Sami Özçelik
Artvin

Yusufeli Can derdinde, bazıları yağ derdinde! Yeni yerleşim yerinin inşası devam ediyor. Ama tam bir pandoranın kutusu!. Yetkililer hiç net bir şey konuşmuyor. Yuvarlak sözler, geçiştirilen konular, Yusufeli’nin tam akıbeti hakkında ben inanıyorum ki mevcut Başkan bile bilgi sahibi değil!..
Yusufeli’nde belediye başkanlığı seçimi yenileniyor. Normal şartlarda yan gelip yatarak kazanması gereken seçimi kazanamayan ve 31 Mart’ta mazbatasını alamayan mevcut başkan şok yaşamaya devam ediyor!. Neden böyle bir sonuç ortaya çıktı? Ona bakalım..

Değerli dostlar; Yusufeli halkına bu dönem hava gibi, toprak gibi, su gibi hukukçu bir başkan lazım!. Yusufeli’ne, Yusufeli halkına sahip çıkacak, hakkını arayacak. Masaya Yusufeli yumruğu vurup yuvarlak sözler değil, net ifadelerle haklarını alacak genç bir avukat lazım.Başka bir çaresi başka bir şansı yoktur!. O avukat, işte buy avukattır.

Barış Demirci, Yusufeli’nin tüm umutlarının bittiği anda, artık ne yaparlarsa, ne derlerse razı olacağız, başka çaremiz yok. Maalesef biz paçamızı önceden kaptırdık. Topbaş gitti, Çelik gitti, bizim gücümüz bitti diyen AKPliler bile Barış Demirci’ye oy verdi. Çünkü Yusufeli tam bir sorunlar yumağı içinde. Yusufeli halkı akıbetini bilemez halde Neden mi?..

Şehir kamulaştırılma işlemi henüz bitmedi. Bu evleri kaça alacaklar, yukarıda kaça satacaklar belli değil!. Dünyanın en güzel vadilerinden birinde oturan ve bugüne kadar az, kıt ama bereketli topraklarıyla geçimini sağlayan Yusufeli halkı yeni yerleşim yerinde bağsız, bahçesiz, ahırsız adeta evlerinde gardiyansız hapiste yaşayan zavallı insanlar durumuna düşecek!.

Akan dere yok, Baraj gölüne bakarak da hiçbir şey olmayacak. Artvin, Borçka, Muratlı baraj hölüne bakıyor da ne oluyor ki? Baraj gülüne yaklaşmak girmek tehlikeli ve yasaktır tabelası yazacak!. Ama öyle bir anlatıyorlar ki, Çağın ilerisinde bir ilçe kurulacak. Deniz manzaralı Yusufeli..
Ama gerçekte dört bir yanı etrafı maden şirketlerinin maden çıkarma projeleriyle saracağı maden kasabası Yusufeli olacak!!. .

Yusufeli’ni önce Yusufeli barajı, sonra da madenler yok edecek. Yeni yerleşim yeri de maden kasabası olacak. Nasılsa Yusufeli maden konusunda dünden razı!.. Ne diyelim? Ama üstüne madenler de eklendiğinde Hukuk adamı bir belediye başkanı şu tarihten sonra artık Yusufeli’ne farz olmuştur..

Yusufeli Halkı avukat bir başkan seçmek üzere 2 Haziran’da sandığa gidecek. Ben şunu çok iyi biliyorum ki, AKP’lisi MHP’lisi, CHP’lisi, İYİ Parti’lisi, SAADET’LİSİ, DP’lisi DSP’lisi Partilisi partisizi, genç yaşlı, kadın erkek herkes Barış Demirci’yi başkan seçmek için şimdiden hazır.

