Ömer Şan
Rize         

Tarlada, Fabrikada Kadının Emeğidir, En Çok Kadındır Çaykur!

TEK_2331a
Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun, Rize’nin tek kadın futbol kulübü olan Yeşilçay Spor Kulübü’ne yönelik, ‘Bayan sporculara yardım etmem, günahtır’ şeklindeki ifadelerine tepkiler sürüyor.

            Kulüpte Şok

            Rize Yeşilçay Spor Kulübünün 2. Başkanı ve Kaçkar TV Spor Müdürü Alaettin Onay, Sütlüoğlu’nun kadın sporculara yapılan desteğin günah olduğunu söylediğini iddia etmesi, sosyal medyayı sallarken, kamuoyunda da sert tepkilere neden oldu.

            Kulüp Başkanı ve Kadın Futbol Takımı Antrenörü İdris Ocak, yönetimdeki arkadaşlarıyla birlikte yaşadıkları olay sırasında duyduklarıyla kısa süreli şok yaşadıklarını ifade ederken; bugüne kadar böyle bir ifadeyle karşılaşmadıklarını kaydetti.

            Olayın kamuoyunda duyulmasının ardından takımdaki sporcuların da morallerinin bozulduğunu ancak daha fazla birbirlerine kenetlendiklerini anlatan Ocak, “Öyle büyük destekler istemedik. Sadece sıkıntılarımızı aşmayı hedefledik. Bugüne kadar bunlar olmadan geldik. Azmimizi kaybetmedik. Kamuoyunun bizi sahiplenmesi çok güzel ama Çaykur ve bölge insanına yapılan hakaret ve karşı protestolar bizi de yaralar. Biz de buranın insanıyız, unutulmasın” diye konuştu.

            Sütlüoğlu Derhal Görevinden Ayrılmalıdır!

chp-rize-il-baskani-mesut-rakici-001

            Yaşananlar ilk tepki CHP’den geldi. CHP Rize İl Örgütleri adına yazılı bir basın açıklaması yapan Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, Çaykur Genel Müdürünün, özür dileyerek görevinden ayrılması gerektiğini kaydetti.

            Çaykur’un, Doğu Karadeniz Bölgesinin 865 bin dekarlık alanında 212 bin ailenin uğraştığı, 12 bini aşan çalışanı ve 2 milyon yurttaşı ilgilendiren yapısıyla bölgenin en önemli ekonomik unsuru olduğunu vurgulayan Rakıcı, “Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun, Rize’nin, Türkiye Futbol Federasyonu Kadınlar 3. Futbol Ligindeki tek Kadın Futbol Takımı olan Yeşilçay Spor Kulübüne karşı kullandığı kaydedilen ifadeler kabul edilemez! Sütlüoğlu’nun bu ifadeleri, çay üreticilerinin teminatı olan Çaykur, Rize’ye, Rizelilere ile yaş çay üreticilerine mal edilemez! Sütlüoğlu, bu ifadeleri nedeniyle kamuoyundan çıkıp özür dilemeli ve ardından görevinden ayrılmalıdır” dedi.

            AKP’nin İlk Bakanlarından

            Açıklamasında Çaykur’un, bir kişi, zümre veya grubun malı olmadığını vurgulayan Rakıcı, “Gerici olan Çaykur değil yöneticidir! Doğu Karadeniz’de 212 bin üretici aile, 12 bin çalışanıyla Çaykur, bölge halkınındır. Bu aşamada bu eleştirilerin yanında TFF 3. Ligin 6. Grubunda mücadele eden ve 6 puanla 5.sırada bulunan Yeşilçay Spor Kulübü Başkanı ve Takım Antrenörü İdris Ocak’ın, yıllardır zorlu koşullarda verdiği mücadele, gölgede kalmamalıdır. Çaykur Genel Müdürü üzerinden Çaykur, Rize ve Rizelilere yüklenenler; Rize Belediyesinin desteğini çekmesiyle tek başına kalan Yeşilçay Spor Kulübünün bu anlamda beklediği desteği öncelikle görmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Örgütleri olarak, Aynı zamanda ilk AKP Hükümetinin Çevre Bakanı da olan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nu kamuoyundan özür dilemeye ve yaş haddi süreci dolmadan görevinden ayrılmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

            ÖDP: En Çok Kadındır Çaykur!

