Haber: Sami Özçelik
Artvin

DSCN7150

Artvin Köprübaşı- Suhızarı mevkii arasında Karayolları tarafından yapılan yürüyüş yolu ve çevre düzenlemesi bu istikametteki trafiği büsbütün tehlikeye attı. Köprübaşından başlayan çalışma  Şehitlik Köyü Asma Köprü girişinin önünü kapattığı gibi buradaki yolu iyice daraltınca  trafik akışı sıkıntıya girdi. Dolmuş araçları Şehitlik Köyü yolcularını asma köprü yanına bırakamayınca yaklaşık 200 metre geride yada bu noktadan 150 metre ileride bırakabiliyor.

MUHTAR TEKİN İLGİLİ KURUMLARA HALKIN ŞİKAYETİNİ İLETTİ BİLGİ VERDİ

DSCN7139

Bundan dolayı büyük sıkıntı yaşayan dolmuşçular ve mahalle sakinleri, bir an önce bu yanlışın kaldırılması için ilgili kurumlara, yetkililere şikayetler yağdırdı. Aşağı Şehitlik Köyü Mustafa Tekin, köylülerin şikayetlerini ilgili kurumlara dilekçe ile iletti.

ÇALIŞMALARDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ AMA….

DSCN7143

Konuyla ilgili olarak Artvin Şoförler Odası Başkan Yardımcısı Hurşit Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla , Murat Öztürk söz konusu alana giderek yerinde incelemede bulundu.  Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Artvin Şoförler Odası Başkan Yardımcısı Hurşit Yılmaz; “Karayolları, Artvin köprübaşından Suhızarı mevkiine kadar yaya yolu ve çeşitli düzenlemeler yapıyor. Öncelikle yapılan her güzel çalışmadan dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak yapılan işe bakınca sevineceğimize, üzüldük. Çünkü, bu çalışma yolu daralttı. Burada Artvin’in en büyük en çok gelişen mahallelerinden birisi olan Aşağı Şehitlik Köyü var.

ŞEHİTLİK KÖYÜ HALKI MAĞDUR OLMUŞ DURUMDA!

DSCN7132

Burada asma köprü var. İnsanlar buradan gelip geçer ve burada dolmuşa biner, aynı şekilde iner. Şimdi bakıyoruz, öyle bir çalışma yapılmış ki, buradaki yol daraltılmış, Karayolları kendi çizmiş olduğu çizgiyi bile bu kaldırım ile kapatmış, Yol daralmış, Diğer tarafa baskı yapıyor. Araçlar buradan geçerken diğer şeride geçmek zorunda kalıyor. Dolmuşların yanaşacağı, duracağı bir yer yok. Cep yamamışlar.  Dolmuş yol ortasında duracak yolcu indirecek. Bu tehlikeli bir şey. O zaman geride  ya da ileride bir yerde durabiliyor.

BU KADAR GENİŞ KALDIRIM YAYA YOLUNUN MANTIĞI NEDİR?

Yaşlılar, engelliler, yükü olanlar köprüye gelmek için 150- 200 metre yürüyor. Allah aşkına bu kadar geniş kaldırıma ne gerek var? Bunu yapan  Karayolları’na, mühendislerine soruyorum. Bunun mantığı nedir? Bu projeyi kim çizdi. Nerede çizdi?  Bu yaya yolu daraltılsın.  Asma Köprü mevkiine gelmeden kesilsin.  Daha sonra diğer taraftan başlatılsın. Araçlar oraya yanaşsın. Bu sadece dolmuşçular için lazım olan bir şey değil. Olur ya araç arıza eder,  yanaşmak zorunda kalırsın,  Yolu boşaltırsın, trafiği aksatmazsın. Sayın Valimizin de bundan bilgisi olmuştur. En kısa sürede gerekenin yapılacağına inanıyorum.

SUHIZARI KAVŞAĞI SORUNU DA AYRI BİR DERT!

