DEREYE DUSEN YAVRU KARACA ICIN SEFERBER OLDU FOTO: DHA

Borçka’da DSİ’nin taşkın koruma projeleri kapsamında yaptığı yüksek  perde beton duvarlarıyla çevrili dereye düşen karaca yavrusu dereden ÇIkamayınca boğuldu. Karaca yavrusunu kurtarmak isteyen bir vatandaş kendi imkan ve çabalarıyla dereye indi. Sudan çıkardığı karacayı hayata döndürmeye çalışan vatandaşın çabası cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Borçka’da İlçesi Kale köyünde su içmek için dereye indiği tahmin edilen yavru karaca, dere ıslahı nedeniyle yapılan yerel basında da sık sık eleştirilen yüksek  perde beton duvardan çıkamayınca suda boğuldu. Köy sakinlerinden Gökhan Kasımoğlu, yavru karacanın dereden çıkmak için mücadele ettiğini görünce tereddüt etmeden kurtarmak için dereye indi. Etrafta bulduğu ağaç dalının yardımıyla karacayı sudan çıkartan Kasımoğlu, yavru karacayı hayata döndürmek için önce kucağına alarak yuttuğu sudan kurtulmasını sağladı daha sonra suni teneffüs ve kalp masajı yaptı. Bütün uğraşlarına rağmen kurtaramadığı yavru karacayı çevrede bulunan vatandaşların yardımıyla dereden çıkarttı.

İKİ DAKİKA ÖNCE İNSEM BELKİ DE YAVRUYU KURTARACAKTIM BU DUVARLARI YAPARKEN NEDEN CANLILAR  DÜŞÜNÜLMEDİ!

Gökhan kasımoğlu, yavru karacanın yanına 2 dakika önce inmiş olsam, beklide kurtarmıştım. Ama 5 metrelik duvardan inmek için çok zaman kaybettim. Allah korurusun bir çocuk düşse bir, insan düşse kurtarmak için inecek yerimiz yok. Bu duvarları yaparken en azından mahalle aralarında inmek için merdiven yada başka bir sistem yapılabilirdi.” dedi.

GAZETECİ SAMİ ÖZÇELİK ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI  VEYSEL EROĞLU’NA BU SORUYU SORARAK UYARMIŞTI

2017 yılı Son Koordinasyon toplantısında  Taşkın koruma ile ilgili konuşan gazeteci Sami özçelik taşkın koruma projesinin hatalı olduğunu bunu Artvin’i 2 kez ziyaret eden  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ilettiğini,

DSİ’NİN TAŞKIN KORUMALARI HATALI, SELLERE NEDEN OLUYOR!

Artvin’de ne zaman yağmur yağsa herkesin yüreğinin ağzına geldiğini, sürekli derelerin taştığını, bunda hatalı dere taşkın korumalarının önemli rol aldığını iddia eden gazeteci Sami Özçelik; “DSİ’nin en çok iş yaptığı para harcadığı projeleri taşkın koruma. Ancak hatalı yapılan taşkın korumalar bu taşkınlara neden olmakta.

Çünkü dere yatakları daraltılıyor ve 90 derece dik beton duvarların içine alınan dereler hızlanıyor. Kıvrımlar ortadan katlığı için dere akış rejimi bozuluyor. Bununla ilgili bir rapor tutuyor musunuz? Ben bunu Sayın Bakan’a da söylemiştim. Her yağmur yağdığında Arhavi, Hopa, Borçka sel altında kalıyor. Yüksek duvarlı taşkın koruma nedeniyle suya erişim sağlanamıyor. Buraya bir hayvan düşse, bir insan düşse nasıl çıkarılacak? Bu konuda ne yazık ki bir çalışma yapılmıyor. Bunun çözümü ne olacak sorusunu sordu.

Karaca’nın düştüğü yerden bir insan da düşebilirdi. O zaman bunun sorumlusu kim olacaktı? BU sorun ortada durdukça başka hayvanlar da boğulacak.

HABER: ARTVİN POST