CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İstanbul’un en önemli ulaşım araçlarından biri olan İDO’nun sefer sayılarını düşürmesine tepki gösterdi. Yarkadaş, AKP’li yöneticilere de “Halk evine işine nasıl gidecek, hiç düşündünüz mü?” diye sordu.
İstanbul’da deniz ulaşımının en önemli hatlarından birine sahip olan İDO, Marmaray’ın açılmasından sonra Bostancı-Yenikapı hattında günlük sefer sayısını 1’e düşürmüştü. İDO bugün itibariyle ise binlerce kişinin kullandığı Beşiktaş-Bostancı hattındaki sefer sayısını tek yönde 2’ye düşürürken, Bostancı-Bakırköy ise tek yönde 4 sefere indirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki İstanbul Şehir Hatları vapur işletmeleri ise  bugünden itibaren Adalar-Beşiktaş vapur seferlerinin yapılmayacağını, Anadolukavağı-Üsküdar ve Rumelikavağı-Eminönü hatlarının da kaldırılacağını açıkladı.
“HALK YOLLARDA PERİŞAN”
Yapılan uygulamaya tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP’nin ulaşım politikası çöktü; altında ise İstanbul halkı kaldı. İstanbul, akılsız başın cezasını çekiyor” dedi.
İDO’nun tamamının özelleştirildiğini ve halkın ulaşımının bu yüzden “kar odaklı bir anlayış”a terk edildiğini belirten Yarkadaş, “Halkı değil, cebini doldurmayı düşündükleri için keyfi bir biçimde hatları kaldırıyor ve iptal ediyorlar” diye konuştu.
“AKP’LİLER NİYE SUSUYOR?”
İDO’nun bir süredir “Kar edemiyoruz” diye yakındığını ve seferleri azalttığını belirten Yarkadaş, “İDO’yu bu şirketlere peşkeş çeken AKP’lilerin sesi çıkmıyor. Seferler kaldırılıyor, halk yollarda perişan oluyor. AKP’lilerin ağzını ise bıçak açmıyor” ifadesini kullandı.
Sefer sayılarının keyfi olarak azaltılmasının onbinlerce insanın hayatını zorlaştırdığını belirten Yarkadaş, “AKP’nin ulaşım ve özelleştirme politikası iflas etti. Binlerce kişi bugün ne yapacağını şaşırmış bir durumda alternatif yollar aradı. İstanbul’da şu an tam bir ulaşım kaosu var” dedi.
“HİZMET DEĞİL KAR ODAKLI ANLAYIŞ”
İBB’ye bağlı şehir hatları vapurlarının da çeşitli hatlarda kaldırıldığını belirten Yarkadaş, “İBB, yeterli yolcu olmadığını gerekçe gösteriyor. Bu kabul edilebilir bir mazeret değil. Bu bölgelerde yaşayan insanlar, vapur dolmuyor diye eve mi hapsolacak? Bu nasıl bir anlayış?” diye sordu.
JAPONYA’YI HATIRLATTI!
İBB’nin kar değil kamusal hizmet odaklı bir anlayışa sahip olması gerektiğini belirten Yarkadaş, AKP’lilere Japonya’da yaşanan bir örneği hatırlattı.
Yarkadaş şöyle konuştu:
“İDO, keyfi bir biçimde hatları kaldırıyor. Zarar ettiği gerekçesinin arkasına sığınıyor. Çünkü halkı değil karlarını düşünüyorlar. AKP’li İBB de aynı gerekçeyle vapur hatlarını kaldırıyor. Halkı düşünen yok! Varsa yoksa karları! Bu anlayış İstanbul’u yaşanmaz hale getirdi.
Bakın, Japonya’nın en kuzeyinde bulunan Hokkaido adasındaki Kami-Şirataki tren istasyonu bir zamanlar işlek bir yerdi. Ancak bu bölgeye gidip gelenlerin sayısı son yıllarda hızla düştü. Ve sonunda sadece iki istasyonluk hattı düzenli olarak kullanan tek bir kişi kaldı: O da lise öğrencisi bir kızdı. İşletme, o kızın hizmet alabilmesi ve okuluna devam edebilmesi için hattı işletiyor. Halka saygı ve kamusal hizmet böyle olur. AKP ve deniz ulaşımını peşkeş çektikleri İDO, halka saygı duymuyor.”
UYSAL’A ÇAĞRI: KONUŞUN!
İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ı açıklama yapmaya ve sorunu çözmeye çağıran Yarkadaş, “Sorunu çözün. Binlerce kişi bu soğukta sizin yüzünüzden sokaklarda perişan oldu. Halk evine, işine gezmeye nasıl gidecek?” diye sordu.