DSCN7146

Şimdi madem bu konuyu konuşuyoruz, düzeltilmesi gereken hayati önemi büyük ve tehlikeli bir yanlışın düzeltilme4sini istiyoruz, Hemen ileride. Suhızarı Kavşağının da yeniden düzenlenmesini bekliyor ve istiyoruz. Suhızarı Kavşağı  Yusufeli Erzurum, Şavşat Ardahan, Ardanuç yolunu düzenliyor. Burası aynı zamanda uluslararası yoldur. Ama ortada kocaman büyük bir futbol sahası kadar bir kavşak buna karşın tır gibi uzun araçların dönerken zorlandığı dar bir yol var.  Bunu da anlamış değiliz. Allah aşkına bu kavşağın çapını düşürün, yolu genişletin.  O kadar büyük alana ne gerek var?

BELEDİYE  BİZİM AÇIKLAMAMIZDAN SONRA HATALI  KAVŞAK SORUNUNU ÇÖZDÜ

Bakın yakın zamanda Belediyede bir kavşak yapmıştı. Gerek basın, gerek Artvin Şoförler Odası olarak konuyu gündeme taşıdık. Belediye Başkanı Sayın Kocatepe  gerekeni yaptı ve halkın talep ettiği gibi ışıklı güzel bir kavşak yaptı. Sorun çözüldü. O günden beri bir tek kaza olmadı, şikayetler gelmedi, kötü mü oldu. Ben yaptım oldu. Mantığı doğru değil. Maalesef bugün Artvin Köprübaşı, su hızarı arasında Karayolları tarafından yapılan çalışmaların tamamında bu anlayış yatıyor.

BİR TARAFTAN ARAÇLAR, BİR TARAFTAN YAYA KALDIRIM YOLU

DSCN7149

Oradaki kavşak yeniden gözden geçirilmeye muhtaçtır.  Yol genişlemesi yapıldı ama genişlemenin çoğunu yapılan duvar kapattı, kalan kısmı yaya yolu son kısmını da yol kenarlarında parklanmalar nedeniyle kamyonlar kapattı. Biz bu işten en anladık? Şimdi de bu yürüyüş yolu karayolunu daralttı, köprü girişini kesti, İnsanların inip bineceği yeri ortadan kaldırdı. Az ileride bulunan kantara  tır gibi büyük araçların girmesini engelledi. Bu alan Artvin trafiğinin en yoğun alanlarındandır. Biliyorsunuz 1 Nolu kamyoncuların kamyon sayısı arttı.  Kantar burada  kamyonların durağı ileride.  Bu yolun daraltılması kazalara davetiye çıkarmak anlamına geliyor.

SERVİS KÖPRÜSÜ OLAN HALİS YILMAZ KÖPRÜSÜ ULUSLAR ARASI YOLUN YÜKÜNÜ ÇEKEMİYOR!

Konuştukça aklıma başka sorunlar da geliyor.  Burası Uluslararası yollara bağlantı sağlayan anayoldur. Artvin-Yusufeli-Erzurum yolunu bağlayan  Halis Yılmaz köprüsü  Karayolları standardının çok altında. Bildiğiniz servis köprüsüdür. Ama ne yazık ki yenisi yapılmıyor, adı bile geçmiyor. Bu vesileyle ben konuyu Sayın Vekillerimize, valimize ve ilgili kurumlara bir kere daha hatırlatıyorum. Çoruh Vadisi’ne yapılan yatırımlar, projeler 10 milyarlarca dolar olmasına rağmen, bize bu köprüyü layık görenlerden açıkça söyleyeyim şikayetçiyim.

