Türkiye eğitim, cinsiyet eşitliği, iş cinayetleri, sağlık, basın özgürlüğü, temel hak ve hürriyetler başta olmak üzere 9 farklı konuda dünya ortalamasının çok altında.

EĞİTİM

Türkiye, 137 ülke arasında 99’uncu sırada yer alırken Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan’ın eğitim sistemi Türkiye’nin önünde yer aldı.

EMEKLİLİK

37 ülkeyi kapsayan en iyi emeklilik araştırmasında Türkiye sondan 3’üncü sırada.yerini aldı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her sene yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke arasında 157’nci sırada yer aldı.

İFADE ÖZGÜRLÜ

ĞÜDüşünce kuruluşu Freedom House, dünya genelinde internet özgürlüğünü değerlendirdiği ‘İnternette Özgürlük 2019’ raporunu yayımladı. Türkiye; Avrupa kıtasında değerlendirme altına alınan İzlanda, Estonya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya arasında ‘Özgür Olmayan Ülke’ kategorisinde yer alan tek ülke olarak dikkat çekiyor.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ

 

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 Cinsiyet Eşitliği Raporu açıklandı. Türkiye, kadın-erkek eşitliği konusunda 149 ülke arasında 130’uncu sırada yer aldı.

İŞ CİNAYETLERİ

Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre Türkiye iş cinayetlerinde en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler arasında yer alıyor. Buna göre, Türkiye’de 193 kaza başına 1 iş cinayeti meydana geliyor. Rakamlar Türkiye’de her gün 3,4 işçinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.

SAĞLIK

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 36 ülke arasında milli gelire oranla en az sağlık harcaması yüzde 4,2’lik oranla Türkiye’de yapılıyor. OECD’nin sağlık raporuna göre, satın alma paritesiyle hesaplanan kişi başına bin 227 dolarlık sağlık harcamasıyla Türkiye, bu alanda son sırada bulunuyor.

GÜVENLİK

Küresel Barış Endeksi’nin bu yılki raporuna göre yaşanacak en güvenli ülkeler belirlendi. 163 ülkenin olduğu raporda Türkiye 152’nci sırada yer aldı.