülerinin o öldükten sonra bile olsa durumlarının düzelmesine yardımcı olabileceğini düşündüğü son şeyi elleri kolları bağlı olmasına rağmen yapmaktan geri kalmaz..Çünkü O Che ‘dir..