IMG_9803 (1)

Artvin’de geçimini hayvancılıkla sağlayan hayvan yetiştiricileri tedirgin ve çok üzgün… Artvin’de büyükbaş hayvanları  “ŞARBON”dan sonra “ÇİÇEK” vurdu.  Artvin’de Özellikle son 2 yılda artan oranda yaşanan hayvan ölümleri ve kayıpları neler oluyor sorusuna cevap arıyor?  Gıda Tarım Ve hayvancılık İl Müdürlüğü bu konuda yetersiz kalıyor.  .

Türkiye genelinde ve Artvin’de son 5 yıl içinde sadece hayvanlar değil, bitkiler de olumsuz etkilenmekte, hiç görülmemiş hastalıklar yaşanmakta. Çok acı bir örnek, milyonlarca yıldır varlığını sürdüren şimşir ağaçları  yok oldu!. Batı menşeli hayvan hastalıkları yaşanıyor.  Meyve ve sebzelere dadanan zararlı kımıllar, sinekler büyük zarar veriyor ve hastalık yayıyorlar. İlgili kurum ve yetkililer yaşananları normal, olabilir olarak yorumlarken,   bilim insanları ise giderek bozulan yaşam alanları, hava, toprak ve su kirliliği, küresel ısınmanın getirdiği büyük sorunlar, GDO’lü bitki ve hayvanlar bütün dünyayı, ülkemizi, ilimizi de etkilediğini dile getiriyor..

Artvin’in Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa ilçelerinde büyükbaş hayvan ölümleri, bölgede tedirginliğe neden oluyor. İlçelerde anonslar yapılarak “Hayvanlarınızı dışarı çıkartmayın” uyarısında bulunuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri de ölümlere neden olan hastalığın tespiti için çalışma başlattı.

ARTVİN’DE BÜYÜKBAŞ HAYVAN ÖLÜMLERİ TEDİRGİN EDİYOR

Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa ilçelerinin bazı mahallelerinde şüpheli hayvan ölümleri meydana geldi. Ani hayvan ölümleri hayvan üreticileri tedirgin ederken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bölgeye gitti. Bölgede 4 büyükbaşın, üzerinde yaralar oluşması ve bitkin düşmesinin ardından kısa bir süre sonra telef olduğu belirtildi. İlçelerde bazı büyükbaş hayvanlarda da görülen durum üzerine ilçe belediyelerince hoparlörlerden anons yapılarak “Hayvanlarınızı dışarı çıkartmayın” uyarısında bulunuldu. Hayvan sahipleri ise hasta olduklarını gözledikleri büyükbaş hayvanlarını kendi imkanlarıyla ahırlarında dezenfekte ederek korumaya çalışıyor.

IMG_9875 (1)

‘ÜZERİNDE YARALAR ÇIKTI’

Hopa ilçesi sakinlerinden Sevim Topal (63) 10 yaşında olan ineğinin yemek yemediğini ve üzerinde de yaralar çıktığını anlatarak, “O benim evimin direğiydi. 10 yıldır birlikteyiz. Geçimimi ineğimin sütüyle sağlıyorum. Birden bire hastalandı. Üzerinde yaralar çıktı. Yemiyor, su içmiyor. Eskiden ayna gibi parlardı, şimdiki hali beni çok üzüyor” dedi.

YÖRE SAKİNLERİ TEDİRGİN

Hayvan sahibi Filiz Topaloğlu de “Şimdiye kadar bu bölgede böyle bir şey görmedik-duymadık. Yetkililer geldi bize ‘çiçek’ hastalığı olabileceğini söylediler. İnsanlara bulaşmazmış ama ‘Siz yine de tedbirli olun’ dediler” diye konuştu.

Geçimini süt satarak elde eden Nuray Topaloğlu ise tedirgin olduklarını dile getirerek, “Benim hayvanlarım hasta değil fakat tedirginiz. Ya bizim hayvanlarımıza da bulaşırsa diye” ifadesinde bulundu.

Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri hastalıkla ilgili başlattıkları çalışmaları sürdürürken, Artvin Valiliğince de konuyla ilgili açıklama yapılması bekleniyor. Bu Hastalık ilk önce 2013 Kahramanmaraş’ta  yılında görülmüş. Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği  bu hastalığın görülmesinin ardından, koruyucu tedbir amaçlı çalışmayı başlatıyor. (ADSYB) il genelinde etkisi her geçen artarak devam eden ve halk arasında çiçek hastalığı olarak bilinen büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı ve alınacak tedbirler hakkında çiftçileri bilgilendiriyor..

IMG_9859

HASTALIK TAZMİNATLI HASTALIKLAR LİSTESİNE EKLENDİ”

Hastalık nedeniyle meydana gelen kayıpların önlenmesi amacıyla hastalığın 2014 yıl tazminatlı hastalıklar listesine eklendiğini de belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, “5996 sayılı kanuna göre Madde 4.(6) ‘Bir yerde bulaşıcı hayvan hastalığı ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinden haberdar olan ilgililer, durumu Bakanlığa ihbar etmekle yükümlüdür. Hastalıkta oluşabilecek kayıplar nedeniyle 2014 yılı tazminatlı hastalıklar listesine ilave edilmiştir. Laboratuvar muayenesi ile hastalık tespit edildikten sonra öldürülen veya itlaf edilen sığırlar için hayvan sahiplerine takdir edilecek kıymetlerinin tamamı tazminat olarak ödenir’ ibaresi yer almaktadır” diye konuştu.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK