Günlerdir bir darbe çığırtkanlığı dolaşıyor ülkemin ufuklarında. “CHP’den Özgür Özel ve Canan Kaftancıoğlu darbe çağrısı yaptı.” diye kıyamet koparıyor, iktidarın başı ve sözcüleri.
Bu ikilinin konuşmalarına bakıyorum. Darbe iması bile yok. “Saray rejimi yıkılacak.” demek, darbeyle yıkılacak demek değildir.
*
Ardından Ragıp Zarakolu’nun soruşturmaya konu yazısı yetişti, iktidarın imdadına. Yazıyı okudum. Hiçbir darbe iması yok. CHP ve Menderes’e dönük halim selim eleştiriler var. Yazıda DP gibi birgün bu iktidarın sonunun da geleceğini belirtiyor. Gayet normal bir yazı. Terslik varsa yazıda yan yana kullanılan Menderes-Erdoğan görseli.
“Madem böyle bir niyeti yoksa o yazıya Erdoğan’la Menderes’in fotoğrafını neden yan yana koydu bu herif?” sorusunun cevabını ancak avalın kendi verebilir.
*
Öyle oldu diyemem; ama bu benzetme için iktidar ona ne kadar teşekkür etse, ihsanda bulunsa yeridir. Sıkça gördüğümüz, direksiyonu sağda olan arabaya hep soldan benzin konması olayının sıradan bir örneğidir sergilenen aymazlık. Daha önce iki moruk sanatçının salakça yaptığı Mussolini imasının benzeridir.
*
Bu ülkede askeri darbe isteyen var mıdır? Bunu düşünenlerin olduğunu tahmin ediyorum; ama devede kulaktır. Üstelik bunu yapacak güçleri de yoktur. Zarakolu askeri darbe ister mi peki? Hiç sanmıyorum.
*
DİĞER SORUYA GEÇELİM.
Bu ülkede SANDIK DARBESİ isteyen ve düşleyen var mıdır? Elbette ve çok sayıda. Pek çok yurttaş, ilk seçimde sandığı iktidarın kafasına geçirmek için gün sayıyor. Bu da en doğal ve demokratik taleptir. Kimsenin bundan ötürü küsmeye, incinmeye, “Anne koltuğumu istiyorlar!” diye mızmızlanmaya da hakkı yoktur.
*
O zaman nedir bunca yaygara? Tüm güç dengeleri iktidardan yanayken ve muhalefetin de böyle bir niyeti yokken iktidar neden DARBE söylemini ısıtıp duruyor?
*
Cevap kısa ve nettir. Becerebilirlerse eğer, muhtemel seçimleri kaybetmemenin, kaybetseler de gitmemenin alt yapısını hazırlıyorlar. Bunca tantananın yaygaranın gerçek nedeni budur.
*
Asla dilemem; ama emin olduğum bir konu var: Bu ülkede birgün bir darbe sözkonusu olursa eğer; bunun failleri, hemen her darbede en büyük acıları çeken Zarakolu gibiler, iktidarın darbeci diye saldırdığı sol kesimler olmayacaktır.
Tıpkı FETÖ girişimi gibi, iktidarın besleyip büyüttüklerinden yani sağdan gelecektir bu darbe. Ve eminim ki bu iktidarı yıkmak için değil de daha da kök salmasını sağlamak için danışıklı biçimde tezgâhlanacaktır.
Tıpkı 15 Temmuz kirli kalkışması gibi, bu da Erdoğan rejimi
için Allah’ın bir lûtfu olacaktır.
*
Gerçek şu ki bir DARBECİK’e ya da DARBEMSİ’ye ihtiyacı olan varsa yıllardan beridir en güçlü konumunu yaşayan muhalefet değil; tek gıdası mağduriyet olan iktidardır.

Salih Altun