Haber ve Fotoğraflar:
Rasim Yılmaz

“Gece yarısıdır uyan çocuğum
Üç beş paşa gelmiş can ister senden
Zulüm dört bir yanda kana susamış
Dikmiş gözünü de can ister senden”
Rasim Yılmaz

12 Mart ve 12 Eylül faşist darbesinden bu yana uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen ne yapılanlar unutuldu, ne de sistemde bir düzelme oldu. Aksine her iki darbenin yapılmasının temel gerekçesi; emek ve demokrasi mücadelesinin gücünün kırılması, özgürlük ve hak taleplerinin tamamen rafa kaldırılması ve dinci – gerici bir sistemin kalıcılaştırılma çabasıydı, maalesef başarılı da olundu. Kısacası ABD emperyalizminin ülkemize biçtiği rol, her alanda adım adım hayata geçirilmeye çalışıldı ve bu çaba devam etmektedir.

Ancak sistemin uşaklarının hatırlarından çıkarmamaları gereken bir şey var ki; emek ve sermaye çelişkisi var olduğu sürece, ne mücadele son bulacak, ne sistemin günahları unutulacak, ne de burjuvazi rahat uyuyabilecektir…

 

Ankara’da yaşayan Artvinliler, gelenek olduğu üzere  “ATVİN EN GÜZEL ÇOCUKLARINI ANIYOR!” adı altında 5 Mayıs Pazar günü TAKSAV Ankara Şubesi salonunda 12 Eylül 1980 Askeri darbesi öncesi ve sonrası ölen / öldürülen devrimcileri anma toplantısı gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını ve sunumu tiyatro oyuncusu Cengiz Sezgin’in yaptığı etkinlik, tüm “devrim şehitleri” adına saygı duruşuyla başladı.

Avukat Suat Alaybeyoğlu tarafından 12 Eylül sürecinin anlatılmasının ardınsan öldürülen devrimcileri anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

1980 darbesi öncesini emekli öğretmen Müzekkir Saymaz ve o dönemde köy komiteleri (direniş komiteleri) çalışmalarını ise Sedat Altun anlattı.

Yine Fatsa sürecini ise o dönem mücadele de yer almış olan  Aydın Akyazı anlattı.

Aileler adına ise; Kazım Köroğlu’nun yeğeni Ahmet Köroğlu ve 12 Eylül sonrası işkencede öldürülen Orhan Keskin’in  Ablası İpek Keskin Gür birer konuşma yaptılar.

Günümüzdeki süreci ve yapılması gerekenleri ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi  Önder İşleyen’in anlatmasının ardından, Özgüç Yalçın’ın arkadaşları 4 kişilik “Tersine Name  Müzik Topluluğu” grubunun müzik dinletisiyle etkinlik sonlandırıldı.

Kapanış konuşmasını ise yine 12 Eylül sonrası Fatsa’da çatışma da öldürülen Özgüç Tuncay’ın ablası Sabriye Tuncay yaptı.