Biz Artvin Şoförler Odası olarak Şoför esnafımızın, Artvin halkının sorunlarını her zaman en doğru şekilde,  çözüm önerilerimizle birlikte konuşmaya, kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki  gerek sayın valimiz, gerek ilgili kurum ve kuruluşlar bu sorunların çözümü noktasında gereken hassasiyeti fazlasıyla göstereceklerdir. Bunun bir örneğini  şehir girişindeki kavşak sorununun dile getirilmesiyle kısa sürede çözülmesiyle yaşadık.  Burada yapılan yanlışlar da en kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyor, iyi niyetle yapılan güzel çalışmalardan dolayı Karayollarına, yetkililerimize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Şehitlik Köyü sakinlerinden Karayolları 102. Şube Şefliğinden emekli Osman Özdemir’de yaptığı açıklamasında, “Ben Karayolları’ndan emekli burada ikamet eden Aşağı Şehitlik Köyü sakinlerindenim. Ben hayatımda böyle bir çalışma, böyle bir yürüyüş yolu görmedim. Bu kadar geniş niye tutulmuş, kaldı ki duvara doğru nereden baksanız 2 metrelik mesafe var, niye ger,ye çekmemişler? Köyün giriş yolunu kapattılar. Bir an önce bu yanlışı düzeltsinler. Gerekirse biz Şehitlik Köyü halkı olarak  burada bir basın açıklaması da yaparız.  Sizin aracılığınızla söylüyorum. Umarım buna gerek kalmayacak.”dedi.

YEREL BASINA YANSIYAN HABERLER ETKİLİ OLMUŞTUR

Artvin Faal Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Sami Özçelik, yıllardır sorunları dile getirdiklerini, basına yansıyan sorunların daha hızlı çözüldüğünü, dikkate alındığını belirterek, “Biz gazeteciler olarak Artvin’in her sorununu dile getiriyoruz. Yetkililere ulaştırıyoruz. Habere konu olan sorunlar mutlaka bir şekilde çözülmüş, dikkate alınmıştır. Bu da basının gücüdür. Çünkü bizim yapmakla yükümlü olduğumuz görevimiz var. Bunun için varız. Şimdi burada gerçekten bir sorun var.  Gazeteci gözüyle baktığımızda söylenenlerin,  sorunun fotoğrafını çekmemiz ve yetkililere iletmemiz görevini yapıyoruz.

Bakın Artvin’in ilk Kavşağı burada Suhızarı’nda yapıldı. O nu da haber yapmıştık. Dünyanın en kısa ömürlü kavşağı oldu. Habere çıkardıktan sonra bir gece operasyonu ile kaldırıldı. Şimdi orada  yeniden yapılan bir kavşak var. Ama az önce Hurşit başkanın dediği gibi sorunlu bir kavşaktır bu. Karayolları yaptım oldu diye ilgilenmiyor ne yazık ki. Sonra burada yapılan yol genişletme çalışması içinde yapılan Çin seddi gibi yüksek ve kalın duvar da haberlerimizde yer aldı. Çalışma sonucu genişletilen yol ortadan kalktı!. Yol aynı kaldı.

Şimdi ise yürüyüş yolunun Karayolunu daralttığına şahit oluyoruz. Ben hem gazeteci hem de bir STK’nın başkan yardımcısıyım.  Sorumlu gazetecilik gereği burada yapılan yanlışın bir an önce kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Bu çalışma gerçekten tehlikeyi artırmıştır. Yolu daraltmıştır, İnsanları mağdur etmiştir.

BU ÇALIŞMA İNSANLARI MAĞDUR ETMİŞTİR!

DSCN7137

Allah aşkına kim insanları mağdur etmek için bir çalışma yapar? Burada böyle bir durum söz konusudur. Yolun genişletilmesi, kaldırım ve yaya yolunun daraltılması  hatta duvarın başına çekilmesi sorunu ortadan kaldıracak. Hepsi bu. Sonra bu tarafa pek fazla yürüyüş yapmaz kimse.  Çünkü sanayi bölgesidir. Gürültü var, trafik var. Karşı taraf  Şehitlik Köyü tarafı yürüyüş için daha uygun. Bu proje böyle geldi böyle yapmak zorundayız demek buradaki insanları hiçe saymaktır. Buradaki coğrafyayı bilmemektir. Bende hem bir gazeteci, hem de bir vatandaş o0larak bu sorunun kısa sürede çözüleceğine ve gündemden düşeceğine inanıyorum.  Osman Özdemir’in dediği gibi umarım burada köylülerin bir basın açıklaması yapmasına gerek kalmaz.”dedi.