Cerattepe’de yapılan sözde(!) maden çalışması özde doğa katliamı devam ededursun, doğa yavaş yavaş deforme olmaya başladı bile. Sular, dereler kirleniyor, heyelanların on binlerce yıllık doğal bariyerleri olan ormanlarda açılmalar Artvin’in karşısından çıplak gözle görüşmeye başlandı bile.

Cerattepe’de karşı duran Artvin Halkı madene değil, doğanın katline, Artvin’in yok olmasına karşı çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. Ama gerek maden şirketi, gerekse maden şirketinin yandaşları kalemşorları bunu hep “maden karşıtları” diye lanse ettiler!. Devletin zenginleşmesini istemeyen hainler demeye getirdiler!.. Ajan dediler, atmadıkları pislik kalmadı!. Ama Güneş balçık tutmuyor beyler. Gerçeklerde er geç ortaya çıkıyor, saklanamıyor!

Siz, maden şirketinin yazarları çizerleri, destekçileri şimdi Hatila tarafına bir gidin bakın. Gavur Deresi’ne bakın, Orada sulama suyu olarak kullanılan suya bakın. Artık hayvanlar bu suyu içemiyor mutlu musunuz? Hatila’daki 80 yaşındaki Mevlüt amcanın gözyaşlarından mutlu musunuz? Bitkiler, bağ, bahçe zehirli, kirli su ile sulanıyor mutlu musunuz? İçme suları bulandı. Bu su aşağıya doğru etrafını kirlete kirlete, zehir taşıya taşıya Hatila Milli Parkı içindeki Hatila Dersine iniyor. Hani Cam Terası yaptık ya turistler için. Çimdi oradan gelen bu kirli, gri zehirli suları izletirsiniz. Bu kirlenme Baraj gölüne gidiyor. Bunda sonrasını anlatmamam gere var mı; Mutlu musunuz?

Bilmeden destek yazıları yazmış olabilirsiniz. O zaman gözleriniz bunu göremedi, aklınız idrak edemedi diyelim. Bari şimdi gidin de bir haber yapın. Maden şirketine, bunun nedenlerini kendi dilinizle sorun. Bu memleket maalesef hepimizin.

Maalesef diyorum çünkü siz ses çıkarmıyorsunuz. Sizleri Hatila’ya, 2. Galerinin olduğu yere, ilk galeriye gidip kontrol yapmanızı bekliyorum. Çünkü size verilen metinleri olduğu gibi başlıklarıyla noktasına virgülüne dokumadan sormadan sorgulumadan yayınladınız. Şimdi maden şirketine deyin ki, Hani zarar vermeyecektiniz? Hani doğa kirlenmeyecekti, Hani derelerimiz kirlenmeyecekti, Hani teknoloji çok gelişmişti, minimum zarar olacaktı?: Bu nedir, Bunu izah edin diye sorun, sorgulayın ve eleştirinizi Artvin için yapın. Çünkü Artvin olmasa siz olmayacaktınız. Dedeniz, geçmişiniz, çocuklarınız.Artvin’in suyunu içtik, ekinini yedik, havasını soluduk yaşadık değil i?

Kimliğinde Artvin yazıp ta bu doğa katliamından etkilenmeyecek tek bir kişi bile tanımıyorum. Ben şundan çok eminim ki, Artvin Halkı, hatta daha ileri gidiyorum geçmişte madenden yana tavır alanlar bile çok yakın zamanda bu hoyratça doğa katliamına karşı; “Hop, hemşerim, ne yapıyorsun? Hani yaşam alanlarım, suyum, toprağım, evim, barkım, geçmişim geleceğim zarar görmeyecekti. Daha başlamadan doğanın içine ettiniz. Böyle madencilik yapacaksanız biz yokuz” diyecekleri günler inanın uzak değil dostlar.

Cerattepe’de madene karşı çıkanlar bu yaşanacakları önceden gören, öngörülü insanlardır. Burada yapılacak madencilik Artvin’in mezarlığıdır. Bir ili toptan gömeceğiniz 4 bin 406 hektarlık devasa mezarlık. İçinde günahsız, masum bebeler, çocuklar, kimseyi ayırt etmeksizin AKP’lisi CHP’lisi, MHP’lisi, ÖDP’lisi SAADET’lisi inananı, inanmayanı, kısaca kimseyi ayırt etmeden içine gömüleceği zehirli toplu katliam mezarlığı olacak Artvin!

Bilim insanları ne demişti hatırlayın; Burada yapılacak her bir çalışma telafisi imkânsız zararlar verecek. Kamu yararı da yok!. Bu gerçek Danıştay, burada madencilik yapılabilir kararı verse de

değişmeyecek. Galileo’nun başına gelen maalesef başımıza geldi. Geçmişte Cerattepe için yazdığım bir yazı vardı “Ceratttepe ve Pompei” başlığı ile orada kullandığım birkaç cümleyi sizinle paylaşayım:

Maden şirketleri Afrika’yı aralarında nasıl paylaşıp madenlerini sömürüyorlarsa aynı taktik Türkiye için de uygulanmaktadır. Afrika’da altın, elmas, platin, uranyum, bakır çıkıyor diye kara kıtada yaşayanlar zengin mi oldu. Demek ki maden çıkarılan ülkeler zenginleşemiyor. Ama çıkaran maden şirketleri devletlerden daha zengin hale gelebiliyor!.

Onun için Cerattepe’de maden çıkacak diye Artvin’in zenginleşmeyeceğini ilkokul çocukları biliyor!. Murgul, Damar nasıl fakirlik içinde kıvranıyorsa aynı şey Artvin Merkez’in başında gelmeyecek mi? Şimdiden evler satılmıyor. İnsanlar Artvin’de ev almaktan kaçınıyor. Sizce neden beyler?

Sorun; bunu göremeyenlerde. Yerelde birkaç gazeteci olaylara tamamen şahsi çıkar karşılığı madencilerin ağızlığı ve gözlüğü ile bakınca sırtına vurulan semerle onların değirmenine su taşıyor!. Amaçlarına ulaştıkları gün, bu kişileri tanımayacaklar!.

Bu muhteşem dizaynın sahibi Allah’tır. Kul denen, insan denen zavallı yaratık, bu kutsal yapıyı bozmaya kalkışırsa bunun insanoğluna bedeli çok ağır olur. Tarihteki Nuh Tufanı’nın adı Cerattepe laneti olur ki, Pompei şehrinin lanetini Artvin Halkı yaşar!. Bu lanet, felaket olarak yaşanmaya başlandığında maden taraftarı, karşıtı, AKPli, MHP’li, CHP’li Dindar, az dindar, kadın erkek, genç, yaşlı, başkan, memur, amir işçi, ayırımı yapmayacaktır. Herkes bunun altında kalır!.

Özet olarak Artvin Halkı 25 yıldır neye imza attığını, ne yaptığı çok çok iyi biliyor. Onun için başı dik ve alnı aktır. Caddenin ortasından bu yüzden gezebilmektedir. Maden çıkarılacak yer var, çıkarılmayacak yer var.

Biz zaten ülkeyi ayakta tutmak için dünyanın en çok çalışan ve en çok vergi veren toplumuz. Onlar vergi bile vermemek için kırk dereden su getirip alavere, dalavere dolaplarıyla her şeyimizi alıp götürüyorlar!. Salkımı onların talkımızı bizim. Biz imzamızı yarınlarımız için, geleceğimiz, çocuklarımız, Artvin’imiz, ülkemiz, halkımız için atıyoruz. Ya siz?..

ESEN KALIN