Metin’in kafasında bir darp var
Polis karakolundan morga kadar
Mosmor
Bir darbe var
Yüreğimizde beynimizde
Soruyor bir işaret fişeği
Biz ölerek mi yaşamayı
öğreneceğiz hâlâ…

Can Yücel

Katledildiğinde 28 yaşındaydı Metin Göktepe, sonra hep 28’inde kaldı.
Ve 28’indeki Metin faşizmin kirlettiği fotoğraf  makinesinin objektifini temizliyor hala…

Polislerce gözaltına alınan ve dövülerek öldürülen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, katledilişinin 24. yılında yine mezarı başında anıldı.

Metin Göktepe… 24 yıl önce aramızdan ‘ayırıldı’. Ümraniye Cezaevi’nde öldürülen tutukluların cenazesini “Mutlaka ben izlemeliyim” diyerek Alibeyköy’ün yolunu tutmuştu. Ancak polisler, sarı basın kartı olmaması gerekçesiyle içeriye sokmadı. Haberi izlemek için ısrar edince de gözaltına alındı ve yüzlerce insanla birlikte Eyüp Kapalı Spor Salonu’na götürüldü. Burada polislerin şiddetli cop darbeleriyle dövülerek öldürüldü.

Devlet yetkilileri önce cinayeti gizlemeye çalıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan, “Duvardan düştü” dedi. Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, “Bu duvardan ben bile düşsem ölmem” diye karşılık verdi… Çünkü bahsi geçen duvar sadece 1 metreydi. Eyüp Cumhuriyet Savcısı Erol Canözkan da, Metin’in gözaltına alındığını, ancak sonra çay bahçesinde otururken fenalaşarak sandalyeden düştüğünü; Başbakan Tansu Çiller ve İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar ise, Metin’in gözaltına alınmadığını iddia etmişti.

15 Ocak 1996’da Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma dosyasını Eyüp Kaymakamlığı’na gönderdi. Eyüp Kaymakamlığı da dosyayı İstanbul Valiliği’ne aktardı. 16 Ocak 1996’da İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı, raporunu açıkladı. Raporda, “Metin Göktepe gözaltına alınmış, gözaltında polis tarafından öldürülmüştür” denildi.

Dava, cinayetten 4 yıl 8 ay sonra, 28 Eylül 2000’de 5 polis memuruna “kastı aşan insan öldürmek” ve “faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek” suçlarından verilen 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezasının onanmasıyla bitti. Bir polis memuru ise Yargıtay’ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve 5 ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı. Mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000’de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu. Polisler, bu af yasasından yararlanarak 1 yıl 8 ay hapis yattıktan sonra serbest kaldı.