Yarkadaş: “AKP Genel Başkanı Erdoğan, bir ay önce açıkladığı sayıyı bile unuttu.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cezaevinde sadece iki gazetecinin olduğunu söylemesi gerçeği yansıtmıyor. Cezaevinde 170’in üzerinde gazeteci var. Bu sayıyı bir ay önce kendisi açıkladı” dedi. Yarkadaş Adalet Bakanlığı’nın kendisine yolladığı tutuklu gazeteci sayısını da medyayla yeniden paylaştı.
RÖPORTAJI ELEŞTİRDİ
CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Barış Yarkadaş, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BBC’ye verdiği röportajda tutuklu gazetecilerin sayısına ilişkin verdiği demecin gerçeği ters yüz etme amaçlı olduğunu söyledi.
“SÖYLEDİKLERİNİ UNUTUYOR”
Erdoğan’ın bir soru üzerine “Cezaevinde basın kartı olan sadece iki gazeteci var” dediğini anımsatan Yarkadaş şöyle konuştu:
“AKP Genel Başkanı, bir ay önce yaptığı açıklamada cezaevinde terör örgütüne üye olma ya da yardım etme suçlamasıyla tutuklu bulunan gazetecilerin sayısının 177 olduğunu söyledi. Erdoğan’ın açıklamasından birkaç gün sonra ise Milletvekilimiz – Gazeteci Enis Berberoğlu tutuklandı. Sayı böylece 178’e çıktı. Berberoğlu da bir haberden dolayı cezaevinde… Şu an tutuklu gazeteci sayısı 178’dir..”
“TEK BİR GAZETECİ BİLE OLMAMALI”
Cezaevinde tek bir gazetecinin bile olmaması gerektiğini belirten Yarkadaş, “Erdoğan meseleyi basitleştirmeye çalışarak tutuklu sayısını iki olarak gösteriyor. Bu itiraf bile demokrasi açısından utançtır. AKP Genel Başkanı iki kişinin düşüncelerinden dolayı hapiste tutulduğunu kabul ediyor” dedi.
BAKANLIĞA GÖRE 30 GAZETECİ VAR
Adalet Bakanlığı’nın Şubat ayında bir soru önergesi üzerine kendisine yolladığı cevabı medyayla yeniden paylaşan Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlık, bana yolladığı cevapta tutuklu gazeteci sayısının otuz olduğunu söyledi. Yazılı belgeyi görüyorsunuz… Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın verdiği sayı ile Erdoğan’ınki birbirini tutmuyor. Çünkü artık mızrak çuvala sığmıyor. AKP’nin yönettiği Türkiye tüm dünyada tutuklu gazetecilerle anılıyor. AKP ise gerçeğin üstünü örtmeye ve imajını düzeltmeye çalışıyor.”
BASIN KARTI ÇELİŞKİSİ
AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıklamalarının çelişki dolu olduğunu da belirten Yarkadaş, başka bir noktaya da dikkat çekti. Yarkadaş şöyle konuştu:
“Erdoğan, tutuklu olan iki gazeteciden bahsederken ‘Sadece iki kişide basın kartı var’ diyor. Bir kere; gazeteci olmanın ölçütü basın kartı sahibi olmak değildir. İkincisi; AKP iktidarı, muhalif tüm gazetecilerin basın kartlarını keyfi bir biçimde iptal etti. 800’e yakın gazetecinin basın kartına el koydu. Bu gazetecilerin bir çoğu cezaevinde… Gazeteci olmanın kıstasını  basın kartı sahibi olmakla eşdeğer tutacak; basın kartını iptal ettiğin kişiyi ise gazeteci saymayacaksın… Ve mantıkla hareket ederek ‘Bakın tutuklu gazeteci yok, çünkü basın kartları yok’ diyeceksin. Bu mantıkla dünyayı değil, sadece kendini kandırabilirsin. Ama gerçeğin üstünü örtemezsin.”
EN AĞIR DÖNEM
Türkiye’nin gazeteciler için tam bir cehenneme dönüştüğünü vurgulayan Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:
“Erdoğan’a göre, Gökmen Ulu, Mediha Olgun, Musa Kart, Akın Atalay, Ahmet Şık, Güray Öz, Mahir Kanaat, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Hakan Kara, Turhan Günay, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku, Tunca Öğreten gazeteci değil… Peki bu isimler gazeteci değilse, iddianamelerinde niye attıkları twitler, yaptıkları yorumlar ve yazdıkları yazılar var? Bu isimler gazetecidir ve gazetecilik yaptıkları için tutuklanmıştır. Erdoğan mızrağı çuvala sokmaya çalışıyor ama bu beyhude bir çabadır…”