odp-sare-yazici

            Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu’na tepki gösteren ÖDP Rize İl Başkanlığı adına yazılı bir açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Sare Yazıcı, “Sütlüoğlu’nun bu ifadeleri, siyasal İslamcı iktidarın kadınları sosyal yaşamdan dışlamaya yönelik baskıcı zihniyetinin bir yansımadır. Kadının emeğini yok sayan, kadını eve hapsetmeye çalışan bu gerici zihniyet Sütlüoğlu’nun ifadelerinden açıkça ortaya konulmaktadır. Bu ifadenin Çaykur üzerinden dile getirilmiş olması ise ayrıca önemlidir. Sütlüoğlu, Çaykur adına bu sözleri söylemektedir!  Çaykur tarladan başlayarak fabrikada ve her aşamada kadınların emeği üzerine kuruludur. Çaykur, Sütlüoğlu’nun ‘tapulu malı’ değil önce kadınların ve halkındır” dedi.
Sütlüoğlu’nun derhal istifa etmesi gerektiğini kaydeden Yazıcı, “Hangi koltukta oturuyorsa otursun kimsenin Çaykur hakkında tek başına söz söyleme ve karar alma hakkı yoktur! Çaykur’u ‘tapulu malı’ hale getirmeye çalışanlar, kendi karanlık zihniyetlerini Çaykur’daki halkın emeği üzerinden hayata geçirmeye çalışanlar artık susmalıdır! Bizler çay üreticileriyiz. Bizler çay fabrikalarının işçileriyiz. Bizler çayda emeğini olan kadınlarız. Bizler üreten halkız. Biz buradayız. Sütlüoğlu ve onun zihniyetindekiler istifa ederek, Çaykur’u terk etsinler” diye konuştu.

            Gıda-İş’ten İddialara Sert Tepki

            Çaykur’da sendikal örgütlenme çalışmaları sürdüren DİSK’e bağlı Gıda-İş adına Genel Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Erdal ise yaptığı yazılı açıklamada, Sütlüoğlu’nun özür dileyerek istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

            Açıklamasında, çayın yetiştirilmesinden, işlenmesine kadar her kademede kadınların emeği olduğunu ifade eden Erdal, “Genel Müdür Sütlüoğlu’nun ‘Kadın sporculara yardım yapılması günahtır’ olarak ifade kullanması çağ dışı anlayışın ürünüdür. İmdat Sütlüoğlu’nun açıklaması iktidarın muhafazakâr toplum yaratma ve dayatma anlayışı içinde bütünün bir parçası olarak ifade ettiği bir söylemdir ve toplumu muhafazakarlaştırma anlayışından bağımsız olarak ele alınamaz” dedi.

            Cinsiyetçi Anlayışı Kabul Etmiyor ve Kınıyoruz

38600017

            Genel-İş açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi: “İşçi ve emekçilerin vergileriyle kurulmuş ve bugüne gelmiş olan Çaykur işletmesinde binlerce emekçi kadının alın teri ve emeği vardır. Kamu kaynaklarını har vurup harman savuran yönetim anlayışının, söz konusu kadın sporcular olunca, yardım etmeyi ‘günah’ olarak görmeleri ülkedeki politik atmosferin ve yönetenlerin anlayışının yansımasından başka bir şey değildir. Çaykur, emeğiyle Çayı var eden kadınlarındır, kadınları yok sayan genel müdürlerin değil. Çayın yetiştirilmesinden, işlenmesine kadar her kademede kadınların emeği vardır ve Çaykur kadınların emekleri üzerinden yükselen bir kamu kuruluşudur. Çaykur, kaynaklarının taşeronlaştırma yolu ile yandaş şirketlere hibe edildiği, yandaşlara olanak olarak sunulduğu bir kuruluş haline getirildi. Son olarak uluslararası kaynak sağlama adına Varlık Fonuna devredilen işletmenin kaynakları denetim dışına çıkarılarak akıbeti belirsiz hale getirilmiştir. Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun açıklaması kamu kurumlarının hangi anlayış tarafından yönetildiğinin açık göstergesidir. İmdat Sütlüoğlu’nun cinsiyetçi anlayışını kabul etmiyoruz ve kınıyoruz. Bütün kadın sporculardan ve kadınlardan özür dilemeli ve görevinden istifa etmelidir. Cinsiyetçi bir yönetim anlayışı istemiyoruz.  Bütün kadın örgütlerini, Çaykur’un kadın çalışanlarını ve sporcu kadınları bu anlayışa karşı mücadele etmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.”