Karga Gak Demeden-04-04-2017
Ömer ŞAN

Neredeyse 10 yıla yakındır, ülkemizin önemli süreçlere girdiği ve bu süreçte ciddi deformasyonlar yaşandığını, kırmızıçizgilerin grileştirildiğini, kendi çapımızca anlatmaya çalışıyoruz…

Hazırladığımız raporlar ve öngörülerimizde yanıldığımız olmadı ama inandıramadık da! Aldatılıp kandırılanlar hep ötekileştirdi bizleri…

Şimdi de aynı öngörü ile hareket edip, devletin-ülkenin-halkın ve toplumun geleceği için endişeleri sıralıyor ve endamımıza göre uyarıyoruz, birilerince yaftalansak da.

Bakın mesela… Devletin birimlerince 9 yıl önce elenip-seçilerek, Başbakanlıkça ‘yılın öğretmeni’ ödülü verilen kişinin diploması sahte çıkmış! Bu kadarcık masumane bir olayda bile kandırıkçılık olmuş!

Ama biz hala ortada, kavganın göbeğinde ve hala kimseyi kandırmadan, alnımız açık, başımız dik durumdayız!

Sayın Cumhurbaşkanı, ‘ana-baba ocağım’ dediği Rize’deydi dün! ‘Toplu açılış’ denen ve aslında miting olan açık hava toplantısında konuşurken önce ‘Sayın’ dedi ana muhalefet liderine, sonra hakaretler sıraladı!

Hani bir dönem de, ‘bebek katili’ terörist başı için de birileri ‘Sayın’ demişti ya… Hani referandum kampanyası başından beri ‘Hayır’ diyenlere de ‘terörist’ yaftalaması yapılıyordu ya!

Açıklanan saatten 1 saat sonra geldi… Rize sokaklarında 14.00 civarında dolaşan AKP otobüsündeki anons şu: “Bugün Reis, 13’te ilimize teşrif edecektir!” Buyurun… Kim kimi kandırıyor?

Yahu adam almış eline notu, diyor ki; “1427 Euro maaşla, 1 Euro’ya mazot alan Batılı; 1404 TL maaşla 4 TL’ye mazot alan Türk’ü kıskanıyor!” Şimdi sorun siz de, neresi estetik bunun?

Yaşanan usulsüzlükler, yasa dışılık, hukuk tanımazlıkların yanında tahammülsüzlükler bir yana, üst geçitlerden birine asılan ‘Lojistik Üst…’ içerikli ‘teşekkür’ pankartı… Hele sahil kenarında ‘kaçak’ diye tabir edilen otelin reklamını ‘şehit ismini’ kapatarak bir başka üst geçide asarak, reklam edilmesi kadar ‘alt’ bir durum var mıdır?

Yada Artvin’in ‘alt’ını ‘üst’üne getirecek olan maden arama çalışmaları… Cerattepe tepkisi ve insanların onca duyarlılığına karşı duruş! Millete ve iradesine karşı dayatılan maden çalışmalarının odağındaki firmanın, bölgede ağaç kesimi için açılan ihaleyi kazanmasından daha evla bir ödül var mıdır? ‘Tilki-kümes’ hikayesi yanına bile yaklaşamaz!

Bir zamanlar Ç.Rizespor’la özdeşleşen bu firma yöneticilerini kastederek Güneydoğu’da terör örgütlerine ve hatta oradaki bazı spor kulüplerine nakdi yardım yaptıklarını ileri süren S.Demirtaş’ı anımsar mısınız?

‘Evet’ çıkarsa, referandumdan sonra olmayacak olan şimdinin Başbakanı Yıldırım’ın dediğine göre 15 senedir ülkeye ‘giren-çıkan’ terör örgütlerinin haddi hesabı yokmuş!..

Aynı Yıldırım, Van’da, terörist dedikleri ve Diyarbakır’da ‘Serok Ahmet, megri-megri’ diyerek el ele konsere çıktıkları ‘muhteremler’ için ‘Hepimiz Şivan Perver’iz’ dedi ya!

Anında görüntü geldi… Fırat Kalkanı operasyonu tamamlandı! Toplam 71 Mehmetçik toprağa düştü, 2’si İŞID canilerince yakıldı. Ekonomik maliyet, belirsiz ihtiras, kan, kin, ölüm dolu bir boşluk! Ne oldu şimdi? Güvenli Bölge ihalelerinden de mi bir şey kalmadı… Kaçırılan Süleyman Şah Türbesi?

Bir kamu Bankası Gen.Md.Yrd., ABD’de tutuklanıyor ve şaşılıyor! Bu kamu Bankası Gen.Md.Yrd.’nın ABD’de işi ne? Diye soran oluyor mu? Sadece Yusuf mu?.. Bu ‘Yusuf Yusuf’ kim?.. Alo Fatih, Ali Dibo, İ.Melih’leri tanıdık da, bu ‘Yusuf’ kim, Yusuf?

Sağlam siyasetçi Baykal, uyarıyor: “Bana bir şey olmaz demeyin! Evet çıkarsa, 7 bin 200 mevzuat değişecek! Bir sabah kalkarsınız bir kararnamede her şeyiniz gitmiş!”

Geçen hafta içi, Salarha Deresinin 2 belde Belediyesini kapatıp Merkeze bağlamak isteyen Vekille, FETÖ’cü generalin abisini ağırlamış Salarha’nın AKP’lileri! Yetmemiş, yanına daha da eklenerek; aylardır olduğu gibi Rize’den de bu yapılanmaya yüklenip eleştiren, Erdoğan’ın da etrafına sarılmışlar!

Ya birileri hala çok fena kandırıp, yanıltmaya devam ediyor… Ya da toplumu fena oyuna getirip, gerdirerek kin tohumları ekiliyor! Kontrollü veya ‘kontralı’ bir süreç!

Yurt savunması, bir siyasi parti, bir sivil toplum örgütü, bir zümre veya kişinin omuzlarında yük veya sorumluluk değil; yurtseverliğin gereğidir!..

Tokat Kızıldere’de 45 yıl önce  Mahir Çayan’larla birlikte katledilen Cihan Alptekin, Rize Ardeşen’e bağlı Yeniyol Köyündeki mezarı başında anıldı!

Rize, zor memleket! Genelleme yapılmasa da hep güçlüden yana tavır koymuştur siyasi manada! Muhalefeti ise desteklenmek yerine hep kendi cenahınca küçültülüp, acımasızca eleştirilir… Şimdi de öyle…

Sabahattin Ali Anısına… Bir kez daha: “Hey anavatandan ayrılmayanlar/ Bulanık dereler durulmuş mudur?/ Dinmiş mi olukla akan o kanlar?/ Büyük hedeflere varılmış mıdır?/ Asarlar mı hala Hakk’a tapanı?/ Mebus yaparlar mı her şaklabanı?/ Köylünün elinde var mı sabanı?/ Sıska öküzleri dirilmiş midir?”

‘Saraysız Başkan’ olarak bilinen, Uruguay’ın eski devlet başkanı José Mujica hayatını kaybetmiş!

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Yılın Siyaset Fotoğrafı ödülü alan gazeteci arkadaşlarımız Muhammet Kaçar ile Günlük Yaşam Fotoğrafı Mansiyonu alan Göktürk Fırat’ı kutlarız!

Dünyada bilim ve tıp, kadın üreme döngüsünü taklit eden laboratuar modeli geliştirmiş! Bunun manası nedir… Bilir misiniz? En az kaç ister bu kez? Leylekler tarihe karışıyor! Hay laboratuarını…