Ben orhan veli
1914’te doğdum.
1 yaşında kurbağadan korktum.
9 yaşında okumaya,
10 yaşında yazmaya merak sardım.
13’te Oktay Rıfat’ı,
16’da Melih Cevdet’i tanıdım.
17 yaşında bara gittim.
18’de rakıya başladım.
19’dan sonra avarelik devrim başlar.
20 yaşından sonra da para kazanmasını ve sefalet çekmesini öğrendim.
25’te başımdan bir otomobil kazası geçti. 
çok aşık oldum. 
hiç evlenmedim.
şimdi askerim.’

ORHANVELi1

Orhan Velİ, ölümünün 68’inci yılında Taksim Meydanı’ndan Aşiyan Mezarlığı’na yapılan şiirli yürüyüşle anıldı. İlki 1996 yılında düzenlenen yürüyüş Orhan Veli’nin kabri başında yapılan anmayla sona erdi.

Ünlü Şair Orhan Veli, 10 Kasım 1950 yılında  Ankara’da sokakta yürürken bir belediye çukuruna düştü ve başından yaralandı. Bu düşüşün önemsiz bir şey olduğunu düşünen Orhan Veli  iki gün dinlendikten sonra İstanbul’a gitti. İstanbul’da bir arkadaşının evinde öğle yemeği yerken fenalık geçirdi ve 14 Kasım 1950 hastaneye kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği anlaşılan Orhan Veli  aynı gün akşama doğru hayata gözlerini yumdu.

Orhan-Veli-KanıkOrhan Veli Kanık Kimdir?

1914 yılında İstanbul’da doğan Orhan Veli, eğitim hayatını tamamladıktan sonra Ankara PTT Genel Müdürlüğü’nde memur olarak görev yaptı. Daha sonra  MEB Tercüme Bürosu’nda çalışmaya başlayan Orhan Veli, İlk yazılarını lise yıllarında çıkardığı ‘Sesimiz’ adlı okul dergisinde yazdı. Şiirleri ‘İnsan’, ‘Ses’, ‘Gençlik’, ‘Küllük’, ‘İnkılapçı Gençlik’ dergilerinde yayımlandı.

1941 yılında lise arkadaşları olan Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday ile birlikte ‘Garip’ adlı şiir kitabını yayınladılar. Daha sonra Orhan Veli, 1949 -50 yılları arasında 15 günde bir yayımlanan ‘Yaprak’ dergisini çıkarmaya başladı. Orhan Veli, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak Garip akımının kurucusu oldu. Orhan Veli, şiirin yapısını değiştirdiği için çok eleştirildi fakat Orhan Veli’nin yazıları dilden dile çevrildi.