TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal ile yüz binin üzerinde insan görevlerinden ihraç edilmiş, on binlerce insan tutuklanmıştır. Ancak FETÖ ile mücadele diye başlayan süreç, tüm muhalif kesimlere uzanmış, FETÖ ile alakası olmayan binlerce insan mağdur edilmiştir. Bu mağduriyetlerin yaşandığını, gerek Başbakan gerekse Bakanlar defalarca dile getirerek kabul etmişlerdir.

OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile işlerinden atılan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça da işlerini geri isteyerek önce oturma eylemine, daha sonra da açlık grevine başlamış, ardından da tutuklanmışlardır. 20 Ekim’deki üçüncü duruşmada Semih Özakça elektronik kelepçe ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Nuriye Gülmen ise Ankara Numune Hastanesi tutuklu servisinde tutulmaya devam edilmektedir. Açlık grevlerinin 246. gününde olan Gülmen ve Özakça’nın sağlıkları ve vücut dirençleri her geçen gün daha da bozulmaktadır.

23 Ocak günü yayınlanan Resmi Gazete’de kurulduğu ilan edilen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu da, başvuru almaya ancak 17 Temmuz günü başlamış, başvuru süresinin dolduğu 14 Eylül’den bu yana iki aya yakın zaman geçmesine karşın yapılan 101 bin 243 başvuru hakkında tek bir karar dahi vermemiştir.

Bu nedenlerle, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın uğradıkları hak ihlallerinin tespiti amacıyla, içinde bulundukları koşullar ve sağlık durumları da göz önüne alındığında ivedilikle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından ziyaret edilmeleri hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ederim.

Mahmut Tanal                       Şenal Saruhan                Veli Ağbaba
İstanbul Milletvekili              Ankara Milletvekili       Malatya Milletvekili

 

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ                 Zeynep ALTIOK
İstanbul Milletvekili                          İzmir Milletvekili

 

 

Durmuş Fikri SAĞLAR
Mersin Milletvekili