Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (RTÜK) TRT Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, içlerinde Onur Akın’ın “Artvin’de Bahar” isimli şarkısı olmak üzere, 146 Türkçe ve 66 Kürtçe olmak üzere 208 şarkıyı “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun”unu gerekçe göstererek yasakladı.

BEN ARTVİN’İN FAHRİ HEMŞEHRİSİYİM

TRT’nin yasak kararı sonrasında konuşan Onur Akın bir dönem TRT’de program da yaptığını söyleyerek verilen karara isyan etti. Artvin’i çok sevdiğini bu nednle de Artvin’e dair çok güzel bir beste yaptığını açıklayan ve Artvin’in Fahri Hemşehrisi olduğunu dile getiren Akın şunları söyledi:

“ Öncelikle şunu söyleyeyim. Ben Artvin’in fahri hemşehrisi olan bir sanatçıyım. Artvin’e çok kez geldim. Her defasında beni sevgiyle, coşkuyla karşılayan muhteşem bir Artvin insanını tanıdım. Ben Artvin için bir beste yaptım. “Artvin’de Bahar” isimli bu şarkının yasaklı şarkılar içine alınması gerçekten çok üzücü. Orada sadece bir yerde rakı kelimesi geçiyor diye bir şarkı yasaklanıyor. Bunu Artvin özelinde Artvin Halkı’nın takdirine bırakıyorum.

TRT BİZİM VERGİLERİMİZLE VAR!

TRT bizim vergilerimizle yönetiliyor. Vergi toplarken “Sağcı-solcu” diye ayırmıyor. Vergi ödediğimiz TRT’de yasaklıyız. Eskiden haftada bir iki kez TRT’de program yapardım. Hatta yolda görenler ‘Siz TRT sanatçısı mısınız?’ derlerdi. Eskiden daha renkli ve eşit bir kanaldı.

Son 5-6 yıldır ambargo koydular. Farklı düşünen sanatçıları yıllardır davet etmiyorlar. Bir süre önce TRT Müzik’te program yapan bir arkadaşım davet etti. Ona, ‘Beni çıkarmazlar’ dedim. Çok ısrar etti. Son dakikada iptal olduğunu söyledi. Ben bu yaklaşımı protesto ediyorum. Sanatçının sesini kısmak isteyen devlet olamaz. Ben 30 yıldır bu ülkede sanat yapıyorum. Ölene kadar da yapacağım.”

TRT’nin yasakları arasında, Koray Avcı, Onur Akın, Sıla, Nüket Duru, Berkay, Demet Akalın, Bengü, Nazan Öncel gibi ünlü sanatçıların şarkıları da yasak listesinde yer aldı

İŞTE ONUR AKIN’IN YASAKLANAN  ARTVİN’DE BAHAR ADLI ŞARKISI
Oy nazına yandığım
Yıllardır sevdanı kuşandığım
Çoruh deyince sen gelirsin aklıma
Yokluğun fırtına olur sevinçlerimi kırar
Ülkem gibi ağlarım yâr
Seni görüşüm Artvin’de bahar
Kaçkarların tepesinde

Bir çınarın gölgesinde
İçilen rakı gibi gelirsin aklıma
Yokluğun fırtına olur sevinçlerimi kırar
Ülkem gibi ağlarım yâr
Seni görüşüm Artvin’de bahar…

RAKININ ÜRETİMİ, SATIŞI, İÇİMİ SERBEST ŞARKI İÇİNDE YASAK!

Sadece bir yerde “rakı” adı geçtiği için yasaklı şarkılar listesine alan TRT’ye tepki gösteren Artvinliler, “TRT 1980 askeri darbe sonrası bir çok sanatçıyı ve şarkılarını yasaklamış, o zaman da aynı tepkiyi göstermiştik. Sanat yasaklanamaz. Bugün de aynı şeyler yaşanıyor. Hükümetin en çok vergi aldığı en çok kazandığı “rakı”nın adı şarkının içinde geçiyor diye yasaklanması çok enteresan. rakının satışı serbest, içimi serbest ama şarkı içinde olunca yasak…. Ne diyelim sözlerine yer verdi.

ŞARKIYI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
https://www.youtube.com/watch?v=UvMs6WsCnkA

HABER:  SAMİ ÖZÇELİK