Karga Gak Demeden
31-03-2020
Ömer ŞAN

Hikaye bu ya… Biz de uyduk coronanın suyuna… Topladık pılımızı kalktık Ankara’dan yol aldık Rize’ye… İlk vakaydı, Sarp Sınır Kapısı kapandıydı, çayda budamaydı, gübrelemeydi, ‘Evde Kal’, ‘Sağlıklı Kal’ derken geldi karantina ve çoğaldı endişe…

Memleketi yalnız bırakmaz olmazdı ama… Bunca hikaye de anlatılmazdı ki be kardeşim!

Corsa corana, yanda morona derken bir de ne görelim… Hani o önlemler, güvenlik ve sağlık tedbirleri nerede? Hepsi havada! Seyahat kısıtlaması yanında özel araçlarla seyahat veya genel anlamda sokağa çıkma yasağı gelmeden, kendimizi karantinaya alalım istedik ama ne mümkün!

Ankara’dan çıktık yola, herhangi bir sorgu sual yok! Kırıkkale sınırlarından ovaları selamlayarak vardık Sungurlu, Alaca derken Çorum’a… Sokaklar sakin, selam veren dahi yok! Samsun’a girmeden Çakallı’da aldı bir sis! Ne ses var ne söz… Hafiften çise ama ‘Evde Kal’ uyarıları uğramamış Samsun’a!

E oradan Ordu ile Giresun il merkezleri girişlerinde polis noktalarının çakarları yanıyor, derken Trabzon’da Allah kerim… Bir 2 ekip otosu dolaşıyor ama trafik de fena değil… Of’tan Rize’ye girecektik ki ooo, o da ne… 20-25 araç jandarma kontrol noktasında… E, Rize’den Of’a girerken de durum aynı!

Samsun’dan başlayan yağmur nefes aldırmıyor… Görevli Jandarma dursuz duraksız yol gösterdi geçtik! İyidere tertemiz, Derepazarı ha keza… Çiftekavar’tan girişte dubalardan sıyırıp doğru kente girdik! Marketler güzel… E tabi memleket de güzel!

Ve Rize’de, birkaç gün önce koronavirüs karantinası oldu! Gerçekleşen ilk ölüm vakası ardından önlemler artırıldı. 67 yaşındaki esnaf SY’nin ölümü sonrası 3 vaka daha görülen 3500 nüfuslu Kendirli beldesi ve 4 köy karantinaya alındı! Belediye Başkanı, vatandaşlardan sakin ve dikkatli olmalarını istedi.

Ancak ki, karantina sonrası vatandaş sordu, “Madem karantinadayız, neden herhangi bir sağlık kontrolü yok, neden sağlık ekipleri dolaşmıyor?” Biz bişe demeyiruk!

Karantina kararı çıktığı gün Rize merkezde, sokak ortasında bir kadın cinayeti daha işlendi… Mahkemeden yasak geldiği için yoruma kapadık ama arkadaş, olay anında oradaki kalabalık adeta Rizelinin Koronaya meydan okuması gibiydi! Ya corsa, ne olacak şimdi?

Bakın, şu önümüzdeki 10 gün var ya çok önemli… Nirvanası olacak gibi! Lütfen dikkatli olun! Çıkmayın! Unutmayın ki, kendini korumak, sevdiklerini ve toplumu korumak demektir. Lütfen! Çağrılara #EvdeKal’arak kulak verin. Bu mücadeleyi dayanışma içinde kalarak başaracağız.

Yada… Toplumu korumak, kendini korumakla başlar… #EvdeKal ama #EvdeKalDemesiKolay da var!

Ama CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi durum: “Artık sorun ‘evde kal’ aşamasından ‘evde tut’ aşamasına geçmiştir. Bir an önce iktidarın bu önlemleri alması gerekmektedir.”

Tam da bişeyler doğru gidiyor derken; İnce ince işler buluyor kamuoyunu! Konut kredileri, uçak biletleri, benzine zam vs derken; Kanalavirüs girdi, gördünüz mü? Ulaştırma Bakanı M.C. Turhan, ‘ihaleyi ertelemediği’ gerekçesiyle (!-ki sanki elindeydi) görevden alınmış!.. #EvdeKal #SağlıklaKal #YayginTest Ve bir de, uysa da uymasa da #Kanalavirüs ekledim gitti!

Ha bir de bu arada… Kanal İhalesini ertelemediği gerekçesiyle Turhan’ın görevden alınması sonrası, ihale iptal edilmedi ama yerine Yardımcısı Adil Karaismailoğlu atandı! Yardımcısının sorumluluğu yokmuş! Nasi bi inceluk zerafeti he!

Derken, eski sağlamlardan Sevgili Ömer Lütfü Yazıcı Ağabey sormuş: “Hz. Muhammed (624-632) 8 yılda 8 savaş yaptı. Madem duayla oluyordu, neden savaştı? Dua etmesini bilmiyor muydu?” (Bedir, Uhud, Hendek, Hudeybiye Antlaşması, Hayber Kalesi ve Mekke Fethi, Huneyn Savaşı, Tebük Seferi)! E, hayden bakalum,ulemayi görelum!

Ancak gerçekten güzel şeyler de oluyor ha… En baştan öngördüğümüz gibi, eğer Ankara’nın, bir avuç parazite giden kaynakları kesilir ve Ankara’nın hizmetine geri dönerse Ankara’da fakir-muhtaç kimse kalmaz, demiştik! İşte Büyükşehir Belediyesinden örneği ki, daha bu % 30’u bile değil. Kentin kaynakları kentin insanları, esnafına dönüyor!

Bir de adam tartışması çıkmış… Neymiş ‘bilim adamı’ değil, ‘bilim insanı’ denecekmiş! Yahu ikisi de aynı. E tabi, adam demek erkek olarak cinsiyetçilikle algılanırsa… Adam, bilimsel ve niteliksel olarak, cinsiyet ayırmadan insan manasında kullanılır! Aynı manada 2 kelimeyi farklı anlamlar yükleyerek kullanmak gibi! Bu gidişle bay-bayan hitabı da aynen yerleşir! Çok mu deli işi oldu?

Ve 48 yıl önce dün, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın serbest bırakılmasını isteyen, aralarında Mahir Çayan ve Cihan Alptekin’in de bulunduğu 10 devrimci genç #Kızıldere’de öldürüldü.

“Biz ki biliriz yumruklarımızı sıkmasını havada, Elbette biliriz yürek sıkmasını da,burkulunca. Öfkemizdir geçmişin karanlığına,ondandır yanmamız. Ve bilinsindi ki,od olmaktandı güneşe akın olmamız! Mahir olmalıydı izan ve akıl, Cihan’a bedel olsa da!” Anılarına saygı ve rahmetle…

Dünyanın bütün renkleri yaşama açar… Sevgiyle çoğalır hayat… Umutla, sağlık ve huzurla… Güzel günlere! #EvdeKal, #SağlıklaKal #YaginTest Ama bir de… #EvdeKalDemesiKolay önemli olan #EvdeTut…