İyi akşamlar mevcut Emmi;

Ben sizden uzak olsun biraz siyasete meraklıyım. Okulunda okudum. Seçimlerde saha pratiği de yaptım. Özgürlükçü olduğum, insanları çok sevdiğim için, sol partilerde siyaset yapıyorum. Ne var ki bünyesinde siyaset yaptığım parti, bir türlü %28’i geçemiyor. Benim henüz sabi olduğum zamanlarda bir Karaoğlan varmış. Bir tek o zorlamış % 40’ın üzerini.

Bizler, bu kadar özgürlükçü, insansever olduğumuz halde vatandaşlar gidiyor kanlarını emen, dindar görünen; ama din sırtından para ve oy devşirenlerin partilerine yapışıyorlar. Öyle de yapışıyorlar ki koparmak ne mümkün? Bunlarda kafa yok mu mevcut emmi? Bunlar koyun mu ki gidip kasabın bıçağını yalıyorlar. Kendilerini nohuta, bulgura, makarnaya kömüre satıyorlar. Bunları bağlandıkları kapıdan koparmanın bir yolu yok mu Allah aşkına? Sen görmüş geçirmiş adamsın. Bize ne tavsiye edersin emmi?

CEVAP:

Ey ahşamlar yegânım. Demah siyaseta heveslisın; ham da mektebında ohumişsın. Ayiptur söylamasi ben üçi ancah biturdum. Siyaset diyanda da komşumuz Zeko tadanın rehmetli hanımi Siyaset abladan iralısıni bilmam. Amma hayat mektebında seksan sene ohudum. Oradan ögranduhlarıma göra bişelar söylamaya çalişem. Gâl, abu hızegın kopposuna otur da dinna.

Karşımızda böyük bir yapi var göriyersıın? Çökti çökacah. İlk yapılduğunda göran parmağıni dişlardi. Rehmetli Nemdar Emigilın yapidur bu. Yigirmi sene evel karısi Hünker, bir sene sora da gendi rehmetli oldi. Bir oğullari var idi. Kurbeta çıhti. Şeherli bir kariynan evlandi. Gedış o gedış. Na aradi, na sordi. Ev da sahapsızluhtan bu hala gâldi.

Şimdi diyacahsın ki benım soruminan bu evın na ilgısi var? Dema da ey dinna benım çoh ohumiş, az ögranmiş yeganım.

Bu evi HÜKÜMET farzedah. Bu yapiyi yapmah içun KÖŞA TAŞLARİ, KOŞATLAR, HATILLAR, KİRİŞLER, yani SİYASET ADAMLARİ lazımdur hemi. Bunnar mühimdur; ama yetmaz ki. TAŞ, TUĞLA, UFAHLİ BÖYÜKLİ HIBARLAR, TAHTALAR, ÇAKATURALAR, BEDEVRALAR, YONKALAR, YANÇALMALAR da icap edar. Bir evi ev edan da esasında bu küçük şeylar, yani VETANDAŞTUR yeganım. Küçüklarinan böyüklar birlaşur ev olur. Siyaset adamıninan vetandaş da birlaşur hükümet olur. Evi da hükümeti da yapan, ayahta tutan esas o küçuk şeylardur yegân.

Görduğun kimın bu bina yaşlandi. Yağmur islatti, yüzger salladi. İçından güvelar gemurmaya başladi. Her terefıni boçoça sardi. Taşlari, tuğlalari düşmaya, ağaçlari tökülmaya, başha tereflara, yuvarlanmaya başladi. Tam çökacağikan bir dövlet adami imdat etti. Bizım muhtar, bahçali terefından direk verdi ki çökmasın. O sayeda hala ayahta duriyer anniyacağın.

Simdi siz diyersız ki bu bina çöksun yerına biz bina yapah. Elayisa sabırli olacahsız. Akılli olacahsız. Kuşoluh etmiyacahsız.

Şimdi siz elıza çeküç, kesar alıp da çökmaya mahana ariyan ha bu yapinın düşti düşacah bekliyan taşlarının, hıbarlarının, tahtalarının kafasına vurursaz, onnar da düşmah yerına, yıhılacah binaya eyca yerlaşur, omruni biraz daha uzadurlar.

Ayni bu bina kimın, çökmaya mahana ariyan hükümeti ayahta tutan seçmen da o taş, hıbar, tahta kimındur. Annadın mi benim kalın kafali yegânım.

Şimdi san ve sani kimın ohuyup ta nikor(aydin) olduğuni zananlar; bu küçuk; fekat esasında hükümet yapmah ve oni ayahta tutmah içün çoh mühim olan bu insannara beç diyersız, tavar diyersız. Gendıni satiyer diyersız. Tam eski hükümet binasıni birahıp başha terefa gedacağikân siz tutiyer, kafalarına çekücinan, kesarinan vurup yenidan hükümeta çahiyersız.

*

Buni annamah içün ela yüksek tahsil yapmaya, siyaset mektebında felan ohumaya gerek yoh benım kınali, yegânım. Bir kuti rahati luhuminan hayat mektebında ohumiş Mevcut Emiyan gâl. Esas dersi ondan ögran.

Hayde güla güla…

Kayda alan ve aktaran-Salih Altun