Belediye-İş Temsilcisi AKP’li Belediye Başkanının Makamında Darp Edildi…
Ömer ŞAN

           2-belediye-is-saldiri

İşyerlerindeki sendikalı işçilerle birlikte özellikle muhalif sendikacılara karşı sürdürülen baskı ve yıldırma çabaları artık fiili saldırılara dönüştü.

Rize’nin Hemşin İlçe Belediyesinde devam eden toplu Sözleşme görüşmelerinde kan aktı. Edinilen bilgilere göre, toplu sözleşme görüşmeleri için Belediye Başkanı’nın makamına çağrılan Belediye-İş Sendikası temsilcisi Rıfat Yazıcı, Belediyenin Muhasebe Müdürü tarafından saldırıya uğradı.

Saldırı sırasında yüzüne oldukça sert darbeler alan ve burnu kırılan Yazıcı, neye uğradığını şaşırırken, yüzü kanlar içinde kalırken, işyerindeki arkadaşları tarafından hastaneye götürüldü. Yüzünde ve burun kısmında çeşitli darbeler alan ve yaralarına dikiş atılan Yazıcı’ya 10 günlük iş göremez raporu verildi.

Belediye-İş Sendikası Genel Merkezinden yapılan açıklamada, “Belediye-İş, temsilcisinden şube yönetim kurulu üyelerine, Genel Merkez Yöneticisinden üyesine kadar, karşılaştığı tüm hukuksuzlara ve zorbalıklara rağmen korkmadan, çekinmeden mücadelesine kesintisiz devam eden, üyelerinin hakkını savunan bir sendikadır. Bizi sindiremeyecekler” dendi.

Saldırıya sert tepki gösteren Belediye-İş Rize-Artvin Temsilcisi Yaşar Kaspar ise, sendikalarının örgütlü olduğu Rize’nin Hemşin ilçesinde, toplu sözleşme görüşmesi yapmak için çalıştığı yerden, Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar tarafından makamına çağrılan İşyeri Temsilcisi Rıfat Yazıcı’nın, toplu sözleşmeden kaynaklı taleplerden dolayı Muhasebe Müdür vekili Murat Güzey’in önce sözlü saldırısına uğradığı, ardından da fiili saldırısı sonucu darp edilerek yaralandığını kaydetti.

Saldırı sonucu burnu kırılan ve 10 günlük rapor alan Yazıcı’nın, tüm yaşananları tutanak altına aldırarak savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu anlatan Kaspar, “Bu yaşananlar insani olarak ahlaksızlık, hukuki olarak da suçtur. Makam sahibi, oturduğu koltuğun sorumluluğunu bilmelidir. Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar, o makamda Hemşinlileri temsil etmektedir. Makamı, mevkii ne olursa olsun hiç kimsenin Hemşinlilerin adını, böyle seviyesiz, mafyavari ve hukuk dışı hareketlerle lekelemeye hakkı ve yetkisi yoktur. İnsanlıktan biraz nasibini alan kişi, makamına davet ettiği kişinin kendi misafiri ve işçilerin temsilcisi olduğunu bilmek zorundadır. Makama davet edilen kişiye gelecek bir fiske dahi, önce o makama ardından o makamda oturan kişiye hakarettir” dedi.

Belediye-İş Genel Merkezinin açıklamasında ise, yaşanan saldırı sonrasında Belediye Başkanı’nın, saldırıyı yapan kişi hakkında gerekli soruşturmayı açmasını, makamında yaşanan olay için de saldırıya uğrayan sendika temsilcisi ve kendi işçisinden özür dilemesini beklediklerini kaydedilerek, “Ancak Hemşin Belediye Başkanı, bu açıklamanın yapıldığı ana kadar ne soruşturma açtırmış ne de temsilcimizden özür dilemiştir. Bu tavırsızlığının, Muhasebe Müdürvekili Murat Güzey’in yaptığı seviyesizliği, eşkıyalığı onaylamak anlamını geldiğini bilmelidir. Belediye Başkanı’na yaranmak ve kendinin ne kadar ‘yararlı’ bir eleman olduğunu göstermek için, temsilcimize görevi başında saldıran Murat Güzey’e insani olarak bir uyarı yapmaya gerek yoktur, o yaptığı bu eşkıyalığın hesabını yargı karşısında verecektir” diye konuştu.

Saldırıyı gerçekleştiren Güzey’in yaptığı hareketin, TCK’ya göre 2 ayrı suça girdiği anlatılan Belediye-İş açıklamasında ayrıca, “Birinci suçu, kişiyi hayati tehlike getirecek boyutta yaralamaktır. İkinci suçu ise, TCK’nun 118. Maddesine aykırı davranmaktır. İlgili madde, cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesine, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini gerektirmektedir. Belediye-İş, temsilcilerinin ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korkmadan, çekinmeden korumakta kararlıdır.  Belediye-İş; insan müsveddelerinin üyelerimize ve temsilcilerimize yönelik sözlü ve fiili saldırılarına karşı pabuç bırakmayacak, bu eşkıya hak ettiği cezayı alıncaya kadar konunun takipçisi olacaktır” şeklinde tepkiler de dile getirildi.