ARTVİNLİLER ANITKABİR’DE

Her yıl gelenek olduğu üzere, bu sene de Artvin’in kurtuluşunun 96. yıldönümünde Ankara’da yaşayan Artvin vakıf ve derneklerinin temsilcilerinden oluşan 200’ü aşkın kalabalık bir heyet 7 Mart 2017 günü Anıtkabir ziyaretinde bulundular.

unnamed (11)

Aslanlı Yolda toplanan Artvinliler, yürüyerek tören alanına geldiler. Saat 14’te mozoleye çelengi Artvin vakıf ve dernekleri adına Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı Başkanı Demir Akın koydu. Çıkışta merdivenlerde hatıra fotoğraf çektirdiler. Daha sonra Misakı Milli Kulesinde şeref defterini imzalayan Demir Akın, şeref defterine şunları yazdı.

unnamed (14)

“Büyük Atatürk
Artvin’in kurtuluşunun 96. yıldönümünde yine huzurundayız.
40 yıllık esaret hayatını sona erdiren yüksek iradenizin ve arkadaşlarınızın önünde saygı ve şükranla eğiliyoruz.

unnamed (12)

Bize teslim ettiğin Cumhuriyeti ve emanet ettiğin Artvin’i, Cerattepe’den Hod’ya, Papart vadisinden Karçal’lara, Kamilet vadisinden Maçahal’e, Maral şelalesinden yaylalarımıza kadar korumaya ant içtik.

unnamed (15)

Artvin senin ve eserlerinin koruyucusu olmayı sonsuza kadar sürdürecek.”

unnamed (16)

ARTVİN TARİHİNİ BİLMEK

Doğrusu şu ki, Artvinliler 7 Mart 1921 tarihinde Artvin’in anayurda katılmasını, diğer bir deyişle “kurtuluş” gününü 96 yıldır gururla ve coşkuyla kutlamaktadır. Ancak şöyle de bir gerçek var ki; Artvinlilerin Artvin’in Türkiye’ye katılma öyküsünü tam olarak bildikleri söylenemez.

unnamed (7)

İşte kısmen de olsa bu eksiği gidermek adına Ankara’daki dernek ve vakıflar son iki yıldır her 7 Martta; Artvinlileri Artvin’in yakın geçmişi konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmektedir.

unnamed (5)

Bu çerçeve de Anıtkabir töreninin ardından topluca Dikmen Keklikpınarı’ndaki Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfına gidilerek Vakıf  Başkanı Demir Akın, bir saate yakın bir süre Artvin’in kurtuluşuyla ilgili sunum  gerçekleştirdi.

unnamed (8)

Akın, katılımcılara Artvin’in Kurtuluş Tarihinde önemli olayları anlatan, Teşkilatı Mahsusa’nın, 1914-1918 arasındaki bölgedeki faaliyetleri ile Kafkasya bölgesinde yaşanan gelişmeleri anlatırken aynı zamanda özellikle bu alanda yapılacak lisansüstü ve doktora çalışmalarının Artvin Vakfı tarafından destekleneceğini belirtti.

Daha sonra  Ahmet Atay’ın tulumu eşliğinde horon oynandı.

FOTOĞRAFLARDA ARTVİN  SERGİSİ

6.Artvin Tanıtım Günleri kapsamındaki son etkinlik ise Kızılay Metro İstasyonu Sanat galerisinde 13 Mart 2017 pazartesi günü açılış yapıldı.

unnamed (4)

Açılışa, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yanında kalabalık bir Artvinli grubu katıldı

unnamed (10)

Açılış kurdelesini AKYD Başkanı Sabriye Tuncay’la birlikte dört Artvinli kadının kesmesinin ardından Tekin Pehlivan’ın akordeonu ve Mürsel Demir’in tulumu eşliğinde horun oynandı.

unnamed (6)

Tüm ilçelerimizin fotoğraflarını kapsayan ve bir turizm merkezi olma yolunda ilerleyen güzel ilimizin şimdiye kadar keşfedilmemiş çok sayıda güzelliklerini görsel şölene dönüştüren bu serginin on binlerce Ankaralının her gün önünden geçtiği bir mekânda yapılan sergi 17 Mart’a kadar sanatseverlerin beğenilerine açık olacaktır.

unnamed (13)

60’a yakın  fotoğrafın yer aldığı sergi de ; Rasim Yılmaz (13),  Özgür Kalın (3),    Vedat Cengiz Demiral (4), Fuat Yüksek (4), Alpaslan Tanrıverdi (2),  Hasan Vanlıoğlu (2),  Murat Güngüt (2), Sami Türkay (2), Mustafa Hacıoğlu, Ümit Özgüler, Süleyman Kurt, Sedat Ayar, Ahmet Bozkurt, İsmet Sakarya, Şule Halıcı, Cevdet Ağduman, Koray Dedebek, Hasan Halıcı (2), Özkan şahin, Hasan Aydın, Ayhan Öztürk (2), Taner Kara (3),  olmak üzere yaklaşık 60 fotoğraf sergilendi.

unnamed (9)