Çünkü Yusufeli’nin derdi büyük. Eğer öğretmenlik olsaydı, mevcut başkan biçilmiş kaftandı. Ama Yusufeli varoluş-yok oluş mücadelesi veriyor. Hakkını aramak için çaresizce, umutsuzca koşuşturuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı geldi, aynı şekilde yuvarlak konuşmalarla umut vermekten uzak bir ziyaret gerçekleştirdi. İşte Bakanın Yusufelileri yaptığı konuşması;

“Şu an 3 bin 105 hak sahibimiz var. Hak sahipliğine ilişkin talepler var ve o talepleri de yerinde inceledik. Haklı talepleri yeniden değerlendirmek suretiyle burada hak sahipliği noktasında yeni bir çalışma yürüttük ve buna ilişkin kararnameyi de hazırladık. Cumhurbaşkanlığımıza ilgili bakanlıkların görüşünün alınmasına müteakip göndermiş olacağız ve burada fiilen hak sahibi olan tüm vatandaşlarımıza yer verilme suretiyle yeni yerleşim alanlarını inşallah bu bölgede yapmış olacağız.”

“Şu an bulunduğumuz alanın güneyinde yer alan alanda da şehir merkezinin inşası yapılıyor. Şehir merkezinin içinde camimiz, ticari dükkanlarımız, okulumuz, kaymakamlığımız, spor salonumuz, müftülüğümüz gibi ilçenin ihtiyacı olan tüm birimlerin inşası burada gerçekleşiyor. Diğer bölgelerde de vatandaşlarımızın konut, barınma ihtiyacını gidermek amacıyla hem ticari üniteler hem sosyal donatılar hem de konutların inşası gerçekleştiriliyor.”

“Hazır olan 800 konutun ihalesi çalışmalarını da tamamladık. Önümüzdeki aylar içerisinde de o 800 konutun da ihalesini yapacağız. Akabinde bu hak sahipleri belirlenip netleşmesine müteakip de kalan konutların ihalesini etaplar halinde yapmayı planlıyoruz ve 2020 yılına kadar yapılması planlanan tüm ihaleleri yaparak inşaatlarına başlamayı hedefliyoruz.”

Diğer yandan şehir merkezinin inşasını da hep birlikte incelediklerini aktaran Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orası da devam ediyor. 2020 yılında büyük bir kısmı şehir merkezinde tamamlanacak ve etaplar halinde de bitirmiş olacağız.

Baraj inşaatının bitmesine müteakip de eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde bu bölgeye taşımış olacağız ve gerçekten bizim özlemini duyduğumuz yatay şehirleşme örneğini, mahalle kültürünü yansıtacak, sosyalleşmeyi, komşuluk ilişkisini artıracak bu projede yeni Yusufeli’ni inşallah hep birlikte inşa etmiş ve vatandaşlarımız burada hep birlikte mutlu huzurlu bir şekilde yaşamasına vesile olmuş olacağız.”

Bakan Kurum, konutlarla ilgili vatandaşların endişelerine ilişkin soruya ise “Yapılması gereken değişikliklerin talimatını arkadaşlarımıza verdik. O talimatları yeni projelerimizde dikkati alacaklar hem balkonlarla alakalı hem de daire büyüklükleriyle alakalı süreci inşallah vatandaşlarımızın istediği doğrultusunda projelerimizi şekillendirerek yapıyor olacağız.” yanıtını verdi.

Bakanın ne demek istediğini en iyi Avukat Başkan Barış Demirci anlar. Biz ancak anlamak istediğimiz gibi anlarız. Onun için Yusufeli
tek çaresi, tek umudu Avukat bir belediye başkanıdır. Yusufeli Halkı siyasi görüşlerini bir kenara bırakıp, Yusufeli’nin yetiştirdiği yürekli, cesur genç evladı Barış Demirci’ye 2 Haziran’da daha çok oy verecek ve bu kez kararını net bir skorla açıklayacak… Çünkü Yusufeli halkı diyor ki;
ortada bir mağdur var. Biz, hakkı yenmişlerin, mağdurların savunucusu, avukatı olabilen, babamız olsa haksıza haksız diyebilen bir milletin torunuyuz. Ortada bir mağdurun dışında bir de tüm Yusufeli mağduruz. Bizim Avukat Barış Demirci’ye, Barış Demirci’nin de bize çok acill ihtiyacımız var.