CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal 2 Temmuz Sıvas Katliamının yıldönümü nedeniyle   “Adalete yürüyeceğiz, insan canı yakan zihniyete zaman aşımı  işlemesin diye,” “yürürken döktüğümüz her damla ter 24 yıldır yanan ateşe su niyetinedir.” Dedi.

Mahmut Tanal’ın basına yaptığı açıklama şöyle:

24 yıl önce bugün tarihin en utanç verici, en cani ve ülke tarihinde kara leke olarak kalacak Madımak olayı yaşanmıştır. Madımak Otel’inde yanan canların acısı ilk günkü gibi taze ve yüreğimizdedir. Madımak’ta yanan 33 can, sadece mezhepsel bir katliam değil, adaletin de katledildiği vahim bir olaydır. Suçluların cezalandırılmaması, Sivas davasının zaman aşımına uğrayarak kapanması, ülkenin Cumhurbaşkanının zamanaşımı kararına ilişkin ‘ülkemizin için hayırlı olsun’ yorumunu yapması ülkemiz adına, adalet adına utanç vericidir. Bu sebepledir ki sadece canımız değil adalet de katledilmiştir.

Adaletinin bir kez olsun zarar gördüğü bir ülke, ardı arkası kesilmeyecek katliamlara, haksızlıklara gebedir. Bu topraklarda yaşanmış yüzyılın en büyük trajedilerinden biri olan Madımak’ın sorumlularıyla yargı önünde hesaplaşılsaydı ve sonuçları caydırıcı olsaydı, hiç kimse dini istismar etmeye cesaret edemeyecek, dini kullanarak devlet kademelerine sızmayı kimse göze alamayacak, günümüze kadar uzanan 15 Temmuz hain darbe girişimi dahi belki yaşanmayacaktı. Sivas’ta o ateşi yakan zihniyet ve engel olmayan zihniyet ile 15 Temmuz’da Meclis’e bombalar yağdıran zihniyet aynıdır. Adalet yürüyüşümüzün 18. Gününde bugün Madımak’ta yanan canlar için de yürüyeceğiz. Adaletin sağlam temellere oturtulması, başka katliamların yaşanmaması adına elzemdir. Sivas’ta 24 yıldır yanan ateşi söndürmek, biraz olsun acılarını dindirmek için adalet yürüyüşümüz devam edecek. Adalete yürüyeceğiz, insan canı yakan zihniyete zaman aşımı işlemesin diye. Adalete yürüyeceğiz, katliamcılar, darbeciler adaletten kaçamasın diye. Adalete yürüyeceğiz hoşgörü dinimizi kullanan yobazlar katliam yapamasın, 15 Temmuz’lar yaşanmasın diye.

Bugün attığımız her bir adım yakılan aydınlarımız içindir, yürürken döktüğümüz her damla ter 24 yıldır yanan ateşe su niyetinedir. Sivas ve diğer katliamlarda yitip giden masum vatandaşlarımızı ve aydınlarımızı saygıyla anıyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarının ise hiç dinmeyen acılarını paylaşıyorum.