HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, 12 bin yıllık tarihi miras Hasankeyf’te dinamitlerle gerçekleşen doğa ve kültür kırımına dikkat çekmek amacıyla kendini zincirlerle Hasankeyf’in kayalarına bağladı. Yetkililerden dinamitleme işleminin biteceğine dair sağlam bir taahhütte bulunana ve dinamitleme durana kadar eylemini sürdüreceğini belirtti.

Aslan, şöyle konuştu:

Dünyanın hiçbir yerinde bu güzelliği bulamazsınız. Bu güzelliği bir daha insanlara göstermemek istiyorlar. Bu güzelliğin kalıcı olması için mücadele ediyoruz. Bu ideolojiler üstü bir durumdur. Ben insanım diyen herkes elini taşın altına koymalıdır. İnşallah bu eylem dinamitleri susturacaktır.

Biz Türkiye’deki 80 milyon, dünyadaki 7 milyar insanın vicdanına güvendik. Bizi buraya getiren de vicdanımızdır. Tarihe, kültüre olan sorumluluğumuzdur. İnanıyorum ki bu eylemi duyan herkes Hasankeyf için bir şeyler yapma isteğindedir. Mekansal olarak ayrı olsak da milyonlarca insan Hasankeyf’in kurtarılmasını gönülden istiyorlar.

Hasankeyf binlerce yıl bizi bağrına bastı şimdi sıra bizde
Biz Hasankeyf’e sahip çıkarken insanlık onuruna sahip çıkıyoruz. Çünkü Hasankeyf binlerce yıl bizi bağrına bastı. Şimdi sıra bizde. Bİzim Hasankeyf’e sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun için de herkes bulunduğu şehirde, ülkede duyarlılık çağrısı başlatmalıdır, bir duyarlılık oluşturmalıdır. Demokratik, meşru bir eylem geliştirmelidir. Ancak bu şekilde bu talana karşı zafer elde ederiz.

Sizin korumaktan anladığınız dinamitlemek mi?
Ne acıdır ki bu talan sadece Hasankeyf’le sınırlı değil. Dersim ormanları yakılıyor, Cerattepe’de ağaçlar kesiliyor, Van’da sadece Van Denizinde bulunan inci kefali yok ediliyor. Türkiye’nin birçok yerinde doğaya, tarihe, kültüre karşı saldırı var. Hem insan olarak hem evrende yaşayan bir canlı olarak buna karşı durmamız gerekiyor. Şu anda Anayasa’nın da, hukukun da, adaletin de onurunu koruyoruz.

Akademisyenler, hukukçular nasıl sessiz kalabiliyor?
Anayasanın 63. Maddesinde devlet tarihi, kültürü korur diyor. Sizin korumaktan anladığınız dinamitlemek midir? Çocuklar bile tarihin kültürün korunması gerektiğinin ne anlama geldiğini bilir. Akademisyenler var, tarihçiler var, hukukçular var. Nasıl sessiz kalabiliyorlar? Pes doğrusu!

Flaşla fotoğraf çekmenin yasak olduğu tarihi mekanda dinamitler patlatıldı
Yöneticilerin Türkiye’yi uluslararası arenada rezil etmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu ülke hepimizin. Dinamitleme görüntülerine hala inanamıyorum. Flaşla fotoğraf çekmenin yasak olduğu tarihi mekanda dinamitler patlatıldı. Böyle bir hukuk, böyle bir sistem, böyle bir vicdan dünyanın neresinde var? Burası bu kadar ucuz mu? Bu halk bu kadar sahipsiz mi?  Biz asla kimseye çiğnetmeyiz kanunları da Anayasa’yı da. Burası kimsenin babasının malı değil. Hasankeyf dedelerimizin ilmek ilmek, milim milim taşıdığı değerler manzumesidir. Sahip çıkmak da hepimizin boynunun borcu.

Dinamitleme durana kadar eylemimi sürdüreceğim
Benim dedem kurtuluş savaşı gazisi. Dedelerimiz bu topraklar dinamitlensin diye gidip savaşmamış. Anayasa çiğnenerek talan yapılıyor. Yetkililer sağlam bir taahhütte bulunana, dinamitlemeyi durdurana, kamuoyuna doyurucu açıkala yapana ve güven verene kadar ben bu eylemi sürdüreceğim. Ben uyuyamam, uyuyamıyorum da. O görüntüleri izleyen kimse de rahat uyuyamıyordur. Yetkililer ne yapıyor? O makamlar size emanettir! O makamlar o koltuklar sizin babanızın malı değil. Hasankeyf’i hep beraber kurtaracağız. Bu tarih kültür mirasını çocuklarımıza, torunlarımıza emanet edeceğiz.

Enerji açığınız varsa Batman’ın dağlarına güneş panelleri kurun
Baraj yapılmak isteniyor, suyun altında bırakılmak isteniyor. Biz biliyoruz ki suyu özelleştirmek istiyorlar. Allah’ın insana, hayvana verdiği suyu parayla satacaklar. Bu su halkın suyu. Birilerinin sermayesine sermaye katmak için değil bu su. Burada bir çok endemik bitki türü var. Hepsi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun hesabını kim verecek? Milyonlarca yılda şekil alan bu güzelim doğa insan müdahalesiyle değişecek. İlla enerji açığınız varsa Batman Türkiye’de en çok güneş alan illerden. Batman’ın etrafında birçok dağ var. Oraya güneş panelleri kurun. Kimse sizi tutmaz. Niye illa ki Hasankeyf niye illa ki baraj? Bu yapacakları barajın ömrünün 60 yıl olacağı söyleniyor. 60 yılı da bulmaz. Halkımız neyin ne olduğunu çok iyi biliyor bu yanlış politikaların karşısında.

Ayrıca Hasankeyflilerin evlerini ucuza alıyorlar, iki katı fiyatına da TOKİ’den daire satıyorlar. Hem Hasankeyfi Hasankeyfli’lerden al hem de onların üzerinden kar elde et.

Türkiye ve dünya Hasankeyf’le güzel
Burası sadece Hasankeyfli’lerin değil. Türkiye ve dünyanın ortak kültür mirasıdır. Hasankeyf giderse bir daha dönmez. O zaman yakınacağız ama son pişmanlık fayda etmeyecek. Torunlarımız gelecekte bu görüntüleri izlediği zaman, “dedelerimiz atalarımız ne yapıyordu” diye bize soracak. Onların tükürüklerinin muhatabı olmamak için bizim insani görevimizi en iyi şekilde ifa etmemiz, Hasankeyf’i kurtarmamız gerekiyor.

Hasankeyf nasıl bütün halklara, dillere, dinlere ev sahipliği yapmışsa bugün de bütün partiler, dinler, diller, ırklar tarafından kucaklanmaya hakkı var. Türkiye ve dünya Hasankeyf’le güzel.