Karga Gak Demeden-24-01-2017
Ömer ŞAN

“Vurulduk… Ey halkım, unutma bizi!” Demişti ya Uğur Mumcu, daha öldürülmeden, katledilmeden aracına konulan bombanın patlamasıyla… 24 Ocak 1993’te! Ve bir pazar sabahıydı… Ankara kar altında!

O dönemlerdeki ‘eyyy’ vurgusu, büyüklük, sevgi-saygı yüklüydü manalıca… Şimdilerde sanki kin-nefret nidasında!

Mesela, “Eyyy Amerika…Eyyy Avrupa Birliği… Eyyy Rusya… Eyyy Esad!” Bu seslenişler aynı zamanda bir kızgınlığı da içeriyordu elbette…

Ancak Sayın Cumhurbaşkanı geçen haftaki muhtarlar toplantısında buna bir de “Eyyy Kaymakam” nidasını ekledi, anlamadık! Vali, Bakan, Başbakan dururken neden Cumhurbaşkanı? Hatta hiç gerek yok ama çağırıp, arayıp daha etkili olacakken neden toplum karşısında? Fadime Hala’ya sıra gelir mi?

Yoksa birileri hala kandırıyor mu? Bakın hele… Son ‘FESTÖ’ operasyonları sanki Meclis’e ve hatta siyasetin iktidar kanadına (!) inceden ‘sırayla’ mesajı veriyor? Mu acaba? O, ortadaki ‘S’ silahlı manasında, bilin yani!

Artık TBMM’de, AKP’nin önerdiği ve MHP üstü yönetiminin de desteklediği 18 maddelik Anayasa değişikliği teklifi, tartışmalı açık oylamayla kabul edildi. İlginç olan, daha önce de dediğimiz gibi adı ‘festö’ ile anılan ‘fetörip’ vekillerin, gelecekte orada olmayacaklarını bilerek cengaverlik yapmasıydı!

Maddelerdeki değişiklikler için kullanılan ifadeler, yapılan yorumlar ve ortaya konan gerçeklere bakıldığında sadece bir sistem değişikliği değil adeta bir rejim ve hatta idari yönetim şekli değişikliği yaşanacak…

Yani işin açıkçası… Yıllardır solcuları, “Anayasal düzeni yıkmakla” yargılayanlar ve hatta kayıtsız koşulsuz ‘devlet’ düsturu ile yanlarında yer alan MHP üst yönetimi, bu kez iktidardaki AKP’nin yanında yer alarak Anayasal düzeni yıkıyor, iyi mi?..

Oysa ki mesele, Can Ataklı’nın sorduğu kadar basit… “Bu kadar yetkiyi babanın oğluna verir misin?”

Sözüm ona yazar mıymış neymiş, Meryem diye bir ‘Gayberi’ varmış, “Ak Parti giderse eğer bu ülkede size Cuma namazı bile kıldırmazlar” diye yazmıştı medyasına bir ara… E kadın haklı, bu halk AKP’den önce Cuma namazlarını Salı yada Çarşamba günü kılıyordu!

Şimdiki durum bundan farksız mı peki?..

Kabul edilen 16. maddeye göre, önerilen sistemde, ‘Bakanlar Kurulu’ olmayacak mesela… Yada adına ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ dedikleri ‘Başkanlık’ sisteminde Cumhurbaşkanı, sadece bir kararname ile tüm malvarlığınıza el koyabilir!

İfadelere göre, başta Başbakan olmak üzere bazı bakanları ve hatta kurulu, kendilerinin ‘gereksiz’ olduğunu halka ve seçmenlerine anlatarak, iradelerini talep edecek!

Franz Kafka, “Beyinlerimiz savaşsın isterdim ama görüyorum ki siz silahsızsınız bayım…” Diyordu ya karşısındakine! Bize söz bırakmıyordu o günden bu güne yani.

Son olarak ne oldu biliyor musunuz? Aralarında Rize ve Trabzon Milletvekillerinin de olduğu AKP’liler, sahte/mükerrer oyla Meclis’i tatil ettiler! Hani nasılsa Meclis’le işler bitti gibi bir algıları var!

Hele şu 17/25 Aralıktan sonra, “Günahları ortaya saçarak Allah’ın hududuna müdahale ediliyor” demişti biri bir zaman… Sonra ‘fetöring’ çıktı ortaya; günahlar tavan yaptı! Sonra sanki ‘fetösavar’ oldu AKP içinde, haykırdı durdu, akrabasını tutuklattırdı, sanki rahatladı… Önceki gün gördük ki, ‘fetö’ hizmetkarı, tekme/tokatçı kadın vekili sarıp-sarmalıyor! İlginçti… O da Rizeli idi ha!

E bir de bir zamanlar ‘başlarına taç’ ettikleri kaymakam, ‘bylock’ kullanımından gözaltına alınıp tutuklanınca, geçmişlerini silmeye çalıştı bu ‘fetöring’ hayran ve hizmetkarları… İlginç değil gerçek ki, o da Rizeli idi!

Yaprağı kaldırıp altına baktığımızda sanki ‘Rizeli Rizeliye karşı’ görüntüsü çıkıyor karşımıza! Bu nasiii?

Konuyu değiştirelim ha… Bakın Başkanlığı kaybeden Gambiya eski Başkanı Jammeh, bir elinde Kur’ân, diğer elinde tespih ile giderken; Gambiya hazinesini boşaltmış! Hazineden 11.4 milyon Dolar kayıpmış!

Değiştirdik konuyu da geçen hafta sonu işçilerin başlattığı grev, Bakanlar Kurulu’nca, ‘milli güvenliği tehdit ettiği’ gerekçesiyle engellendi… Grevci işçinin itiraz etti: “15 Temmuz’da ‘kahraman’dık grev yapınca ‘terörist’ olduk!”

Değişmiyor işte! Nerden bakıp giriyorsak, ‘Coş’an bir ‘gavad’ eylemciye denk geliyoruz, ‘fetö’ soruşturmasına kapılan… Bakanlık yalanlamış ama eski Mülkiye Müfettişi, şimdilerin Valisi H.Avni Coş da soruşturuluyormuş! Ancak daha ilginci, ‘festö’nün önemli isimlerinden eski ‘tem’ci, referandumda ‘evet’ diyeceklerini açıklamış? Nasiii?

Hele bir de yandaşın, şu 4 km’den ‘atom bombasını’ durduracak tank haberinden sonra, tankın ‘motorsuz’ kaldığı haberi gelmez mi? Arayın bulun motoru!

Bakın bir de ne olmuş Rize’de… Meğer, Rize’de yapılan kamulaştırma gibi işlemlerdeki ‘bilirkişi raporları’ sayesinde Rizeliler ve dolayısıyla Rize, büyük oranda zarara uğratılmış, kazıklanmış hani. Bunu da açıklayan bir siyasi kişilik! Yani AKP’nin ve iktidarın hiç suçu yok! Suçlu sanki muhalefet!

Ya şu ‘IŞİD’ce yakılan askerlerin akıbeti ne olacak? Türkiye’ye meydan okuyan teröristler defalarca yakalanıp serbest bırakılmış! Biz de neden resmi açıklama yapılmıyor, ‘misliyle karşılık’ verilmiyor diye vahlanıyorduk ya!

Kıbrıs’ın yalnızlığı diğer yanda… Sahi, misli ne misli? Birleri hala ‘ver-kurtul-evet’ kafasında!

Hadi hepimize ‘HAYIR’lı haftalar Eyyy Halkım!..