images

Artvin’in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011’deki mitingi öncesi, yaşam savunucularıyla birlikte HES ve benzeri projeleri protesto ederek, “Suyuma, Çayıma, Doğama Dokunma” sloganları atan gruba mğdahale eden polisin sıktığı biber gazı sonrası fenalaşarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu, ölümünün 6. yılında da Hopa’da anıldı.

Anma için Hopa Belediye parkında toplanan yaşam savunucuları ‘Yaşasın Hopa direnişi’ sloganları atarak Metin Lokumcu’nun hayatını kaybettiği Hopa Meydanı’na yürüdü. Burada saygı duruşunda bulunan ve alana karanfil bırakan grup adına konuşan Halkevleri Hopa yöneticisi Kamil Ustabaş, 6 yıl önce Hopa’ya seçim mitingi yapmaya gelen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’a, Hopalıların, çaya, suya ve geleceklerine dokundurtmayacağı mesajı verdiğini belirterek;

“O gün Metin Lokumcu’yu aramızdan aldılar. Yine daha sonrasında Gezi Parkı’nda yükselen isyanın sesi demokrasi, özgürlük ve barış talebiydi. Sokaklar hak arayanlarla özgürleşti. Copla, silahla, gazla saldırdılar. Gezi isyanında 7 can daha kaybettik. Türkiye tarihinin direnişleri bedel ödeyerek yazılıyor. Bu tarihin yaprakları diktatörlerin çöküşünü yazacak. O tarihin içerisinde Hopalıların onurlu direnişi de yer alacak” dedi.

Grup daha sonra Hopa’nın Kemalpaşa Beldesi Dereiçi Köyü’ndeki Metin Lokumcu’nun anıt mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Lokumcu için düzenlenen anma törenlerine Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu ile ailesi ve yakınları ile CHP, ÖDP, ESP, Halkevleri, DEKAP, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyeleri ile birçok sivil toplum örgütünün temsilcisi de katıldı.